Polfoto/Corbis

Opas: Vakoojien Berliini

Berliini oli kylmän sodan aikaan vakoilun pääkaupunki. Historian opas ohjaa tärkeimpiin paikkoihin ja salaisiin osoitteisiin.

Berliini oli täynnä salaisuuksia, eikä mikään ollut välttämättä sitä, miltä näytti. Sen sai myös brittiläinen MI6-agentti George Blake huomata vuonna 1955.

”Berliinissä tulee sellainen tunne, että joka toinen työskentelee jollekin vakoiluorganisaatiolle, osa monelle yhtä aikaa”, Blake kirjoitti muistelmissaan. Hän tiesi, mistä puhui: hän oli itsekin kaksoisagentti, joka kavalsi ainakin 400 brittiagenttia Neuvostoliitolle.

Vakoojia raitiovaunussa

Toisen maailmansodan jälkeen voittajat jakoivat Saksan entisen pääkaupungin keskenään miehitysvyöhykkeisiin. Yhdysvallat, Britannia ja Ranska varmistivat näin itselleen Neuvostoliiton vaikutusalueella tärkeän sillanpääaseman, josta ne pystyivät toimittamaan omaa väkeään helposti rajan yli itäblokkiin vaikka raitiovaunulla.

Liikenne oli vähintään yhtä vilkasta toiseen suuntaan, eli idästä länteen. Itä-Saksan eli DDR:n turvallisuusministeriö (Stasi) järjesti lännessä monia sieppauksia ja murhia.

Kylmä sota Berliinissä

Sodan jälkeen liittoutuneet sopivat jakavansa Berliinin sovussa. Tilanne kuitenkin tulehtui nopeasti.

Agentit toimivat sotilaina kahden toisiaan vihollisina pitävän yhteiskuntajärjestelmän välisessä julkisuudelta salassa käydyssä sodassa, ja heidän tehtävänsä oli murentaa vihollisen asemia kylmän sodan aikana.

Vakoilu jatkui senkin jälkeen, kun DDR pystytti muurin Itä- ja Länsi-Berliinin väliin – siitä tuli vain hankalampaa. Esimerkiksi Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu NSA rakensi Berliinin korkeimmalle kukkulalle suuren kuunteluaseman (Fieldstation Berlin), jonka tutkat ja antennit valvoivat Itä-Saksan lentoliikennettä ja radioviestintää.

Vaikka kylmä sota päättyi 20 vuotta sitten, tiedot sen aikaisesta vakoilusta ovat suurelta osalta edelleen salaisten arkistojen kätkössä. Erityisesti länsi-valtiot vaikenevat noista ajoista. Tutkijat ovat saaneet tietonsa pääasiassa yhdestä lähteestä, Stasista, jonka arkistot avattiin Saksan yhdistymisen jälkeen. Niiden mukaan Stasi oli onnistunut soluttamaan agenttejaan mm. Yhdysvaltojen kuunteluasemalle.

Julkisilla halki historian

Tämä on opas vakoojien Berliiniin. Reittiä ei pysty kulkemaan jalan yhdessä päivässä. Hyödynnä kaupungin metroa (U-Bahn) ja junaa (S-Bahn) ja näe muun muassa vakoojatunneli, jossa neuvostoliittolaiset huijasivat Yhdysvaltojen tiedustelupalvelua.

Valtion turvallisuusministeriö

Osoite: Ruschestrasse 103
Aukioloajat ja info: https://www.stasimuseum.de/

Metro U5 Magdalenenstrasselle, kävellen Ruschestrasselle ja portista sisään

Stasin päämaja Itä-Berliinissä

Itä-Saksan suurin työnantaja oli valtion turvallisuusministeriö (Stasi), jolla oli parhaimmillaan jopa 91 000 kokopäiväistä työntekijää. Yksi laitoksen tehtävistä oli vakoilla vieraita valtoja, ja se onnistui soluttamaan agenttejaan tärkeisiin asemiin erityisesti Länsi-Saksassa. Stasin päätehtävä oli kuitenkin valvoa valtion omia kansalaisia.

© Polfoto/Ullstein Bild

Erich Mielke

Mielke toimi DDR:n turvallisuus-ministerinä vuosina 1957–1989 ja oli siten yksi maan vaikutus-valtaisimmista ihmisistä.

