Maineikas 1400-luvulla elänyt keskiaasialainen sotapäällikkö Timur Lenk oli julma tyranni. Hän vietti suuren osan 35-vuotisesta valtakaudestaan Tšagatain kaanikunnan hallitsijana valloitusretkillä. Minne Timur menikin, hän murhasi paikalliset asukkaat ja hävitti heidän kaupunkinsa. Historioitsijat ovat arvioineet hänen olleen vastuussa noin 17 miljoonan ihmisen kuolemasta.
Hirmuhallitsija jätti kuitenkin jälkeensä muutakin kuin tuhoa ja kuolemaa. Hänen pääkaupunkinsa Samarkand oli islamilaisen maailman ehkä kaunein kaupunki sekä yksi aikansa tärkeimmistä tieteen ja tutkimuksen keskuksista.
Samarkand, joka on nykyään Uzbekistanin toiseksi suurin kaupunki, sijaitsi Silkkitieksi kutsutun, Kiinasta Eurooppaan kulkevan kauppareitin varrella, ja se oli jo vanhastaan vauras ja vilkas.
Esimerkiksi italialainen löytöretkeilijä Marco Polo kuvaili Samarkandia jo 1200-luvulla ”suureksi ja mahtavaksi”.
Timur, josta tuli Tšagatain kaanikunnan hallitsija vuonna 1370, halusi kuitenkin tehdä pääkaupungistaan kaikkia muita kaupunkeja upeamman.
Taiteilijat saivat pitää henkensä
Timur tiesi ettei Samarkandissa ollut tarpeeksi taitavia käsityöläisiä toteuttamaan hänen suunnitelmiaan. Niinpä hän lähti valloitusretkille nykyisten Iranin, Irakin ja Syyrian alueelle.
Timur surmasi kaikki tielleen sattuneet mutta säästi arkkitehtien, käsityöläisten ja taiteilijoiden hengen. Heidät hän vei mukanaan Samarkandiin.