Kuninkaiden laakso: Kolme dynastiaa

Kuninkaiden laaksoon on haudattu Egyptin kolmen eri hallitsijasuvun edustajia.

Sethos I:n hautakammio oli ensimmäinen, jossa oli holvattu katto. Siihen on maalattu yötaivaan tähtiä.

18. dynastia [1550–1319 eaa.]: Suuruuden aika alkoi

Vuoden 1550 eaa. tienoilla alkoi Egyptin kukoistuskausi. Yli sadan vuoden ajan maan pohjoisosaa olivat hallinneet niin kutsutut hyksot, mutta vahvat faraot saivat vähitellen ajettua tunkeutujat pakosalle ja loivat uuden valtakunnan.

Täynnä itseluottamusta 18. dynastian faraot valloit­tivat suuria maa-alueita naapurikansoilta ja rakensivat sotasaaliilla mahtavia palatseja ja temppeleitä.

  1. dynastian hautojen käytävät muodostavat suoran kulman ennen hauta­kammiota.

19. dynastia [1319–1196 eaa.]: Heetit uhkasivat Egyptiä

  1. dynastian faraot pitivät kynsin hampain kiinni Egyptin maa-alueista. Edellisen dynastian lopulla omintakeinen Akhenaten oli ajanut Egyptin uskonnolliseen kaaokseen, ja heetit hyödynsivät tilaisuutta vahvistamalla vaikutusvaltaansa muun muassa Syyrian ja Palestiinan alueilla.

Uuden dynastian faraot, varsinkin Sethos I ja Ramesses II, kävivät lähes koko hallinto­kautensa sotaa saadakseen vieraantuneet vasallivaltiot jälleen aisoihin.

  1. dynastian hautakäytävät eivät enää tee mutkaa, mutta niissä on keskellä sivusuuntainen siirtymä.

20. dynastia [1196–1070 eaa.]: Uusi valtakunta mureni

  1. dynastia merkitsi uuden valtakunnan lopun alkua. Viholliset hyökkäilivät Egyptiin, ja nälänhätä ja sisäiset levottomuudet piinasivat maata, jonka johtavat virkamiehet olivat korruptoituneita oman edun tavoittelijoita.

Faraoiden valta heikkeni, ja dynastian viimeisen faraon, Ramesses XI:n, aikana Theben ylipapit ottivat vallan eteläisessä Egyptissä. Uuden valtakunnan aika oli päättynyt.

  1. dynastian haudoille on tyypillistä, että käytävät olivat aivan suoria eikä niissä ollut mutkia tai siirtymiä.