Glienicker Brücke esiintyy usein vakoojaromaaneissa, sillä siellä järjestettiin useita vakoojien vaihtoja.

Opas: Vakoojien Berliini

Opas vie lukijan matkalle vakoojien Berliiniin. Kylmän sodan aikaan Berliini oli vakoilun keskus. Opas johdattaa tärkeimpiin paikkoihin ja salaisiin osoitteisiin.

keskiviikko 11. heinäkuuta 2018 teksti Torsten Weper


Kylmän sodan aikaan Berliini oli vakoilun pääkaupunki. Se oli täynnä salaisuuksia ja kaksinaamaisuutta. Sen huomasi myös brittiläinen MI6-agentti George Blake, joka tuli kaupunkiin vuonna 1955:

”Tuli sellainen tunne, että joka toinen berliiniläinen työskentelee jollekin vakoiluorganisaatiolle, osa monelle yhtä aikaa”, hän kirjoitti muistelmissaan. Hän tiesi, mistä puhui: hän oli itsekin kaksoisagentti, joka kavalsi ainakin 400 brittiagenttia Neuvostoliitolle.

Vakoojat kulkivat raitiovaunulla

Toisen maailmansodan voittajat solmivat sopimuksen, jolla jokainen sai palan Berliiniä. Näin Yhdysvallat, Britannia ja Ranska varmistivat tärkeän sillanpääaseman itäblokin sisällä. Ne pystyivät helposti lähettämään omaa väkeään Itä-Saksaan rajan yli vaikka raitiovaunulla. Liikenne oli vähintään yhtä vilkasta toiseen suuntaan.

Opas vie matkalle kylmän sodan kuumimpiin osoitteisiin, kuten yhdysvaltalaisten mahtavalle Fieldstation Berlin -kuunteluasemalle, joka nykyään rapistuu hylättynä kukkulallaan Länsi-Berliinissä.

Lataa opas täältä: 

Ehkä sinua kiinnostaa...