Bridgeman & Getty Images

Sisällissodan lähtölaukaus

Etelävaltioiden joukot hyökkäsivät 12. huhtikuuta 1861 Charlestonissa liittovaltion linnoitukseen Fort Sumteriin. Hyökkäystä seurasi 34 tunnin tykistökeskitys. Yhteenotto oli Yhdysvaltojen sisällissodan lähtölaukaus.

Etelävaltioiden kanuunapatterit ryhtyivät moukaroimaan Fort Sumterin linnoitusta Charlestonin satamassa 12.huhtikuuta 1861 puoli viideltä aamulla.

Pohjoisvaltioiden majuri Robert Anderson suojautui 127 sotilaansa kanssa sinkoilevilta muurinpalasilta ja kanuunankuulien sirpaleilta. Linnoituksen puolustajilla ei ollut juurikaan mahdollisuutta vastata valtavaan tykistötuleen.

Anderson miehineen oli siirtynyt Etelä-Carolinan tärkeimmässä satamakaupungissa Charlestonissa sijaitsevaan Fort Sumteriin vähin äänin 26. joulukuuta 1860. Viisi päivää aiemmin osavaltio eronnut Yhdysvalloista.

Pohjoisvaltioiden joukkoja kaupungissa johtanut majuri Anderson ei suostunut eteläval-tioiden vaatimukseen siitä, että kaikkien pohjoisvaltioiden joukkojen tuli poistua Etelä-Carolinasta, vaan linnoittautui Fort Sumteriin.

Seuraavina kuukausina etelävaltioiden joukot piirittivät Fort Sumterin ja suuntasivat kanuunansa ja mörssärinsä kohti linnoitusta. Hyökkäys käynnistyi vasta kuukausien valmistelujen jälkeen.

Fort Sumteria pidettiin ennen hyökkäystä mahdottomana valloittaa, mutta 34 tunnin tykistötuli murskasi linnoituksen savuaviksi raunioiksi.

Linnoituksen kaikki 127 puolustajaa olivat kuin ihmeen kaupalla hengissä, kun majuri Anderson päivää myöhemmin antautui. Hyökkäys pakotti pohjoisvaltiot sodanjulistukseen eteläisiä osavaltioita vastaan. Peräti 970 000 ihmishenkeä vaatinut Yhdysvaltojen sisällissota käynnistyi.

Yhdysvaltojen sisällissodan lähtölaukauksissa tuhoutunut Fort Sumter oli yksi niistä monista linnoituksista, jotka Yhdysvallat rakensi Englantia vastaan vuonna 1812 käydyn sodan jälkeen.

Linnoitusten tarkoitus oli suojella itärannikkoa Englannin ja Meksikon laivastohyökkäyksiltä. Fort Sumter oli rakennelmista suurin ja suurellisin. Linnoitus suojasi Charlestonia, joka oli maan eteläosien tärkein satamakaupunki.

Rakentaminen aloitettiin vuonna 1827, ja seuraavien kymmenen vuoden aikana Charlestoniin laivattiin 70 000 tonnia graniittia ja kivenjärkäleitä. Ne kasattiin mereen sataman suulle, johon niistä muodostui keinotekoinen
saari. Itse linnoituksen rakentaminen alkoi vuonna 1840. Viisikulmainen rakennus nousi satamaan kahdessakymmenessä vuodessa.

Ulkomuurien valmistuttua jokainen viidestä vallista oli 60 metriä pitkä, 16 metriä korkea ja kahden metrin paksuinen. Linnoitukseen perustettiin 650 miehen varuskunta, jota puolustettiin 135 kanuunalla. Osa tykistöpattereista oli vielä puolivalmiita, kun majuri Anderson miehineen valtasi linnoituksen vuonna 1860.Muureja vahvistettiin Fort Sumterin muureja korjattiin etelävaltioiden tykistökeskityksen jälkeen 600 orjan voimin kolme vuotta.

Pohjoisvaltiot yrittivät vuodesta 1863 alkaen valloittaa linnoituksen takaisin useampaan otteeseen. Niiden laivastohyökkäys torjuttiin kahdesti, eikä linnoitusta saatu antautumaan maaltakaan tulittamalla.

Fort Sumterin
varuskunta antautui vasta 1865, kun pohjoisvaltioiden armeija valtasi Charlestonin.Linnoitus oli sisällissodan jälkeen rauniona. Muurit pystytettiin uudelleen, mutta pohjoisvaltiot eivät ottaneet linnoitusta käyttöön.

Fort Sumteriin tehtiin majakka. Yhdysvaltojen armeija korjasi linnoituksen ja rakensi sinne suure betonibunkkerin, kun sota Espanjaa vastaan syttyi vuonna 1898. Sotilaat hylkäsivät linnoituksen taas ensimmäisen maailmansodan jälkeen, ja siitä lähtien se on ollut matkailukohde.