Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

The Baptism of Vladimir the Great or Saint Vladimir of Kiev, c. 958 –1015

Vieraile viikinkien itäisessä pääkaupungissa

700-luvulla viikingit rantautuivat Dneprjoen varrella nykyisen Ukrainan alueella paikkaan, johon kasvoi Kiova, mahtavan Rusin valtakunnan pääkaupunki.

Falkensteinfoto / Alamy / Imageselect

Kiovan asukkaat saivat 800- ja 900-luvuilla usein todistaa vaikuttavaa näkyä, kun viikinkien solakat pitkälaivat ­lipuivat ­kaupungin ohitse ­leveää Dneprjokea pitkin.

Laivat oli ­lastattu täyteen turkiksia, hunajaa ja mursun­luuta, ja niissä istui värikkäiden kilpien suojissa viikinkejä matkalla ­käymään kauppaa tai ryöstelemään.

Viikingit perustivat vuonna 882 Rusin valtakunnan, jonka nimen arvellaan juontuva suomen kielen ruotsalaisia ­tarkoittavasta sanasta.

Rusin valtakunta oli olemassa lähes 400 vuotta, ja siihen kuului sen suuruuden aikana koko nykyinen Venäjä, Ukraina ja Valko-Venäjä.

Sen vanhassa pääkaupungissa Kiovassa voi yhä nähdä muistoja viikinkien itäisen suurvallan ajoilta. Viikinkien tullessa Kiova oli jo olemassa ja siellä asui slaavilaisia heimoja.

Kiova oli tuolloin pieni joen varrelle rakennettu kyläpahanen, mutta sen sijainti lähellä Dnepr- ja Desnajokien ­yhtymäkohtaa oli tehnyt siitä suositun kauppapaikan.

Viikingitkin olivat 700-­luvulta lähtien purjehtineet Kiovaan vaihtamaan esimerkiksi hunajaa, turkiksia ja tinaa muun muassa silkkiin, mausteisiin, viiniin, ­hopeaan ja muuhun kauppatavaraan.

1,5 kilometrin levyisen Dneprin yli kulkee seitsemän siltaa, jotka yhdistävät Kiovan osat toisiinsa.

© Shutterstock

Viikinki teki Kiovasta pääkaupunginsa

Kiovasta tuli nopeasti Skandinavian ja ­Bysantin välisen kauppareitin tärkeä solmukohta. Jotkut viikingit jäivät alueelle asumaan ja perustivat sinne soturipäälliköiden hallitsemia yhteisöjä.

Yksi näistä soturipäälliköistä oli Oleg-­niminen viikinki. 1100-luvulla kirjoi­tetun Nestorin kronikan mukaan hän kaappasi Kiovassa vallan vuonna 882 ja perusti alueelle Rusin valtakunnan.

­Olegin dynastia hallitsi Rusia koko sen olemassaolon ajan. Hänen seuraajansa laajensivat valtakuntaa, ja mahtavimmillaan se oli vuonna 980 valtaan nousseen Vladimir I:n eli Vladimir Pyhän aikana.

5 vinkkiä vierailijalle

 • © Adelchi

  Tutustu luolaluostarin katakombeihin

  Kiovaan saapui 1000-luvulla munkkeja auttamaan Vladimiria levittämään kristinuskon sanomaa, ja moni heistä asettui asumaan Dnepr-joen rantatörmien luoliin. Munkit elivät ja ­kuolivat luolissa, joihin heidät myös haudattiin.

  5–20 metrin syvyydessä sijaitseviin kuiviin ja viileisiin käytäviin on haudattu kaikkiaan noin satakunta munkkia. Luolaluostarin ­katakombeissa vierailee ­vuosittain tuhansia pyhiinvaeltajia ja matkailijoita.

 • © Shutterstock

  Näe Kiovan kultainen portti

  Tie Rusin valtakunnan linnoitettuun pääkaupunkiin kulki kolmen korkean portin läpi. ”Kultaiseksi portiksi” ­kutsuttu pääportti oli peräti 12 ­metriä korkea ja 7,5 metriä leveä.

