Wolfgang Amadeus Mozartia pidetään yhtenä kaikkien aikojen lahjakkaimmista säveltäjistä. Elämänsä viimeiset kymmenen vuotta hän asui Wienissä, musiikin pääkaupungissa, missä tuhlaileva nero sävelsi monia mestariteoksiaan. Luo opas, tulosta se tai tutki Mozartin Wieniä Google Earthin avulla.
Mozart sävelsi osan merkittävimmistä teoksistaan juuri Wienissä.
Julkaistu 02.06.10
-Ebbe Rasch
URL copied to clipboard
Mozart syntyi Salzburgissa, mutta Wienissä hän vietti uransa huippuvuodet. Siellä hän sävelsi oopperat Figaron häät, Don Giovanni ja Taikahuilu, ja siellä hän myös tapasi perusti perheen. Wienissä hän myös sävelsi vielä kuolinvuoteellaan keskeneräiseksi jäänyttä Requiemia, sielunmessua, jota esitettiin hänen omissa hautajaisissaan.
Wolfgang Amadeus Mozartin elämä suuntautui syntymästä lähtien musiikin saralle. Hänen isänsä Leopold Mozart oli itsekin muusikko ja säveltäjä, ja kun Wolfgang Amadeus syntyi vuonna 1756, Leopold työskenteli Salzburgin arkkipiispan hoviviulistina. Leopoldilla oli suuria suunnitelmia poikansa varalle. Vuonna 1759 hän ryhtyi antamaan Amadeukselle ja tämän noin viisi vuotta vanhemmalle sisarelle Maria Annalle eli Nannerlille musiikin teho-opetusta, ja vuonna 1762 kolmikko lähti laajalle Euroopan kiertueelle. Ihmelapsi Amadeus herätti suurta ihailua, ja tulevina vuosina hän soitti ahkerasti ylimystölle kaikkialla Euroopassa.
Britanniasta, Ranskasta, Saksasta ja Italiasta saadut musikaaliset vaikutteet kasvattivat Mozartia muusikkona ja inspiroivat häntä säveltämään. Matkat olivat myös vaarallisia. Monta kertaa pikku-Amadeus sairastui vakavasti, mutta isänsä huolenpidon ansiosta poika selvisi hengissä ankarasta kiertue-elämästä Mozart sävelsi ensimmäisen oopperansa 14-vuotiaana, ja vain kolme vuotta myöhemmin, vuonna 1773, hän sai paikan hovimuusikkona Salzburgin arkkipiispan luona, mikä näytti sinetöivän hänen urakehityksensä. Arkkipiispan palveluksessa Mozart olisi voinut vähitellen edetä Salzburgin musikaalisessa hierarkiassa, mutta se ei riittänyt tyydyttämään hänen kunnianhimoaan.
Itävallan pääkaupunki Wien oli Euroopan musiikin keskus, ja sinne Mozartkin muutti vuonna 1781 vastoin isänsä toiveita. Hän halusi haastaa suuret mestarit ja uurasti kymmenen vuotta vakiinnuttaakseen asemansa säveltäjänä ja rahoittaakseen ylellisen elämäntapansa.
Mozart piti kellarin intiimissä salissa pieniä konsertteja.
Säveltäjä jätti vakituisen työnsä
Kävelyretki alkaa rakennuksesta, jossa on Saksalaisen ritarikunnan päämaja. Mozart asui siellä vain 45 päivää 18.3.–2.5.1781, mutta se oli merkittävää aikaa hänen elämässään.
25-vuotias säveltäjä asui vakituisesti edelleen synnyinkaupungissaan Salzburgissa, ja hänellä oli hyvä ja hyvinpalkattu toimi arkkipiispa Colloredon hovisäveltäjänä. Se oli unelmatyö monille tuon ajan säveltäjille, jotka uurastivat ansaitakseen elantonsa. Mozartilla oli kuitenkin enemmän kunnianhimoa. Hän katsoi työn kahlehtivan luovuuttaan, ja monet aiemmat vierailut Wienissä, musiikin pääkaupungissa, olivat vakuuttaneet hänet siitä, että se oli ainoa paikka maailmassa, jossa hän pääsi kehittämään lahjojaan riittävästi. Niinpä kun hän joutui kiistaan työnantajansa kanssa, hän sanoutui viipymättä irti toimestaan.
Säännöllisistä tuloista luopuminen oli riskialtista, mutta Mozart oli varma päätöksestään. Hän oli soittanut pianoa kolmevuotiaasta, säveltänyt kuusivuotiaasta ja kiertänyt Eurooppaa seitsemänvuotiaasta asti. Muutto Wieniin oli osoitus ihmelapsen kasvusta aikuiseksi. Mozart halusi todistaa pystyvänsä menestymään omilla ansioillaan.
Asuessaan Saksalaisen ritarikunnan talossa Mozart piti useita konsertteja. Kun kääntyy pihaportista oikealle, voi kurkistaa kellarikerroksen pieneen huoneeseen, missä Mozart soitti ja missä pidetään edelleen konsertteja.
Seuraava kohde Mozartin ensimmäinen Wienin-asunto 400 m
2. Mozart nai vuokraemännän tyttären
Mozartin langon Joseph Langen keskeneräinen maalaus säveltäjästä.
Ensimmäinen asunto
Osoite: Milchgasse 1
Asuttuaan tovin Saksalaisen ritarikunnan talossa Mozart vuokrasi huoneen leskirouva Weberiltä. Tällä oli kolme tytärtä, joista Mozart tunsi ennestään yhden, Aloysian. He olivat tavanneet muutama vuosi aiemmin, ja Mozart oli rakastunut, mutta romanssi ei ollut edennyt, ja Aloysia oli lopulta nainut Joseph Lange -nimisen taiteilijan. Tämä alkoi myöhemmin maalata Mozartin muotokuvaa. Webereillä asuessaan Mozart rakastui pian Aloysian pikkusisareen Constanzeen.
Mozart sävelsi Webereillä oopperan.
Noihin aikoihin Mozart myös sävelsi kepeän oopperansa Ryöstö Seraljista. Se kertoo Belmontesta, joka haluaa vapauttaa rakastettunsa Konstanzen vankeudesta turkkilaisesta palatsista. Teoksesta tuli suuri menestys, ja köyhtynyt säveltäjä ansaitsi sillä niin paljon rahaa, että hän pystyi viemään Constanzensa vihille.
Seuraava kohde: Stephansdom 200 m
3. Mozartin lapsista vain kaksi jäi henkiin
Constanze synnytti kuusi lasta, joista vain kaksi eli aikuisiksi.
Mozart vihittiin 4. elokuuta 1782 Constanze Weberin kanssa vaatimattomassa seremoniassa Stephansdomissa, Pyhän Tapanin tuomiokirkossa. Avioliitto kesti yhdeksän vuotta säveltäjän kuolemaan asti, ja Constanze synnytti kahdeksan vuoden aikana kuusi lasta. Vain kaksi lapsista, Karl ja Franz, eli aikuisiksi.
Kuollessaan Mozart jätti jälkeensä suuret velat. Leskeksi jäänyt Constanze hankki elantonsa muun muassa järjestämällä konsertteja ja myymällä Mozartin sävellyksiä. Vuonna 1798 hän tapasi tanskalaisen diplomaatin Georg N. Nissenin. He avioituivat ja muuttivat Kööpenhaminaan ja myöhemmin Salzburgiin, missä Constanze kuoli vuonna 1842.
Mozart vihittiin Stephansdomissa elokuussa 1782.
Seuraava kohde: Mozarthaus 300 m
4. Luksusasunto on nyt museona
Vapaamuurarius toi Mozartille vauraita asiakkaita.
Kymmenen Wienin-vuotensa aikana Mozart asui 11:ssä eri osoitteessa. Asunto Domgasse 5:ssä on niistä tunnetuin. Mozart muutti perheineen hulppeaan asuntoon vuonna 1784 uransa huipulla ja sävelsi siellä joitakin pääteoksiaan, kuten oopperan Figaron häät. Työt olivat tilaustöitä, joilla Mozart ansaitsi mukavasti. Lisäksi hänellä oli yksityisoppilaita, hän piti konsertteja ja myi muita sävellyksiään. Kuuluminen vapaamuurareihin toi hänelle lisää hyviä asiakassuhteita.
Nykyään Domgasse 5:n asunto toimii Mozart-museona, ja siellä on kahvila ja konserttisali.
Seuraava kohde: Jahnin konserttisali 400 m
5. Ahkeraa konsertointia
Mozart hankki elantonsa soittamalla Wienin vauraalle porvaristolle.
Mozart oli konsertoinut kolmivuotiaasta asti, ja myös Wienissä hänen kalenternsa oli täynnä esiintymisiä. Hän piti kausittain 3–4 suosittua pianokonserttia, joissa hän oli itse solistina. Lisäksi hän soitti usein pienemmissä tilaisuuksissa yksityiskodeissa ja pienissä saleissa. Todennäköisesti Mozart ansaitsi konserteillaan hyvin, mutta niistä koitui myös kuluja. Hän joutui usein itse huolehtimaan pianonsa kuljettamisesta kotoa konserttipaikalle, ja eräässä vaiheessa hän omisti itse vaunun ajureineen pianon kuljetuksia varten.
Mozartin perheellä oli palvelijoita, ja he elivät muutenkin ylellistä elämää, mikä tuli luonnollisesti kalliiksi. Vaikka Mozart oli aikansa säveltäjäsuuruuksia ja varsin suosittu, hän ei koskaan päässyt varsinaisesti rikastumaan vaan kärsi käytännössä koko uransa ajan taloudellisista vaikeuksista.
Mozart piti viimeisen julkisen konserttinsa 4. maaliskuuta 1791. 400 kuuntelijaa kerännyt konsertti pidettiin Jahnin konserttisalissa paikalla, jossa on vuodesta 1824 toiminut kuuluisa Cafe Frauenhuber.
Cafe Frauenhuber on toiminut vuodesta 1824.
Seuraava kohde: Mozartin perheen viimeinen koti 200 m
6. Mozart kuoli köyhänä
Mozartin perhe asui nelikerroksisessa talossa, joka purettiin vuonna 1847.
Viimeinen asunto
Osoite: Rauhensteingasse 8
syyskuuta 1790 Mozart muutti vielä kerran, nyt tilavaan huoneistoon lähelle Saksalaisen ritarikunnan taloa. Pari edeltävää vuotta olivat olleet perheelle ankaria. Constanzen terveys horjui, ja rahat olivat vähissä. Mozart oli vähentänyt konsertoimistaan, hänellä oli vain muutama tilaustyö ja hän joutui lainaamaan rahaa vapaamuurariveljiltään. Säilyneistä asiakirjoista voidaan lisäksi päätellä, että hän hävisi merkittäviä summia uhkapelissä.
Lopulta tilanne näytti kuitenkin kohentuvan. Syksyllä 1791 Mozart sävelsi muutamassa viikossa menestysoopperan Tituksen lempeys, ja syyskuussa oli Taikahuilun ensi-ilta.
Mozartin aika oli kuitenkin käymässä vähiin. Marraskuussa 1791 hän johti vapaamuurarien kantaatin kantaesityksen, mikä jäi hänen viimeiseksi esiintymisekseen. Hän oli sairastunut elokuussa Prahan-matkallaan, ja hänen tilansa heikkeni nopeasti. Musiikkinero kuoli joulukuun 5. päivän vastaisena yönä vuonna 1791 vain 35-vuotiaana. Hän jätti jälkeensä huomattavat velat leskensä maksettavaksi.
Mozartin viimeisen asunnon paikalla sijaitsee nykyään Steffi-tavaratalo.
Seuraava kohde: Michaelerkirche 500 m
7. Sielunmessu jäi kesken
Mozart sävelsi kesken jäänyttä sielunmessuaan vielä kuolinvuoteellaan.
Mozart työskenteli ahkerasti viimeisinä aikoinaan. Heinäkuussa 1791 tuntematon asiakas tilasi häneltä asiamiehen välityksellä sielunmessun. Hänelle oli luvassa sievoinen palkkio sävellystyön valmistuttua, ja kipeästi rahaa tarvitseva ja yhä heikentyvä Mozart teki kaikkensa saadakseen työn nopeasti valmiiksi. Hän kuitenkin kärsi kovista kivuista, ja vähitellen sairaus turvotti hänen raajansa niin, että hän ei enää kyennyt pitelemään kynää kädessään.
Constanze-vaimon mukaan Mozart oli aavistanut, että työstä tulisi hänen oma sielunmessunsa. Uumoillessaan tulevaisuutta köyhänä leskenä hän antoi Mozartin työskennellä sävellystyön parissa aina tämän kuolemaa edeltävään iltaan asti.
Teoksen oli tilannut kreivi Franz von Walsegg, jonka tarkoitus oli uskotella säveltäneensä teoksen itse edesmenneelle vaimolleen. Puolivalmis työ ei ollut minkään arvoinen, joten ilmoittamatta Mozartin kuolemasta kreiville Constanze antoi miehensä oppilaan Franz Xavier Süssmayrin tehdä työn loppuun. Constanzen mukaan Mozart oli antanut teoksen viimeistelyksi tarkat ohjeet, mutta todennäköisesti hän vääristeli totuutta halutessaan jättää teoksen historiaan aitona Mozartina.
Viisi päivää Mozartin kuoleman jälkeen, 10. joulukuuta 1791, keskeneräinen teos esitettiin hänen muistotilaisuudessaan Michaelerkirchessä.
Seuraava kohde: Mozartin muistomerkki 1000 m
8. Huhuja kuolinsyystä
Mozartin patsas
Osoite: Burggarten, Burgring 1
Säveltäjän kuolema järkytti wieniläisiä ja musiikinystäviä kaikkialla Euroopassa. Perhelääkärin mukaan kuolinsyy oli sotilassairaalasta lähtöisin ollut kulkutauti, mutta Mozart itse kuulemma uskoi, että hänet oli myrkytetty ja että myrkyttäjä oli hänen kilpailijansa Salieri. Nykytutkijat uskovat Mozartin kuitenkin kuolleen streptokokki-infektioon.
Vuonna 1896 Burggarteniin pysytettiin Viktor Tilgnerin veistämä Mozartin muistomerkki.
Kuolinvuoteellaan Salieri kertoi myrkyttäneensä Mozartin.
Wolfgang Amadeus Mozart kuoli vain 35-vuotiaana, mutta hän ehti elämänsä aikana säveltää noin 50 sinfoniaa, 23 pianokonserttoa, noin 20 oopperaa ja satoja muita teoksia. Säveltäjäneron sävellykset syntyivät nopeammin kuin hän ehti kirjoittaa nuotteja ylös, ja hänen kootuista teoksistaan saadaan helposti täyteen 170 cd-levyä. Vertailun vuoksi mainittakoon, että saksalainen säveltäjäsuuruus Ludwig van Beethoven sävelsi yhdeksän sinfoniaa, viisi pianokonserttoa, yhden oopperan ja joukon kamarimusiikkisävellyksiä pienemmille orkestereille.
Merkittävintä ei kuitenkaan ole Mozartin sävellysten määrä vaan niiden laatu. Jo aikanaan Mozart oli arvostettu säveltäjä, ja hänen töitään esitettiin Euroopan parhaissa konserttisaleissa. Hän innoitti vahvasti 14 vuotta nuorempaa Beethovenia, ja Mozartin suuriin esikuviin kuulunut Joseph Haydn sanoi Mozartin kuoltua, että maailma ei tulisi näkemään yhtä lahjakasta musikaalista neroa ainakaan sataan vuoteen.
Mozart hallitsi lähes kaikki musiikin lajit: kirkkomusiikista puhtaaseen viihdemusiikkiin ja pianosonaateista laajoihin orkesterisävellyksiin. Hän loi myös itse uusia suuntauksia, ja hänen tyylinsä vaikutti moniin sukupolviin hänen kuolemansa jälkeen.
Mozartin musiikin ylivertaisuudesta kertoo sen yhä jatkuva suosio. Wienissä Mozartin perintö elää edelleen vahvana, ja hänen työhönsä ja elämäänsä pääsee tutustumaan myös Haus der Musik -musiikki-museossa, jossa yksi huone on omistettu Mozartille.
Museo avattiin vuonna 2000.
Muita Wienin kohteita
Upea linna oli Itävallan keisariperheen kesäasunto. Nykyään se on suosittu matkailunähtävyys.
Schönbrunnin linna
Osoite: Schönbrunner Schlossstrasse 47-49 U-Bahn-linja U4 Schönbrunnin asemalle, josta on linnaan noin 400 metriä. www.schoenbrunn.at
Mozart kävi ensimmäisen kerran Wienissä kuuden vuoden ikäisenä ollessaan Euroopan-kiertueella isänsä ja sisarensa kanssa. Wienissä heidät kutsuttiin Schönbrunnin linnaan esiintymään keisarinna Maria Theresialle.
Keisarinna ihastui erityisesti nuoreen pianistiin, joka hämmästytti muun muassa soittamalla pianoa koskettimet liinalla peitettynä.
Vuonna 1786 Mozartin kerrotaan kohdanneen Schönbrunnissa kilpailijansa, hovisäveltäjä Antonio Salierin, keisari Joosef II:n järjestämässä kilpailussa, jossa esitettiin kummankin sävellys. Salieri voitti kilpailun.
Hautamuistomerkin patsaat on otettu hylätyiltä haudoilta.
St. Marxin hautausmaa
Osoite: Leberstrasse 6-8. Raitiovaunu 71 Sankt Marxin pysäkille, josta noin 600 metrin kävely.
Stephansdomissa pidetyn siunaustilaisuuden jälkeen Mozart haudattiin joukkohautaan kaupungin laitamille 7. joulukuuta 1791. Hänen viimeisen leposijansa tarkkaa sijaintia ei tiedetä. Vuonna 1859 hautausmaalle pystytettiin pieni Mozartin muistomerkki, joka siirrettiin sittemmin muualle, ja nykyään Mozartin oletettua hautapaikkaa koristaa enkeliä ja katkennutta pylvästä esittävä veistos.