Kiovan asukkaat saivat 800- ja 900-luvuilla usein todistaa vaikuttavaa näkyä, kun viikinkien solakat pitkälaivat lipuivat kaupungin ohitse leveää Dneprjokea pitkin.
Laivat oli lastattu täyteen turkiksia, hunajaa ja mursunluuta, ja niissä istui värikkäiden kilpien suojissa viikinkejä matkalla käymään kauppaa tai ryöstelemään.
Viikingit perustivat vuonna 882 Rusin valtakunnan, jonka nimen arvellaan juontuva suomen kielen ruotsalaisia tarkoittavasta sanasta.
Rusin valtakunta oli olemassa lähes 400 vuotta, ja siihen kuului sen suuruuden aikana koko nykyinen Venäjä, Ukraina ja Valko-Venäjä.
Sen vanhassa pääkaupungissa Kiovassa voi yhä nähdä muistoja viikinkien itäisen suurvallan ajoilta. Viikinkien tullessa Kiova oli jo olemassa ja siellä asui slaavilaisia heimoja.
Kiova oli tuolloin pieni joen varrelle rakennettu kyläpahanen, mutta sen sijainti lähellä Dnepr- ja Desnajokien yhtymäkohtaa oli tehnyt siitä suositun kauppapaikan.
Viikingitkin olivat 700-luvulta lähtien purjehtineet Kiovaan vaihtamaan esimerkiksi hunajaa, turkiksia ja tinaa muun muassa silkkiin, mausteisiin, viiniin, hopeaan ja muuhun kauppatavaraan.