Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Japani hylkää hakaristin

Japanissa on käytetty hakaristiä vuosituhansia symboloimassa hyvää onnea. Nyt japanilaiset haluavat lakkauttaa perinteen, koska symboli tuo mieleen natsi-Saksan kauhut.

Shutterstock

Hakaristi hämmentää matkailijoita

Moni länsimainen eksyy helposti Japanissa, jonka kirjoitusmerkit ja symbolit vaikuttava käsittämättömiltä. Yksi symboli voi hämmentää erityisesti, ja siihen voi törmätä Japanissa usein. Kyseessä on hakaristi.

Hakaristi eli svastika esiintyy usein japanilaisissa matkaoppaissa ja kaupunkikartoissa, jossa sillä merkitään pyhiä paikkoja ja uskonnollisia rakennuksia.

Erään tutkimuksen mukaan matkailijat kuitenkin hämmentyvät manjista, joksi symbolia sikäläisittäin sanotaan, sillä itämaisen rauhan ja hengellisyyden sijaan se assosioituu natsi-Saksan pahuuteen.

Japanin matkailuviranomaiset ovat päättäneet uusia kartat ja esitteet ja korvata hakaristin rauhanomaisemmalla pagodi-symbolilla, The Telegraph -lehti kertoo.

Idässä hakaristillä merkitään kartoissa buddhalaisia temppeleitä.

© Wikipedia

Ihmisten pitäisi tuntea historia paremmin

Päätös on herättänyt pahaa verta Japanin oppineissa, jotka ovat sitä mieltä, että matkailijoiden kannattaisi opetella tuntemaan maa, johon he aikovat matkustaa.

“Olemme käyttäneet symbolia tuhansia vuosia ennen kuin natsi-Saksa omi sen lippuunsa”, sanoo Makoto Watanabe, Hokkaidon yliopiston tiedottaja The Telegraphille.

“Minusta olisi paljon parempi säilyttää symboli ja pyytää ihmisiä perehtymään siihen, mitä se oikeasti merkitsee”, hän jatkaa.

Hakaristi: 3 000 vuotta rauhaa - 25 vuotta vihaa

Hakaristiä on käytetty 3 000 vuoden ajan hyvin monissa kulttuureissa. Sen ovat tunteneet sekä roomalaiset ja kreikkalaiset että Etelä-Amerikan alkuperäiskulttuurit.

Tanskassa on löydetty hakaristillä koristeltu kampa Nydamin suosta rautakautiselta uhrauspaikalta Jyllannin eteläosasta.

Luinen hakaristillä koristeltu kampa löytyi Tanskan eteläosasta muinaiselta uhrauspaikalta

© Wikipedia

Hakarististä tuli natsien symboli

Vuonna 1920 Adolf Hitler omaksui hakaristin osaksi kansallissosialistista aatetta, kun se sisällytettiin natsipuolueen viralliseen lippuun.

Hitler nimitti sitä Mein Kampf -teoksessaan "taistelumme symboliksi".

Sen jälkeen hakarististä muodostui monien mielissä vihan, antisemitismin, väkivallan, kuoleman ja murhien symboli.

Nykyisin hakaristiin suhtaudutaan edelleen torjuvasti. Joissakin maissa, kuten Saksassa ja Ruotsissa, sen käyttö on kielletty, ja Saksa on yrittänyt turhaan saada kieltoa laajennettua koskemaan koko EU:ta.

Suomessa hakaristi on nykyisin käytössä vapaudenristin ritarikunnan kunniamerkeissä sekä ilmavoimien eri yksiköiden lipuissa.

Koka tasavallan presidentin lipussa on vapaudenristi, siinä on myös myös hakaristi. Vapaudenristin suunnittelija Akseli Gallen-Kallela käytti hakaristiaihetta jo Aino-tarun ensimmäisessä versiossa vuonna 1889.

Lue myös:

Kansallissosialismi

Mein Kampf jälleen kaupoissa Saksassa

4 minuuttia
Hitler

Paljonko Adolf Hitler sai palkkaa?

2 minuuttia
Arkielämä

Mystisiä merkkejä on kaikkialla ympärillämme

14 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota