Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keisari Rudolfin taianomainen Praha

Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari Rudolf II rakasti tiedettä. Hallitsemisesta hän ei niinkään välittänyt. Se koitui hänen – ja kaupungin – onnettomuudeksi.

Shutterstock

Praha oli 1500-luvun lopulla yksi Euroopan tieteen keskuksista.

Tähti­tieteilijät kartoittivat siellä planeettojen ratoja ja laativat taulukoita, joiden avulla oli mahdollista ennakoida Auringon, Kuun ja tähtien liikkeitä taivaalla.

Alkemistien keitinmaljoissa kuplivat erilaiset liemet ja eliksiirit, kun he tutkivat alkuaineita ja yrittivät keksiä kaavan, jolla halvoista metalleista voisi valmistaa kultaa.

Prahan henkistä ilmapiiriä leimasivat kaikkinainen uteliaisuus, tiedonjano ja tarmokkuus.

Aivan Keski-Euroopan sydämessä ­sijaitseva Böömi kuului 1500-luvulla Pyhään saksalais-roomalaiseen keisarikuntaan, ja sen pääkaupunki Praha oli ollut merkittävä kulttuurikaupunki jo ­varhaiselta keski­ajalta lähtien.

1500-­luvulla Prahasta tuli myös Euroopan ­johtava luonnontieteen ja tutkimuksen keskus, ja sitä alettiin kutsua lisä­nimellä ”taianomainen Praha”.

Tähtitieteilijät suuntasivat Prahaan

Kiinnostus luonnontieteisiin kumpusi valtakunnan huipulta.

Pyhän saksalais-­roomalaisen keisarikunnan vuonna 1576 valtaan noussut keisari Rudolf II oli hyvin kiinnostunut tieteistä.

Kun hän seit­semän vuotta valtaannousunsa jälkeen siirsi hovinsa Wienistä Prahaan, suuri joukko tiedemiehiä seurasi perässä.

Rudolf halusi houkutella hoviinsa ­Euroopan parhaat luonnontieteilijät, ja kun hänen hovilääkärinsä vuonna 1599 suositteli hänelle tanskalaista tähtitieteilijää Tyko Brahea, keisari kutsui Brahen Prahaan hovi­matemaatikokseen.

Prahan 70 000 m2:n laajuinen linna on Euroopan suurin.

© Jilji Sadeler

Seuraavana vuonna myös saksalainen tähtitieteilijä Johannes Kepler saapui Prahaan.

Brahe ja Kepler laativat yhdessä Tabulae Rudolphinaen eli ­”Rudolfilaiset taulukot”, joissa kuvataan yksityiskohtaisesti planeettojen ratoja ja sijainteja.

Brahen kuoltua vuonna 1601 Kepleristä tuli uusi hovimatemaatikko. Hän teki useita ­havaintoja, joilla oli ratkaiseva merkitys tieteen kehitykselle.

Hän oivalsi muun muassa, että planeetat kiertävät Aurinkoa ellipsinmuotoisia ratoja pitkin.

Keisari ajoi alkemistin itsemurhaan

Myös vähemmän perinteiset tutkimusalat kukoistivat Prahassa, sillä Rudolf II houkutteli Prahaan myös alkemisteja ja oli kiinnostunut heidänkin ­työstään.

Joskus keisarin kiinnostus meni liian pitkälle. Kun englantilainen alkemisti ­Edward Kelley ei onnistunutkaan valmistamaan kultaa, kuten hän oli luvannut, Rudolf määräsi hänet vuonna 1591 koti­arestiin, jotta hän ei karkaisi ennen kuin oli täyttänyt lupauksensa.

Kelley ”vapautui” vasta, kun hän kuusi vuotta myöhemmin teki itsemurhan myrkyllä, jonka hänen vaimonsa oli aikalaislähteiden mukaan salakuljettanut hänen selliinsä.

Rudolfin toive kullan valmistuksesta ei koskaan toteutunut, mutta täysin turhaa alkemistien työ ei ollut.

Esimerkiksi puolalainen alkemisti Sendivogius selvitti Prahassa ollessaan, että ilma sisälsi ”elämän salaista ravintoa” – happea.

5 vinkkiä vierailijalle

Henkinen vireys heijastui muihinkin aloihin, ja esimerkiksi kirjapainot, kirjallisuus, arkkitehtuuri ja kuvataide kukoistivat Rudolfin Prahassa.

Idylli jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä Rudolf uppoutui tieteisiin ja laiminlöi hallitsemisen.

Hänen veljensä Matias kaappasi vallan vuonna 1611 ja siirsi hovin taas Wieniin.

Rudolf jäi Prahaan ja kuoli yhdeksän kuukautta myöhemmin. Vuonna 1618 syttynyt kolmikymmenvuotinen sota karkotti tutkijat Prahasta, ja kaupungin kulta-aika päättyi.

Lue myös:

Historian suurkaupunkioppaat

Samarkand: Tyrannin pääkaupunki

4 minuuttia
Historian suurkaupunkioppaat

Lontoo: tutustu maanalaisen historiaan

4 minuuttia
Historian suurkaupunkioppaat

Koe Marrakech: Marokon muinaista loistoa

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota