Shutterstock
Jerusalem jøder

Juutalaisten pyhin temppeli poltettiin

Rooman sotilaat riehuivat Jerusalemissa vuonna 70. He tuhosivat kaupungin pyhimmän temppelin maan tasalle niin, että jäljelle jäi vain yksi muuri – itkumuurin oli määrä muistuttaa juutalaisia siitä, että maa kuului Roomalle.

Pitkän piirityksen jälkeen roomalaiset olivat murtautuneet Jerusalemin kahden kaupunginmuurin läpi.
Rooman armeija oli lähetetty kukistamaan juutalaisten kapina, ja viimeiset kapinalliset olivat linnoittautuneet suureen temppeliin, jota kutsuttiin ”Toiseksi temppeliksi”. Roomalaiset sotilaat ryhmittyivät temppelin ulkopuolelle ja valmistautuivat viimeiseen iskuun, jonka piti tehdä loppu kapinallisista.
Juutalainen historioitsija Flavius Josefus, joka oli todistamassa vuoden 70 hyökkäystä, kirjoitti:
”Roomalaiset ajoivat juutalaiset temppeliin. Silmittömän raivon valtaama sotilas sai käteensä palavan soihdun. Toinen sotilas nosti häntä niin, että hän saattoi sytyttää tuleen kullatun ikkunan, josta tuli levisi koko pohjoisseinään.”Roomalainen sotapäällikkö käski turhaan miestensä sammuttaa tulipalon – sotilaat eivät enää kuunnelleet käskyjä. Pian upseerit eivät enää pystyneet hallitsemaan joukkojaan, ja sotilaat ryhtyivät ryöstelemään ja tuhoamaan koristeellista temppeliä, kunnes yksi heistä lopulta sytytti kultaisen portin tuleen. ”Pian lieskat löivät temppelin sisältä, ja pyhäkkö poltettiin tuhkaksi keisarilta lupaa kysymättä”, kirjoitti Josefus. Temppelin polttaminen oli kuitenkin vain alkusoittoa Jerusalemin kärsimyksille. Roomalaiset sotilaat mellastivat pitkin kaupunkia surmaten kaikki tielleen sattuneet ikään ja sukupuoleen katsomatta, ja kaduilla virtasi veri. Juutalaislähteiden mukaan verilöylyssä kuoli lähes miljoona ihmistä, joskin uhrien todellisen määrän uskotaan olevan lähempänä 200 000:ta.

Vuoden 70 verilöylyn jälkeen Jerusalem tuhottiin täysin. ”Tuho oli niin perusteellinen [...] että muualta tulleet eivät voineet uskoa kaupungissa joskus asuneen ihmisiä”, kirjoitti Josefus. Koko kaupungista säästyi vain Länsimuuri, joka oli ollut osa temppeliä ympäröivää muuria. Sen oli määrä muistuttaa juutalaisia kapinoinnin seurauksista. Nykyään Länsimuuri tunnetaan paremmin
itkumuurin nimellä. Kun roomalaiset polttivat Toisen temppelin, pyhäkkö oli 600-vuotias ja se oli säilynyt miltei muuttumattomana 500 vuoden ajan, kunnes kuningas Herodes oli rahoittanut sen kunnostamisen noin sata vuotta aikaisemmin. Herodes tasoitutti Temppelivuoren huipun ja rakennutti temppelin 300 metriä pitkän ja 100 metriä leveän pihan ympärille pylväskäytävän. Seurakuntalaiset pääsivät pihalle kymmenestä suuresta portista seuraamaan uskonnollisia menoja.
Temppelin sisäpihalle rakennettiin vielä toinen muuri, jossa oli kuusi tornia ja joka ympäröi itse temppeliä. Vain papit pääsivät sisimmälle pihalle, jossa he uhrasivat eläimiä Jumalalle yötä päivää.
Juutalaisille temppelirakennus oli pyhin paikka maan päällä, ja siellä säilytettiin Tooraa ja kaikkein pyhimpiä pyhäinjäännöksiä. Toinen temppeli erottui Jerusalemin hiekkakivirakennuksista, koska se oli rakennettu marmorista. Vaikka itkumuuri ei Josefuksen mukaan ollutkaan osa varsinaista temppelirakennusta, juutalaiset pitävät sitä nykyään Toisen temppelin viimeisenä jäänteenä. Siksi itkumuuri on juutalaisille pyhin paikka, jonne kuka tahansa voi mennä rukoilemaan julkisesti. Profeetta astui taivaaseen
Temppelivuori on pyhä paikka myös muslimeille: Koraanin mukaan se on paikka, jossa profeetta Muhammed nousi taivaaseen arkkienkeli Gabrielin saattelemana vuonna 621. Kun muslimit valloittivat Jerusalemin vuonna 638, he rakensivat Temppelivuorelle profeetta Muhammedin kunniaksi Al-Aqsa-moskeijan ja myöhemmin Kalliomoskeijan. Nykyään Temppelivuori onkin muslimeille kolmanneksi pyhin paikka maailmassa Mekan ja Medinan jälkeen. Tästä syystä sekä muslimit että juutalaiset vaativat nykyään itselleen oikeutta kiisteltyyn Temppelivuoreen.