Vakoojat kuuntelivat puhelinkeskusteluja, lukivat yksityiskirjeitä ja varjostivat epäilyttäviä henkilöitä paljastaakseen yhteiskunnalle vaarallisen toiminnan ja kansalaisten pakosiunnitelmat.

Apunaan Stasilla oli 190 000 palkattua urkkijaa, ja DDR:n hajoamiseen asti vuonna 1989 tiedustelupalvelu hankki tietoja yli 40 miljoonasta ihmisestä.

DDR:n lopun lähestyessä vuonna 1989 stasilaiset pukeutuivat poliisin univormuihin saadakseen kapinoivan kansan kuriin.

© SZ Photo

Stasi toimi maan kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Tiedot kulkivat nopeasti turvallisuusministeriöön, joka sijaitsi betonirakennuksessa Magdalenenstrassella.

Stasin raportteja on kaikkiaan 180 hyllykilometriä.

© SZ Photo

Nykyään tiloissa toimii eri yrityksiä, mutta yksi rakennus on Stasi-museona. Kolmikerroksisessa museossa voi tutustua vakoojien toimintaan ja työkaluihin.

Stasin vankila

Osoite: Genslerstrasse 66
Info ja aukioloajat: http://en.stiftung-hsh.de/

Raitiovaunu M5 Freienwalder Strasselle.

© Torsten Weper

Ystävällisyys murensi vankien tahdon

Kaikki Itä-Berliinissä pidätetyt poliittisesti epäilyttävät henkilöt vietiin Stasin vankilaan Hohenschönhausenin kaupunginosaan. Vangit olivat yleensä yksityisselleissä täysin eristyksissä muista vangeista ja vartijoista.

Vangit pidettiin eristyksissä heidän kielenkantojensa irrottamiseksi.

© Torsten Weper

Ainoa, jonka kanssa vanki sai puhua, oli hänen tapaustaan tutkiva Stasi-upseeri. Tämä käyttäytyi kohteliaasti ja kertoi olevansa halukas korjaamaan ”mahdolliset väärinkäsitykset”. Useimmat vangit murtuivat eristyksissä ja alkoivat ilmiantaa ystäviään.

Stasin asunnot

Osoite: Oberseestrasse.

Raitiovaunu M5 Oberseestrasselle (n. 25 minuutin matka Alexanderplatzilta)

Salaiset osoitteet

Melko lähellä Stasin vankilaa Hohenschönhausenissa Oberseejärven rannalla oli asuinnalue, josta vain harvat itäsaksalaiset tiesivät ennen vuotta 1989. Siellä asui Stasin johtoa – salassa, tietenkin.

Postilaatikoissa ei ollut nimiä, vaan postilaitos tunsi asukkaat esimerkiksi ”herra pohjakerroksena” tai ”herra 1. kerroksena”. Monet taloista myytiin muurin murruttua tavalliselle kansalle, mutta osa korkea-arvoisista Stasin virkamiehistä tai heidän jälkeläisiään asuu vielä alueella.

© SZ Photo & Torsten Weper

Vakoilupäällikkö pysyi salassa

Markus Wolf asui Oberseestrassella olevassa talossa.

Lännen tiedustelupalvelut kutsuivat DDR:n ulkomaanvakoilun johtajaa ”kasvottomaksi mieheksi”, koska tämän henkilöllisyys ja ulkonäkö pysyivät salassa 20 vuotta.

Markus Wolfin onnistunein temppu oli epäilemättä vakooja Günter Guillaumen soluttaminen Länsi-Saksan liittokanslerin Willy Brandtin avustajaksi.

© Barch 183-08658-0006/Rudolph & Torsten Weper

Stasi-pomoilla huono alku

Wollweber menetti talonsa järven rannalla jouduttuaan epäsuosioon.

Stasin ensimmäinen johtaja Wilhelm Zaisser (1950–53) yritti syrjäyttää DDR:n johtajan Walter Ulbrichtin, mistä hyvästä hänet erotettiin.

Häntä Stasin johtajana seurannut Ernst Wollweber (1953–57) pakotettiin jäämään Stasista eläkkeelle poliittisten erimielisyyksien vuoksi.

© Scanpix & Torsten Weper

Witt ei halunnut asua täällä

Talo Oberseestrassella ei houkutellut jääprinsessaa.

