Glienicker Brücke esiintyy usein vakoojaromaaneissa, sillä siellä järjestettiin useita vakoojien vaihtoja.

Kulttuuri - Historian oppaat

Opas: Vakoojien Berliini

Opas vie lukijan matkalle vakoojien Berliiniin. Kylmän sodan aikaan Berliini oli vakoilun keskus. Opas johdattaa tärkeimpiin paikkoihin ja salaisiin osoitteisiin.

Kylmän sodan aikaan Berliini oli vakoilun pääkaupunki. Se oli täynnä salaisuuksia ja kaksinaamaisuutta. Sen huomasi myös brittiläinen MI6-agentti George Blake, joka tuli kaupunkiin vuonna 1955:

”Tuli sellainen tunne, että joka toinen berliiniläinen työskentelee jollekin vakoiluorganisaatiolle, osa monelle yhtä aikaa”, hän kirjoitti muistelmissaan. Hän tiesi, mistä puhui: hän oli itsekin kaksoisagentti, joka kavalsi ainakin 400 brittiagenttia Neuvostoliitolle.

Vakoojat kulkivat raitiovaunulla

Toisen maailmansodan voittajat solmivat sopimuksen, jolla jokainen sai palan Berliiniä. Näin Yhdysvallat, Britannia ja Ranska varmistivat tärkeän sillanpääaseman itäblokin sisällä. Ne pystyivät helposti lähettämään omaa väkeään Itä-Saksaan rajan yli vaikka raitiovaunulla. Liikenne oli vähintään yhtä vilkasta toiseen suuntaan.

Opas vie matkalle kylmän sodan kuumimpiin osoitteisiin, kuten yhdysvaltalaisten mahtavalle Fieldstation Berlin -kuunteluasemalle, joka nykyään rapistuu hylättynä kukkulallaan Länsi-Berliinissä.

Lataa opas täältä:

Lue myös:

Historian oppaat

Opas: Vakoojien Berliini

1 minuuttia
Historian suurkaupunkioppaat

Historian kaupunkiopas: Hitlerin Berliini

11 minuuttia
Historian oppaat

Historian opas: Temppeliritarien aika

12 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!