Noin kuuden miljoonan asukkaan Lontoo oli 1800-luvun lopussa ihmiskunnan historian suurin kaupunki. Brittiläisen imperiumin hallitsija kuningatar Viktoria käytti miljoonia puntia rakennushankkeisiin, joiden piti kuvastaa Britannian vaurautta ja mahtia, ja kansa piti Lontoota loistossa vähintään antiikin Rooman veroisena.
Tunnetun sanonnan mukaan ”joka oli kyllästynyt Lontooseen, oli kyllästynyt elämään”.

Viktoria kruunattiin kuningattareksi 18-vuotiaana, ja hän hallitsi 63 vuotta.
Arki Lontoon komean julkisivun takana ei suinkaan aina ollut kovin hohdokasta. ”Missään muualla kuin Lontoossa eivät yltäkylläisys ja puute sekä ylellisyys ja kärsimys elä niin lähellä toisiaan”, kirjoitti muuan lontoolainen kotikaupungistaan 1800-luvulla.
Upporikkaita ja rutiköyhiä
Lontoon asukasluku oli yli kuusinkertaistunut 1800-luvun alun jälkeen, ja köyhälistö joutui usein asumaan ahtaasti ja kurjissa oloissa. Taudit ja rikollisuus olivat yleisiä slummeissa, joissa Viiltäjä-Jack ja monet muut hämärämiehet öisin temmelsivät.
Kaupungin varakas yläluokka sopeutui väestönkasvun mukanaan tuomiin muutoksiin omalla tavallaan. Lontoon länsiosiin, kauas Itä-Lontoon köyhälistökortteleista, syntyi hienostokaupunginosia puistokatuineen. Siellä yläluokkaan kuuluvat saattoivat kävellä Kensington Gardensin puistossa tai käydä konserteissa Royal Albert Hallissa.
Kuningatar Viktorian kuolema vuonna 1901 enteili Brittiläisen imperiumin loiston loppua. Britannia menetti siirtomaansa yksi toisensa jälkeen, mutta Viktorian ajan prameat rakennukset todistavat yhä Brittiläisen imperiumin menneestä mahdista.
10 Lontoon nähtävyyttä:
1. TOWER BRIDGE
Osoite: Tower Bridge Road, London SE1 2UP

Yli 400 miestä rakensi Towerin siltaa kahdeksan vuotta. Silta valmistui vuonna 1894.
Towerin silta helpotti ruuhkia
Thamesjoen sillat olivat 1800-luvulla pullonkauloja, jotka hidastivat Lontoon liikennettä. Kaupunginhallinto päättikin rakentaa uuden upean sillan Thamesin yli.
Kahdeksan vuotta kestäneen kiivaanakin käyneen keskustelun päätteeksi toteutettavaksi valittiin kaupunginarkkitehdin ehdotus: yhdistetty riippu- ja nostosilta, jonka tornimaisten pilarien väliin rakennettava kävelysilta mahdollistaisi jalankulun silloinkin, kun sillan kansi oli nostettu ylös laivoja varten.
Tower Bridge, jonka esikuvana oli keskiaikainen skotlantilainen linna, vihittiin käyttöön vuonna 1894. Sen goottilaistyylinen julkisivu kätki taakseen aikansa uusinta tekniikkaa. Sillan kannen puolikkaat painoivat 1 200 tonnia, mutta edistyksellisen höyrykone- ja sylinterijärjestelmän avulla ne voitiin nostaa minuutissa.
Uusi silta palveli Thamesin laivaliikennettä hyvin. Ensimmäisenä vuonna se avattiin laivoille 6 160 kertaa, ja nykyäänkin sillan kansi avataan laivoille noin tuhat kertaa vuodessa.
2. WHITECHAPEL
Osoite: Brushfield Street, London E1 6EW
Viiltäjä-Jackin temmellyskenttä
Daily Mail -sanomalehti julkaisi 16. heinäkuuta 1901 artikkelin, joka käsitteli Whitechapelin kaupunginosan Dorset Streetiä. Lehti kutsui katua ”Lontoon kauheimmaksi kaduksi” ja ”pahan tyyssijaksi” ja kuvaili alueen asukkaita varkaiksi ja murhaajiksi.
Artikkeli herätti runsaasti huomiota ja heijasteli melko osuvasti vallalla olevaa käsitystä Whitechapelista. Aiemmin viihtyisä alue oli 1800-luvun lopulla pahamaineista seutua, joka tunnettiin köyhyydestä, likaisuudesta ja rikollisuudesta.