Kansainvälisesti ihailluin DDR:n urheilutähdistä oli varmastikin taitoluistelija Katarina Witt.

Katiksi kutsuttua luistelijatarta valvottiin tiukasti, ja valtio lahjoitti hänelle (mikrofoneilla varustetun) talon Stasi-kadulta. Witt kuitenkin kieltäytyi muuttamasta sinne asumaan.

Kuvia ottavaa turistia tullaankin yleensä nopeasti häätämään muualle. Jotkut turistit ovat tavanneet näissä merkeissä Stasin johtajan Erich Mielken lesken.

Berliinin muuri

Osoite: Bernauer Strasse 111
Info: https://www.stiftung-berliner-mauer.de/de/gedenkstaette-berliner-mauer

S1-juna Nordbahnhofille, aseman uloskäynti Bernauer Strasselle.

Hyppy länteen

Vuoteen 1961 Berliini oli avoin kaupunki, jonka asukkaat saattoivat kulkea vapaasti neljän miehitysvyöhykkeen välillä. 13. elokuuta 1961 liikenne pysähtyi, kun Itä-Saksan hallitus sulki rajan ja alkoi pystyttää muuria kaupungin itä- ja länsiosan välille.

Rajasulku ei täysin pitänyt ensimmäisinä viikkoina, ja itäberliiniläisiä loikkasi länteen esimerkiksi Bernauer Strassen talojen ikkunoista.

Draamaa Bernauer Strassella: iäkäs nainen saa apua paetessaan asunnostaan jalka-käytävälle Länsi-Berliinin puolelle.

© Polfoto/Ullstein Bild

Kun talojen ikkunat muurattiin umpeen, länsiberliiniläiset alkoivat kaivaa itäpuolen asukkaille pakotunneleita rajan ali.

Kadun dramaattisesta historiasta kerrotaan museossa, jossa on myös pätkä aitoa Berliinin muuria.

Vartiotorni

Osoite: Kieler Strasse 2
Info: https://www.stiftung-berliner-mauer.de/en/guenter-litfin-memorial

Metro U6 Schwarzkopfstrasselle, josta kävellen vielä runsas kilometri

Muurin 1. kuolonuhri

Vastarakennetun muurin vartijoilla oli määräys tappaa; jos he näkivät jonkun yrittävän rajan yli, heidän oli tarvittaessa ammuttava tätä vaikka kuolettavasti pysäyttääkseen tämän.

© Ralf Roletschek

Ensimmäinen käskyn uhri oli nuori räätäli Günter Litfin, joka 24. elokuuta 1961 yritti uida laivakanavan yli mutta tuli huomatuksi.

Günter Litfinin veli Jürgen on perustanut muurin uhreille pienen museon entiseen vartiotorniin.

Vartiotornissa on pieni museo.

© Torsten Weper

Checkpoint Charlie

Osoite: Friedrichstrasse 44.
Info: https://www.mauermuseum.de/en/exhibition/

Metro U6 Kochstrasselle, kävellen noin sata metriä.

Kylmän sodan paikoista kuumimpia

Keskellä Friedrichstrassea oli Berliinin kuuluisin rajanylityspaikka, Checkpoint Charlie. Siitä muistuttaa enää kopio ensimmäisestä pienestä vartiokopista, jonka luona turisti voi kuvauttaa itsensä univormupukuisten ”vartijoiden” kanssa maksua vastaan.

Ensimmäisen vartiokopin kopio Checkpoint Charliella

© Torsten Weper

Muutaman metrin päässä vartiokopista sijaitsee Berliinin muurimuseo. Sen perusti asuntoonsa vuonna 1962 Rainer Hildebrandt, jonka Stasi yritti noihin aikoihin siepata moneen otteeseen.

Nykyään muurimuseon näyttelyillä on tilaa satoja neliömetrejä, ja se on yksi kaupungin suosituimmista matkailukohteista.

Syksyllä 1961 Checkpoint Charliella koettiin yksi vaarallisimmista välikohtauksista, kun Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton panssarivaunut asettuivat nokikkain.

© SZ Photo

Operaatio Gold

Osoite: Alliierten Museum, Clayallee 135.
Info: https://www.alliiertenmuseum.de/en/

Metro U3 Oskar-Helene-Heimiin, siitä kävellen 15 minuuttia Clayalleeta pitkin.

Vakoojatunneli Itä-Berliinin alle

Ennen toista maailmansotaa moni Euroopan tärkeistä puhelinlinjoista kulki Berliinin kautta. Sodan jälkeen suuri osa niistä jäi Neuvostoliiton miehitysalueelle, ja CIA halusi hyödyntää tilannetta.

Vuonna 1955 yhdysvaltalaiset kaivoivat 400 metrin pituisen tunnelin Neuvostoliiton vyöhykkeen alle kuunnellakseen DDR:n ja Moskovan välisiä puhelinkeskusteluja. Agentit nauhoittivat ainakin 40 000 tuntia puheluja.

Osa tunnelista on entistetty ja siihen voit tutustua Berliinin liittoutuneiden museossa (Allieertenmuseum).

© Torsten Weper

Brittiläinen kaksoisagentti George Blake oli kuitenkin jo varhain paljastanut tunnelin neuvostoliittolaisille, ja nämä syöttivät amerikkalaisille tekaistuja puheluja ja väärää tietoa.

Vuonna 1956 KGB paljasti tunnelin lehdistölle.

Neuvostoliitto paljasti tunnelin olemassaolon vuonna 1956.

© SZ Photo

Fieldstation Berlin

Osoite: Teufelsbergin laella

Aja S5-junalla Heerstrasselle, jatka kävellen Teufelsestrassea. Mene pysäköintialueen kohdalta metsään ja kulje kukkulan oikeaa puolta. Tutkan pitäisi tulla näkyviin noin 10 minuutin kuluttua.

Salaisuus kaikkien näkyvillä

Berliinin muurin rakentaminen vuonna 1961 tiesi länsivalloille ongelmia. Nopea yhteydenpito idässä oleviin agentteihin kävi lähes mahdottomaksi.

Amerikkalaiset päättivät turvautua tekniikkaan ja rakennuttivat Länsi-Berliinin korkeimmalle kukkulalle valtavan tutka- ja kuunteluaseman, jonka kantomatka oli 350 kilometriä – eli se kattoi koko Itä-Saksan.

Tutka-aseman jäännökset kohoavat 115 metrin korkuisella Teufelsbergillä.

© Torsten Weper

Yksityisalue

Fieldstation Berlin -asemalla työskenteli tiedustelutehtävissä 1 500 yhdysvaltalaista. Tekninen laitteisto purettiin vuonna 1991, ja nykyään rakennus on pahasti rapistunut.

Glienicker Brücke

Osoite: Berliner Strasse, Potsdam.

S7-raitiovaunu Potsdamin rautatieasemalle, raitiovaunulla 93 päätepysäkille ja lyhyt kävely.

Vakoojien silta yhdisti idän ja lännen

Glienicker Brücke tunnetaan monesta elokuvasta ja kirjasta siltana, jossa CIA ja KGB vaihtoivat vangitsemiaan vakoilijoita. Todellisuudessa tällainen vaihto tapahtui vain kolmesti (1962, 1985 ja 1986).

Tunnetuimmassa vaihdossa vuonna 1962 Yhdysvallat lähetti vakoilija Rudolf Abelin sillan yli ja Neuvostoliitto vapautti lentäjä Gary Powersin. Abel oli varastanut ydinpommin piirustuksia Yhdysvalloissa, ja Powersin U2-vakoilukone oli ammuttu alas vuonna 1961 Neuvostoliiton yllä.

© Polfoto/Corbis

Siltaa kutsuttiin vakoilijoiden sillaksi muistakin syistä. Liittoutuneiden sopimusten mukaan osapuolten piti saada vapaasti kulkea toistensa vyöhykkeillä muun muassa sotilaallisissa tarkkailutehtävissä.

Neuvostoliitto valvoi tarkasti Länsi-Saksaa, ja britit, ranskalaiset ja yhdysvaltalaiset autot ajoivat aamuisin Glienicker Brücken yli DDR:ään.

Itäsaksalaiset tekivät kaikkensa häiritäkseen heitä, ja neuvostosotilaat avasivat jopa joskus tulen heitä kohti. Nykyään esteet ja valvonta-asemat on poistettu sillalta.