Ghandi Indien

Mahatma Gandhin murha

Intian henkinen johtaja Mahatma Gandhi asui vuosina 1947–1948 rikkaan Birlan suvun kartanossa New Delhissä. 30. tammikuuta 1948 hinduradikaali Nathuram Godse salakuljetti kartanon puutarhaassa pidettyyn rukoushetkeen pistoolin ja ampui Gandhin.

Intian henkinen johtaja Mahatma Gandhi asui vuosina 1947–1948 rikkaan Birlan suvun kartanossa New Delhissä. 30. tammikuuta 1948 hinduradikaali Nathuram Godse salakuljetti kartanon puutarhaassa pidettyyn rukoushetkeen pistoolin ja ampui Gandhin.

Wikipedia

Plantaasin esimies Shri ­Jigyasu odotti Birla Housen puutarhassa ­alkuillan hämyssä 30. tammikuuta 1948.

Hän oli tullut puutarhaan yhdessä kymmenien muiden ihmisten kanssa­ nähdäkseen Mahatma Gandhin, jonka ­ansiosta Intiasta oli vihdoinkin tullut ­itsenäinen valtio.

Jigyasu oli ihaillut Gandhia ja tämän johtamaa kamppailua Britannian siirtomaavaltaa vastaan koko aikuis­ikänsä.

Nyt hän oli tullut ­pyhiinvaellusmatkalle New Delhiin ja halusi käyttää ­tilaisuutta ­hyväkseen tavatakseen ihailemansa miehen.

Gandhi piti joka ilta Birlan suvun kartanoa ympäröivässä suuressa puutarhassa avoimen rukoushetken ja käveleskeli siellä sen jälkeen kannattajiensa kanssa.

Tasan kello 18 kartanon suurelle terassille asteli pieni hintelä kalju mies, jolla oli pyöreät metallikehyksiset silmälasit.

Hän oli Mahatma Gandhi, joka oli vuotta aikaisemmin selättänyt brittiläisen imperiumin ja hankkinut Intialle itsenäisyyden.

Arvokkain askelin hän käveli sorapolkua tervehtimään kannattajiaan.

Muiden tavoin ­Jigyasukin polvistui terveh­tiäkseen Gandhia ja osoittaakseen tälle kunnioitustaan. Gandhi kohotti hymyillen oikean kätensä terveh­tiäkseen ja siunatakseen ­polvistuneita.

Samassa puutarhan rauha rikkoontui. Aivan kuin Gandhi olisi kohottanut kätensä merkiksi,Jigyasun vieressä ollut mies ponkaisi pystyy ja veti väljän paitansa alta esiin pistoolin.

Hän ampui kolme kertaa vain muutaman metrin päässä seisovaa Gandhia, joka vajosi elottomana maahan.

Jigyasu kiiruhti Gandhin luo. Kahden muun miehen kanssa hän kantoi tämän sisään Birla Houseen.

Gandhi kuoli ennen kuin lääkäri ehti paikalle. Sillä välin murhaaja, hinduradikaali Nathuram Godse, otettiin kiinni ja riisuttiin aseista.

Mahatma Gandhi vietti elämänsä viimeiset kuukaudet Birla Housessa, varakkaan intialaisen teollisuus­suvun kartanossa New Delhissä.

Monet suvun jäsenistä olivat Gandhin ystäviä, ja perhe oli tukenut innokkaasti Intian irtautumista Britannian vallan alaisuudesta.

Suvun silloinen päämies Ghan­shyam Birla rakennutti komean kartanon asunnoksi perheelleen vuonna 1929.

Siirtomaatyylistä rakennusta suurine ikkunoineen ja lasiovineen ympäröi vehreä puutarha.

Kaksikerroksisessa kartanossa oli kaikkiaan 11 makuuhuonetta sekä kokoushuoneita ja toimistotiloja.

Birla House oli yksi Intian itsenäistymiskamppailun keskuspaikoista.

Aina kun Gandhi kävi New Delhissä, hän asui Birlojen vieraana. Intian itsenäistyttyä vuonna 1947 Gandhi muutti pysyvästi Birla Houseen, jossa hän muun muassa seurasi Intian jakoa pääosin hindulaiseen Intiaan ja islamilaiseen Pakistaniin.

Pakistanin perustaminen suututti äärikansallismieliset hindut, joiden mielestä Pakistan oli yhä osa Intiaa ja Gandhi maanpetturi, koska tämä salli jaon.

Tätä mieltä oli myös Nathuram Godse.

Gandhin kuoleman jälkeen tuhannet ihmiset vaelsivat Birla Houseen osoittamaan kunnioitustaan hänen muistolleen.

Birlat avasivat osan puutarhastaan vieraille ja rakennuttivat sinne pyhäkön. Vuonna 1984 suku lahjoitti kartanon Intian valtiolle.

Rakennus sai nimen Gandhi Smriti (Gandhin muisto), ja siitä tuli Intian itsenäistymisen ja Gandhin museo.

Nykyään museon kokoelmiin kuuluu noin 60 000 kirjaa, 6 000 valokuvaa ja lukuisia esineitä, jotka kertovat Mahatma Gandhin elämästä.