Shutterstock

Japani hylkää hakaristin

Japanissa on käytetty hakaristiä vuosituhansia symboloimassa hyvää onnea. Nyt japanilaiset haluavat lakkauttaa perinteen, koska symboli tuo mieleen natsi-Saksan kauhut.

Hakaristi hämmentää matkailijoita

Moni länsimainen eksyy helposti Japanissa, jonka kirjoitusmerkit ja symbolit vaikuttava käsittämättömiltä. Yksi symboli voi hämmentää erityisesti, ja siihen voi törmätä Japanissa usein. Kyseessä on hakaristi.

Hakaristi eli svastika esiintyy usein japanilaisissa matkaoppaissa ja kaupunkikartoissa, jossa sillä merkitään pyhiä paikkoja ja uskonnollisia rakennuksia.

Erään tutkimuksen mukaan matkailijat kuitenkin hämmentyvät manjista, joksi symbolia sikäläisittäin sanotaan, sillä itämaisen rauhan ja hengellisyyden sijaan se assosioituu natsi-Saksan pahuuteen.

Japanin matkailuviranomaiset ovat päättäneet uusia kartat ja esitteet ja korvata hakaristin rauhanomaisemmalla pagodi-symbolilla, The Telegraph -lehti kertoo.

Idässä hakaristillä merkitään kartoissa buddhalaisia temppeleitä.

© Wikipedia

Ihmisten pitäisi tuntea historia paremmin

Päätös on herättänyt pahaa verta Japanin oppineissa, jotka ovat sitä mieltä, että matkailijoiden kannattaisi opetella tuntemaan maa, johon he aikovat matkustaa.

“Olemme käyttäneet symbolia tuhansia vuosia ennen kuin natsi-Saksa omi sen lippuunsa”, sanoo Makoto Watanabe, Hokkaidon yliopiston tiedottaja The Telegraphille.

“Minusta olisi paljon parempi säilyttää symboli ja pyytää ihmisiä perehtymään siihen, mitä se oikeasti merkitsee”, hän jatkaa.

Hakaristi: 3 000 vuotta rauhaa - 25 vuotta vihaa

Hakaristiä on käytetty 3 000 vuoden ajan hyvin monissa kulttuureissa. Sen ovat tunteneet sekä roomalaiset ja kreikkalaiset että Etelä-Amerikan alkuperäiskulttuurit.

Tanskassa on löydetty hakaristillä koristeltu kampa Nydamin suosta rautakautiselta uhrauspaikalta Jyllannin eteläosasta.

Luinen hakaristillä koristeltu kampa löytyi Tanskan eteläosasta muinaiselta uhrauspaikalta

© Wikipedia

Hakarististä tuli natsien symboli

Vuonna 1920 Adolf Hitler omaksui hakaristin osaksi kansallissosialistista aatetta, kun se sisällytettiin natsipuolueen viralliseen lippuun.

Hitler nimitti sitä Mein Kampf -teoksessaan "taistelumme symboliksi".

Sen jälkeen hakarististä muodostui monien mielissä vihan, antisemitismin, väkivallan, kuoleman ja murhien symboli.

Nykyisin hakaristiin suhtaudutaan edelleen torjuvasti. Joissakin maissa, kuten Saksassa ja Ruotsissa, sen käyttö on kielletty, ja Saksa on yrittänyt turhaan saada kieltoa laajennettua koskemaan koko EU:ta.

Suomessa hakaristi on nykyisin käytössä vapaudenristin ritarikunnan kunniamerkeissä sekä ilmavoimien eri yksiköiden lipuissa.

Koka tasavallan presidentin lipussa on vapaudenristi, siinä on myös myös hakaristi. Vapaudenristin suunnittelija Akseli Gallen-Kallela käytti hakaristiaihetta jo Aino-tarun ensimmäisessä versiossa vuonna 1889.