Viiltäjä-Jack piti Lontoota kauhun vallassa vuonna 1888 tappamalla ja silpomalla ainakin viisi naista.
Whitechapelin huono maine oli suureksi osaksi perua 1880-luvun lopulta, jolloin Viiltäjä-Jackina tunnettu sarjamurhaaja teki siellä karmeita tekojaan. Hän etsi uhrinsa Whitechapelin pimeillä kujilla partioivien prostituoitujen joukosta ja murhasi ja silpoi lähes kirurgisella tarkkuudella ainakin viisi naista, kunnes väkivallanteot äkkiä loppuivat.
Viiltäjä-Jackin henkilöllisyydestä on esitetty useita arvailuja, mutta vieläkään ei tiedetä, kuka hän oli. Viktorian ajan jälkeen Whitechapel on kokenut useita muodonmuutoksia, ja monet alueen vanhoista kaduista ovat kadonneet. Nykyään se on muodikas taiteilijoiden suosima kaupunginosa.
Whitechapel: Ennen ja nyt

1800-luvun loppu
Viktorian aikaan Whitechapelissa asui enimmäkseen köyhiä, sairaita ja rikollisia.

Nykyään
Vanhasta Dorset Streetistä on jäljellä vain muisto. Kadun paikalla on mm. pysäköintihalli.
3. SIMPSON'S TAVERN
Osoite: Ball Court, 38½ Cornhill, London EC3V 9DR
Menneen ajan kievarin tunnelmaa
Simpson’s Tavern sijaitsee kapealla sivukujalla aivan Lontoon sydämessä. Kievari avattiin jo vuonna 1757, mutta sen nykyinen sisustus on peräisin 1800-luvun puolivälistä, jolloin se oli yksi Lontoon lukemattomista halvoista ruokapaikoista eli ”chophouseista”.
Simpson’s Tavern tarjoaa Viktorian aikaisia makuelämyksiä autenttisessa ympäristössä, jossa ruokailijat istuvat puupenkeillä pienissä looseissa.
1800-luvun britit arvostivat yksinkertaista maalaisruokaa, ja sellaista Simpson’s Tavern nykyäänkin vierailleen tarjoaa.

Nykyaikaiset liikerakennukset ympäröivät perinteikästä Simpson’s Tavernia.
4. TRAFALGAR SQUARE
Osoite: Trafalgar Square, London WC2N 5DN
Aukio voiton kunniaksi
Trafalgar Squaren aukio on nimetty amiraali Horatio Nelsonin vuonna 1805 ranskalaisista saavuttaman kuuluisan voiton mukaan. Ihmisiä ja autoja kuhisevan aukion keskellä komeilee Nelsonin 51 metrin korkuinen muistomerkki.

1800-luvulla koko aukio oli avoinna liikenteelle.
Aukio oli alun perin määrä nimetä kuningas Vilhelm IV:n (1765-1837) mukaan, mutta kun se vuonna 1845 valmistui, kuningas joutui tekemään tietä Britannian kenties kuuluisimmalle sotasankarille.
Aukion luoteiskulmaan varattiin kuin lohdutukseksi paikka Vilhelmin patsaalle, mutta koska tämä ei ollut jättänyt varoja patsaan pystyttämistä varten, kulmaus oli vuosikausia tyhjillään.
Vuonna 2001 Vilhelmin patsaalle varattuun kulmaukseen päätettiin sijoittaa vaihtuvia nykytaiteilijoiden teoksia. Trafalgar Squaren laidalla on myös Britannian kansallisgalleria The National Gallery, jonka mittaviin taidekokoelmiin pääsee tutustumaan maksutta.

Nykyään Trafalgar Squarella järjestetään mm. mielenosoituksia ja juhlia urheilusankarien kunniaksi.
5. WESTMINSTER PALACE
Osoite: Trafalgar Square, London WC2N 5DN

Parlamenttitalon kuuluisa kello ”Big Ben” kajautti ensimmäiset lyöntinsä 31. toukokuuta 1859.
Verouudistus johti parlamentin tuhoon
Thamesin rannalla kohoava parlamenttitalo on vuonna 1834 toteutetun verouudistuksen seurausta: Uudistuksen jälkeen vanhat veroasiakirjat oli määrä tuhota polttamalla, mutta uuni kuumeni liikaa ja sytytti parlamentin palamaan.
Uutta parlamenttitaloa varten järjestetty arkkitehtikilpailu johti katkeraan kiistaan uusklassisen ja goottilaisen tyylin kannattajien välillä. Goottilaisen tyylin kannattajat voittivat, ja uuden Westminster Palacen rakennustyöt alkoivat vuonna 1840.
Rakennuksessa on parlamentin ylä- ja alahuoneen istuntosalit sekä noin 1 100 työhuonetta, sata portaikkoa ja 4,8 kilometrin pituudelta käytäviä. Parlamenttitalo on avoinna ulkomaisille vierailijoille arkisin elo- ja syyskuussa.
6. BELGRAVE SQUARE
Osoite: Belgrave Square, London SW1X
Lontoon ehkä kallein asuinalue
Belgravian kaupunginosan talot rakennettiin 1800-luvun alussa Lontoon yläluokalle, joka halusi asua mahdollisimman kaukana kaupungin itäisissä osissa majailevasta mittavasta köyhälistöstä.
Loistelias Belgravia oli – ja on yhä – yksi maailman kalleimmista asuinalueista.
Belgravian vanhat rakennukset on kunnostettu, ja nykyään niissä on ylellisiä asuntoja ja liikkeitä.

©️ Mary Evans

©️ Jonas Bechgaard
8. ROYAL ALBERT HALL
Osoite: Kensington Gore, London SW7 2AP
Konserttisali prinssivainajan muistoksi
Länsi-Lontoon viihtyisässä museokaupunginosassa Kenginstonissa on myös Royal Albert Hall. Vaikuttava konserttitalo valmistui vuonna 1871, ja se nimettiin kuningatar Viktorian kymmenen vuotta aiemmin kuolleen puolison, prinssi Albertin mukaan. Kuningatar suri rakasta puolisoaan kuolemaansa saakka vuoteen 1901 ja nimesi useita rakennuksia ja muistomerkkejä miehensä mukaan.

Royal Albert Hall tunnetaan myös omintakeisesta arkkitehtuuristaan.
Royal Albert Halliin mahtuu yli 7 000 ihmistä, ja siellä järjestetään vuosittain yli 350 tapahtumaa, kuten BBC:n perinteikkäät ”The Proms”-konsertit. Rakennuksen tiilenpunaista julkisivua koristaa friisi, jonka aiheena on taiteen ja tieteen voitto.
Royal Albert Hallissa on järjestetty kaikkiaan yli 50 000 tapahtumaa. Musiikkipiireissä on tapana vitsailla, että taiteilija on tehnyt läpimurron vasta esiinnyttyään Royal Albert Hallissa.

Viktoria suri miehensä kuolemaa syvästi ja pukeutui lopun elämäänsä mustaan.
8. KENSINGTON GARDENS
Osoite: London W2 2UH
Puutarhasta tuli yleinen puisto
Kensington Gardens on yksi Lontoon monista suurista puistoista. Reilun neliökilometrin suuruinen puisto sijaitsee aivan Hyde Parkin vieressä, ja matkailijat luulevatkin usein, että kyseessä on yksi ainoa suuri puisto.
Kensington Gardens rakennettiin vuosina 1728–38 Kensingtonin palatsissa asuneiden kuningas Yrjö II:n ja kuningatar Karoliinan yksityispuutarhaksi. Sitä ympäröi korkea aita, ja se oli pitkälle 1800-luvulle yksityisaluetta, jonne tavallisilla lontoolaisilla ei ollut asiaa.
Myöhemmin puisto avattiin yleisölle – tosin vain ”kunniallisesti pukeutuneille”. Yksi puiston nähtävyyksistä on vaikuttava kullalla silattu Albert Memorial -patsas, jonka kuningatar Viktoria pystytti puolisonsa prinssi Albertin muistoksi.


Herrasväki viihtyi Kensington Gardensissa erossa Hyde Parkin rahvaasta.
Viiden metrin korkuinen Albertin patsas on silattu kullalla.
9. PADDINGTON STATION
Osoite: Praed Street, Paddington, W2 1HQ
Teräksen juhlaa
”Piirrän aseman mieleni mukaan”, kirjoitti tunnettu Viktorian aikainen insinööri Isambard Brunel ystävälleen Matthew Digby Wyattille. Hän lisäsi, ettei hänellä ollut aikaa pienille koristeellisille yksityiskohdille ja että rakennuksesta tulisi ”metallinen hirviö”.

Nykyinen asemarakennus valmistui vuonna 1854, mutta paikalla oli kaukojunien pääteasema jo vuonna 1838.
Paddingtonin asema vihittiin käyttöön vuonna 1854. Sen tunnusmerkki on katettu asemalaiturihalli, jonka 210 metrin pituista lasikattoa kannattelee kolme 31-metristä teräskaarta. Asemaa käyttää nykyään yli 30 miljoonaa junamatkustajaa vuodessa.
Paddington oli aikoinaan myös maailman ensimmäisen maanalaisen Metropolitan Railwayn päätepysäkki. Maanalainen, jonka raiteet kulkivat kolmessa kerroksessa, valmistui vuonna 1863. Alusta asti sitä käytti noin 25 000 ihmistä päivittäin.
10. VIKTORIAN AIKAINEN KOTI
Osoite: Geffrye Almshouses, 136 Kingsland Rd, London E2 8EA

Viktoriaanisissa kodeissa oli esillä keräilyesineitä taiteesta kotiloihin, posliiniin ja tuhkakuppeihin.
Käy Viktorian aikaisessa talossa
Pohjois-Lontoossa sijaitsevassa Museum of the Home -museossa voi tutustua muun muassa keskiluokkaiseen Viktorian aikaiseen kotiin.
Viktorian ajan ihmiset olivat tyylitietoisia keräilijöitä, ja 1800-luvun kodit muistuttivatkin usein pieniä täyteen ahdettuja museoita. Keskiluokkaiset 1800-luvun ihmiset hankkivat mielellään kiinnostavia muotiesineitä, joita he asettivat esille salonkeihinsa.
KARTTA
10 nähtävyyttä kartalla:



- Tower Bridge
- Whitechapel
- Simpson's Tavern
- Trafalgar Square
- Westminster Palace
- Belgrave Square
- Royal Albert Hall
- Kensington Gardens
- Paddington Station
- Museum of the Home