Nuori prinssi Rahman pakeni vuonna 750 Bagdadista Córdobaan ja kokosi sen naapurikaupungit yhdeksi emiraatiksi.

© Getty Images

Kaupunkiopas: Kalifin Córdoba jätti muut Euroopan kaupungit varjoonsa

Córdobassa Espanjassa näkyy vielä jälkiä kaupungin suuruuden ajasta, jolloin se oli muslimivaltakunnan Al-Andalusin pääkaupunki. HISTORIA vie sinut kaupunkikierrokselle Córdobaan, ja voit myös printata oppaan ja ottaa sen mukaan matkustaessasi kalifin kauniiseen kaupunkiin.

Juutalaisia vainottiin

900-luvulla Córdoban juutalaisen kaupunginosan kapeilla kaduilla kaikuivat aasien kavioiden ja heprean- ja arabiankielisten kauppiaiden äänet. Muslimit antoivat toisuskoisten asua Córdobassa, mutta näiden piti maksaa niin sanottua jizya-veroa dinaarin verran vuodessa.

Historioitsijat uskovat, että juutalaiset, kristityt ja muslimit viettivät maurien valtakaudella suhteellisen rauhallista rinnakkaiseloa. Rauha loppui, kun kristityt valtasivat kaupungin. 

Juutalaisten synagogat muutettiin kirkoiksi tai poltettiin, ja vain yksi tuon ajan synagogista on enää jäljellä. Vanhasta ajasta muistuttavat seinät, joilla on hepreankielistä kirjoitusta islamilaisen ornamentiikan rinnalla. 

Kellarissa on kidutuskammio

Tarinan mukaan kuningatar Isabella vannoi, ettei pesettäisi alushamettaan, ennen kuin viimeinenkin muslimi olisi ajettu Granadasta. Hän lausui lupauksensa Alcázar de Los Reyes -kuninkaanpalatsissa eli Córdoban Alcázarissa.

Rakennus oli alun perin linnoitus, jonne kalifi saattoi vetäytyä levottomina aikoina ja jossa myös Córdoban mahtava kirjasto sijaitsi. 

Kristittyjen vallattua kaupungin katolinen hallitsija alkoi pitää palatsissa hoviaan, ja siellä laadittiin suunnitelmat maurien ja muiden ”pakanoiden” karkottamiseksi. Linnan yhden tornin alla olevassa kellarissa oli Espanjan pelätyn inkvisition kuulusteluhuoneita. 

Lataa kaupunkiopas kauniiseen Córdobaan

Tutustu lähemmin Córdobaan, jonka rinnalla 1 100 vuotta sitten Lontoo ja Pariisi olivat vain pieniä provinssikaupunkeja.

Lataa historiallinen kaupunkiopas täältä:

Ehkä sinua kiinnostaa...