Ihmisten pitäisi tuntea historia paremmin
Päätös on herättänyt pahaa verta Japanin oppineissa, jotka ovat sitä mieltä, että matkailijoiden kannattaisi opetella tuntemaan maa, johon he aikovat matkustaa.
“Olemme käyttäneet symbolia tuhansia vuosia ennen kuin natsi-Saksa omi sen lippuunsa”, sanoo Makoto Watanabe, Hokkaidon yliopiston tiedottaja The Telegraphille.
“Minusta olisi paljon parempi säilyttää symboli ja pyytää ihmisiä perehtymään siihen, mitä se oikeasti merkitsee”, hän jatkaa.
Hakaristi: 3 000 vuotta rauhaa - 25 vuotta vihaa
Hakaristiä on käytetty 3 000 vuoden ajan hyvin monissa kulttuureissa. Sen ovat tunteneet sekä roomalaiset ja kreikkalaiset että Etelä-Amerikan alkuperäiskulttuurit.
Tanskassa on löydetty hakaristillä koristeltu kampa Nydamin suosta rautakautiselta uhrauspaikalta Jyllannin eteläosasta.
Hakarististä tuli natsien symboli
Vuonna 1920 Adolf Hitler omaksui hakaristin osaksi kansallissosialistista aatetta, kun se sisällytettiin natsipuolueen viralliseen lippuun.
Hitler nimitti sitä Mein Kampf -teoksessaan "taistelumme symboliksi".
Sen jälkeen hakarististä muodostui monien mielissä vihan, antisemitismin, väkivallan, kuoleman ja murhien symboli.
Nykyisin hakaristiin suhtaudutaan edelleen torjuvasti. Joissakin maissa, kuten Saksassa ja Ruotsissa, sen käyttö on kielletty, ja Saksa on yrittänyt turhaan saada kieltoa laajennettua koskemaan koko EU:ta.
Suomessa hakaristi on nykyisin käytössä vapaudenristin ritarikunnan kunniamerkeissä sekä ilmavoimien eri yksiköiden lipuissa.
Koka tasavallan presidentin lipussa on vapaudenristi, siinä on myös myös hakaristi. Vapaudenristin suunnittelija Akseli Gallen-Kallela käytti hakaristiaihetta jo Aino-tarun ensimmäisessä versiossa vuonna 1889.