Allen Funt aloitti Candid Microphone -radioshow’lla, mutta suosio räjähti, kun ohjelmasta tehtiin televisioversio. Kuvan kohtauksessa koomikko Harpo Marx on piiloutunut kola-automaattiin.

© CBS Photo Archive/Getty Images

Hymyile: Piilokamera mullisti televisioviihteen

Allen Funt alkoi 1940-luvulla narrata amerikkalaisia piilotetulla mikrofonilla. Uusi uraauurtava viihdeformaatti liikkui soveliaisuuden rajoilla, ja kun mikrofoni vaihtui kameraan, Funtilla oli käsissään yksi television historian suurimmista menestystuotteista.

torstai 29. elokuuta 2019 teksti HISTORIE

Eastern Airlines 727 -lennon matkustajat tuijottivat epäuskoisina miestä, joka eteni horjahdellen koneen keskikäytävää lentoemäntää mukanaan raahaten. 

Mies piteli suurta veistä naisen kaulalla ja katosi vankeineen ohjaamoon. Matkustamossa vallitsi muutaman minuutin hämmentynyt hiljaisuus, kunnes kaiuttimista kuului lentokapteenin ääni, joka ilmoitti, että New Yorkista Miamiin matkalla oleva lentokone oli kaapattu.

Allen Funt oli yksi koneen matkustajista tuona helmikuisena päivänä vuonna 1969. 54-vuotias yhdysvaltalainen oli uransa huipulla tuotettuaan yli kaksikymmentä vuotta suosittua televisio-ohjelmaa nimeltä Candid Camera eli Piilokamera

Ohjelma, jossa tavallisia ihmisiä kuvattiin salaa oudoissa tilanteissa, nauratti joka viikko miljoonia katsojia.

Kukaan ei uskonut Allen Funtia

Lentokonekaappauksen kanssa Funtilla ei ollut kuitenkaan mitään tekemistä, ja hän yritti parhaansa mukaan rauhoitella vaimoaan ja kahta pientä lastaan. 

Kaikki amerikkalaiset tunnistivat Funtin puolikaljun olemuksen ja tiesivät, että hänen ollessa paikalla luvassa oli luultavasti koiruuksia. Kun lähellä istuva nainen sitten huomasi Funtin, hän uskoi tietävänsä, mistä oli kyse.

”Sano nyt jotain”, hän tivasi hämmästyneeltä Funtilta.

”Rouva, olen yhtä peloissani kuin te. Olkaa kiltti älkääkä tehkö mitään typerää. Voisitteko vain istua paikallenne ja jättää minut rauhaan”, Funt yritti, mutta nainen ei luovuttanut.

”Olen kuullut riittävästi”, hän tokaisi ja kääntyi sitten muiden matkustajien puoleen:

”Hyvät naiset ja herrat. Minulla on suuri ilo ilmoittaa, että tämä ei ole lentokonekaappaus. Tämä tässä on Allen Funt, ja olemme piilokamerassa!”

Kyseessä ei kuitenkaan ollut harmiton televisiojäynä, vaan kone oli todella kaapattu. Matkustajien reaktiot kuitenkin kuvastavat hyvin Allen Funtin asemaa ja tunnettuutta sodanjälkeisessä Yhdysvalloissa, jossa hänen tv-ohjelmansa rikkoi kaikkia rajoja ja raivasi tietä aivan uudenlaiselle viihdeteollisuudelle. 

Seuraavassa HISTORIA-lehdessä tutustumme yhteen historian suurimmista televisiomenestyksistä – osta lehti täältä. 

Vuonna 1969 matkustajat luulivat konekaappausta pilaksi, koska Allen Funt perheineen oli koneessa.

© Lynn Pelham/Getty Images & Newspapers.com

Kamera paljasti salaisuuksia

Kaikki ohjelmaan joutuneet eivät suinkaan riemastuneet Funtin paljastettua, että kyseessä oli pila ja kaikki oli tallennettu filmille. Osa raivostui ja kävi Funtin päälle, osa yritti paeta paikalta. 

Se oli tietenkin ikävää show’n kannalta, sillä juridisista syistä otosten julkaisuun tarvittiin asianomaisen lupa.

Estääkseen ihmisten pakenemisen Funt alkoi asettaa kätensä hellästi uhrin hartioille kertoessaan totuuden. Rauhoituttuaan useimmat suostuivat kuvatun aineiston julkaisemiseen, ja asiaa saattoi auttaa myös Funtin heille tarjoama 50 dollarin šekki.

Toki oli niitäkin, jotka eivät antaneet suostumustaan millään ilveellä. Usein heidät oli silloin yllätetty väärään aikaan väärässä paikassa. 

Kerran kuvausryhmä esimerkiksi kuvasi ravintolassa kahdeksaa eri pariskuntaa, joista kuusi kielsi osuutensa julkaisun. Ilmeni, että useimmat heistä olivat naimisissa – mutta eivät seuralaisensa kanssa. 

Lue KAIKKI suositusta TV-formaatista seuraavasta HISTORIA-lehdestä – hyödynnä mahtava tarjouksemme, johon kuuluu kolmen lehden lisäksi myös kätevä langaton laturi älypuhelimellesi.

Kun tilaat HISTORIA-lehden, saat:

  • 3 numeroa HISTORIAa – Pohjolan parasta historialehteä
  • Ainutlaatuisen digitaalisen erikoisnumeron historian merkittävistä tiedemiehistä
  • Hienon langattoman laturin älypuhelimellesi
  • Pääsyn HISTORIAn digitaaliseen arkistoon, jossa voit lukea lehden 12:ta viimeisintä numeroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...