Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Opas: Mayojen maailma

Mayat hallitsivat Väli-Amerikkaa yli 2 500 vuoden ajan, kunnes espanjalaiset valloittajat tuhosivat heidän kulttuurinsa. Mayojen historiaan mahtuu julmia ihmisuhrauksia ja edistyksellistä tiedettä mutta myös pallopelejä.

Väli-Amerikan asukkaat eivät ammoin muodostaneet yhtenäistä imperiumia. Sen sijaan muinaiset heimot liittyivät kaupunkivaltioiksi, jotka kilpailivat keskenään mutta kehittivät yhteistä mayakulttuuria pitäen yhteyttä toisiinsa liittoumien, kaupan ja sotien muodossa.

Suurimmillaan mayavaltakunta kattoi Belizen, Guatemalan, läntisen Hondurasin ja suuria osia Meksikosta ja El Salvadorista. Keltainen alue on mayojen valtakunta. Mustat pisteet kuvaavat kaupunkivaltioita.

Uskonto oli kautta aikojen tärkeää mayojen maailmassa. Se saattoikin olla syynä siihen, että heimot alun alkaen muodostivat kaupunkivaltioita, sillä yhdessä ne saattoivat rakentaa valtavia pyramideja ja temppeleitä jumalien kun­niaksi. Pyramidien huipulla kuninkaat suorittivat uskonnollisia seremonioita, jotka vahvistivat käsitystä heidän jumalaisesta taustastaan, ja papit uhrasivat
jumalille sotavankeja ja orjia.

Uskonto vaikutti myös tieteen kehitykseen. Mayoille oli tärkeää suorittaa seremoniat juuri oikeaan aikaan, joten ajasta oli pidettävä kirjaa ja taivaankappaleiden liikkeet oli laskettava tarkasti. Mayat olivatkin taitavia tähtitieteilijöitä, jotka kehittivät edistyksellisiä kalentereita ja ottivat esimerkiksi nollan käyttöön tuhat vuotta ennen eurooppalaisia.

Mayojen valtakunta kesti yli kaksi kertaa niin pitkään kuin asteekkien ja kattoi nykyisen El Salvadorin, Guatemalan, Hondurasin, Belizen ja osia Meksikosta. Siitä ei koskaan tullut yhtenäistä valtiota, joskin niin oli vähällä tapahtua Mayapánin kaupunkivaltion kerättyä useita kaupunkeja alaisuuteensa vuonna 1200. Nouseva imperiumi kuitenkin tuhoutui jo 150 vuoden kuluttua.

1500-luvulla mayat elivät jälleen kaupunkivaltioissa ja taistelivat hajanaisesti espanjalaisia vastaan. Peténjärven ympärillä Guatemalassa asuneet itzát sinnittelivät pisimpään espanjalaisia vastaan: he taipuivat vasta vuonna 1697.

El Tigre -temppeli oli keskellä El Miradoria. Ylin pyramidi oli koristeltu ihmisiä ja eläimiä muistuttavin kasvokuvin. Pyramidin huipulla oli pieniä temppeleitä. Pyramidin laella kuningas esitti rituaalitansseja. Uhrikivi, jolla papit repivät yhä sykkivän sydämen uhrattavien ihmisten rinnasta.

Lue myös:

The Baptism of Vladimir the Great or Saint Vladimir of Kiev, c. 958 –1015
Historian suurkaupunkioppaat

KIOVA: Vieraile viikinkien itäisessä pääkaupungissa

6 minuuttia
Uncategorized

Omituiset sodat

10 minuuttia
Sota

Omituiset sodat

10 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota