111 ihmistä kuoli, kun pommi osui entiseen pörssiin, Royal Exchange Buildingiin. Nykyisin pommituksesta ei ole paikalla mitään jälkiä. Paikka on yks TK-Historian Lontoo-oppaan kohteista.

Kaupunkiopas: Pommitettu Lontoo

Noin 7,9 kilometrin pituisen reitin varrella näet tärkeimmät Lontoon suurpommituksiin liittyvät kohteet Buckinghamin palatsista HMS Belfast -sotalaivaan. Lataa oppaan tulostusversio ja ota se matkalle mukaan.


Natsi-saksa yritti saada Britannian murtumaan

Saksan ilmavoimat Luftwaffe oli kesällä 1940 käynnistänyt Britanniaa vastaan rajun ilmahyökkäysten aallon, ja Saksan sodanjohto uskoi Britannian ilmavoimien RAF:n murtuvan nopeasti Luftwaffen painostuksessa. Kaksi kuukautta ilmaiskujen alkamisen jälkeen Britannian tilanne näyttikin synkältä. ”RAF:n taistelukyky on mennyttä”, eräs Luftwaffen upseerikin totesi.

Pommitukset tappoivat Lontoossa tuhansia

MRAF:n sinnikäs vastarinta kuitenkin jatkui, ja syyskuussa 1940 Hitler määräsi, että Luftwaffen piti sotilaskohteiden sijaan ryhtyä pommittamaan Lontoota. Seuraavien kahdeksan kuukauden aikana Saksan koneet kylvivät Lontooseen satojatuhansia pommeja, jotka tappoivat kymmeniätuhansia ihmisiä. Lontoon pommitukset tarjosivat kuitenkin RAF:lle aikaa varustautua, kunnes se pystyi lyömään Luftwaffen ja Britannia saattoi aloittaa hyökkäyssodan natsi-Saksaa vastaan.

Lataa TK-Historian kaupunkiopas ”Pommitettu Lontoo” ja tulosta itsellesi kartta, joka opastaa sinut kahdeksaan keskeiseen kohteeseen.Sinun pitää rekisteröityä historianet.fi:n käyttäjäksi, ennen kuin voit lukea artikkelin. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.


Ehkä sinua kiinnostaa...