  Portti oli käytössä 1600-luvulle asti, kunnes se sortui. Nykyinen portti on alkuperäiselle paikalle raken­nettu kopio, jossa toimiva museo esittelee vanhan portin jäännöksiä ja esineitä Kiovan historian varrelta.

 • © Shutterstock

  Maria vartioi kaupunkia

  Bysanttilaiset ja paikalliset käsi­työläiset rakensivat Pyhän Sofian katedraalin 1000-luvulla.

  Katedraalin kuoriholvin kuuden metrin korkuinen mosaiikki kuvaa Neitsyt Mariaa. Legendan mukaan Kiova on olemassa niin kauan kuin mosaiikki on vahingoittumaton.

 • © Ctac

  Vladimir Suuren monumentti

  Ennen kääntymistään kristinuskoon ensimmäisenä Kiovan hallitsijana ­Vladimir Suuri palvoi pakanajumalia ja hänellä oli tarinoiden mukaan useita vaimoja ja satoja jalkavaimoja.

  Vladimiria kunnioitetaan Kiovassa 20 metrin korkuisella Dneprin törmällä kohoavalla monumentilla.

 • Koe vanha Kiova

  Kopatševin kylässä 34 kilometrin päässä Kiovasta sijaitsevassa ”Vanhan Kiovan” teemapuistossa voi tutustua Vladimir Suuren aikaiseen Kiovaan.

  Puistossa järjestetään ­viikonloppuisin muun muassa ratsastusnäytöksiä ja teatteriesityksiä. Yöpyä voi ­teltassa, matkustajakodissa tai loma­mökissä puiston lähellä.

Kaste oli avain suuruuteen

Ruhtinas Vladimirin valta oli hänen hallintokautensa alkuvaiheessa huteralla pohjalla. Valtakunnassa asui monia eri kansoja, joilla kaikilla oli omat jumalansa ja tapansa ja joita ei yhdistänyt muu kuin velvollisuus maksaa veroja ruhtinaalle.

Vahvistaakseen valtaansa Vladimir päätti tehdä kristinuskosta valtakuntansa yhteisen uskonnon. Hän harkitsi vaihtoehtoina myös islamia ja juutalaisuutta, joita molempia valtakunnassa myös harjoitettiin.

Vladimir ei kuitenkaan halunnut luopua sen enempää sianlihasta kuin alkoholistakaan. Niinpä hän antoi kastaa itsensä kristinuskoon vuonna 988, minkä jälkeen hän saattoi luoda läheiset suhteet mahtavaan kristittyyn Bysanttiin ja sai jopa keisarin tyttären Anna Porphyrogenitan vaimokseen.

Vladimir alkoi oitis tehdä Kiovasta kristittyä kaupunkia Bysantin pääkaupungin Konstantino­polin mallin mukaan.

Kiovaan rakennettiin sipulikupolisia luostareita, ja kaupungin suojaksi pystytettiin kuuden metrin korkuinen muuri, jossa oli kolme suurta tiiliporttia.

Muuri ei kuitenkaan pelastanut Kiovaa sisäisiltä kiistoilta, jotka alkoivat heikentää valtakuntaa 1000-luvun puolivälissä.

Kun mongolit vuonna 1240 hyökkäsivät, Kiova murtui nopeasti. Mongolit tekivät lopun Rusin valtakunnasta, mutta Kiova selvisi.

Nykyään se on Ukrainan pääkaupunki, ja veneet halkovat yhä Dneprjoen aaltoja – nyt ne tosin kuljettavat viikinkien ­sijaan paikallisia asukkaita ja matkailijoita.

Lue myös:

last western roman emperor surrenders
Historian suurkaupunkioppaat

Tutustu Rooman valtakunnan viimeiseen pääkaupunkiin

5 minuuttia
Submission of Inca's king Sayri Tupac to Don Hurtado de Mendoza, Viceroy of Peru. Engraving, 1807. Colored.
Historian suurkaupunkioppaat

Historiallinen Lima hurmaa

4 minuuttia
Historian suurkaupunkioppaat

Koe Marrakech: Marokon muinaista loistoa

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota