Shutterstock
western amerika

Villin lännen kuuluisin tulitaistelu

Earpin veljesten ja Clantonin joukkion erimielisyydet päättyivät veriseen välien­selvittelyyn Tombstonen kaupungissa: kolme ihmistä kuoli ja ammuskelusta tuli Villin lännen tunnetuin yhteenotto lainvalvojien ja lainsuojattomien välillä.

”Kädet ylös! Pudottakaa aseenne”, huusi sheriffi Virgil Earp Clantonin koplalle, johon kuuluivat mm. veljekset Ike ja Billy Clanton sekä Frank ja Tom McLaury.

Sheriffin omat veljet, apulaissheriffit Wyatt ja Morgan Earp, sekä heidän hyvä ystävänsä Doc Holliday, seisoivat uhkaavasti taka-alalla.

Kaksi rikollisjoukkion jäsentä tavoitteli pistoolejaan, mutta ennen kuin he ehtivät ampua, Doc Holliday veti pitkän takkinsa alta kaksipiippuisen haulikon ja tyhjensi sen muutaman metrin etäisyydeltä Tom McLauryn rintaan.

Se oli lähtölau­kaus kiivaalle ammuskelulle.

Ruudinsavu ympäröi kaikki kahdeksan miestä. Puolessa minuutissa he ampuivat noin 30 laukausta alle kolmen metrin etäisyydeltä.

Kun savu oli hälvennyt, Ike Clanton oli koplan ainoa henkiinjäänyt, sillä hän oli suojautunut hevosensa taakse.

Virgil ja Morgan Earp haavoittuivat, mutta Wyatt ja Doc Holliday selvisivät vahingoittumattomina. Yhteenotto teki lopun Earpin veljesten ja Clantonin joukkion välisistä vihamielisyyksistä.

Rosvot heittivät haasteen

Earpin veljekset valvoivat Tombstonessa lakia ankaralla kädellä. He olivat mm. kieltäneet aseiden kantamisen kaupungissa.

Clantonin joukkio kuitenkin rikkoi kieltoa avoimesti. Ennen ammuskeluvälikohtausta Earpeilla ja Clantonin koplalla oli ollut useita yhteenottoja. Earpit olivat pidättäneet Ike Clantonin ja Tom McLauryn ja riisuneet heidät aseista. Juuri siksi Clantonin kopla oli iltapäivällä 26.

lokakuuta 1881 kokoontunut O. K. Corraliin, joka oli rakentamaton maapala Earpin veljesten kodin lähellä.

Kyseessä oli sodanjulistus. Ammuskelussa oli panoksena herruus Tombstonessa, jossa Earpit turvasivat lakia ja järjestystä ja valvoivat siinä sivussa taloudellisia intressejään kaupungin monissa peliluolissa ja ilotaloissa.

Veljekset eivät olleet suosittuja, sillä monille he edustivat Washingtonin uutta keskushallintoa, joka pyrki rajoittamaan yksilönvapauksia.

Clantonin joukkio eli karjankasvatuksesta muttei kaihtanut karja­varkauksia tai rosvoustakaan. Kaikesta huolimatta joukkio oli Tombstonessa suosittu, koska sen jäsenet käyttivät kaupungissa avokätisesti rahaa.

He olivat itsenäisten uudisraivaajien perikuvia eivätkä antaneet lain kahlita itseään.

Tombstonen nousu ja tuho

Tombstone oli tyypillinen amerikkalainen Villin lännen kaupunki. Se syntyi vuonna 1879 ja kasvoi nopeasti vilkkaaksi keskukseksi.

Kaksi vuotta aikaisemmin kullankaivaja Edward Schieffelin oli löytänyt rikkaan hopeaesiintymän, ostanut maa-alueen ja nimennyt paikan Tombstoneksi erään sotilaan tokaistua, että ”ainoa, mitä Schieffelin kivikkoisesta maasta löytäisi, olisi hänen oma hautakivensä”.

Kaivosteollisuus hou­kutteli nopeasti joukoittain ihmisiä Arizonan syrjäseudulle, jossa oli aiemmin asunut vain karjankasvattajia ja intiaa­neja.

Tammikuussa 1881 Tombstonessa oli vain 1 000 asukasta mutta vuotta myöhemmin asukasluku oli kasvanut jo 15 000:een.

Kaivoksen tuottama vauraus teki mahdolliseksi ylellisen elämän keskellä autiomaata.

Kaupunkiin rakennettiin vesijohto, lennätinkonttori, puhelinlinja sekä kylmähuone, jossa tehtiin jäätä mm. luistin­rataa varten.

Kaivosyhtiöiden ja muiden liikeyritysten vanavedessä Tombstoneen syntyi monia palveluja, kuten kauppoja, pesuloita, ilotaloja, ravintoloita ja hotelleja.

Rautatietä kaupunkiin ei koskaan rakennettu, minkä vuoksi se jäi eristyksiin.

Hopeasuoni ehtyi 1880-luvun puolivälissä ja monet kaivokset täyttyivät vedestä, minkä seurauksena kaupunki autioitui yhtä nopeasti kuin oli kasvanutkin.

Nykyään 1 500 asukkaan Tombstone on yksi Yhdysvaltojen parhaiten säilyneistä Villin lännen kaupungeista.

Joka vuosi Tombstoneen matkaa 450 000 turistiatutustumaan paikkaan, jossa käytiin Villin lännen historian tunnetuin tulitaistelu.