Sisällissotaan asti Anarkistisen ammattiliiton CNT:n päämajana toiminut Telefónica on yhä olemassa.

Kaupunkiopas: Anarkistien Barcelona

Noin 7 kilometrin pituinen reitti kulkee Barcelonan kiinnosta­vimpien kaupunginosien läpi. Tulosta opas matkalle mukaan.

torstai 22. elokuuta 2013 teksti Tonny Vorm

Anarkismin synty

Ajanjakso vuodesta 1883 vuoteen 1939, jolloin Francon joukot lopulta valtasivat Barcelonan eli La ­Rosa del Focin (”palava ruusu”), oli ollut kiivaan luokkataistelun aikaa. Vasemmistolaiset ammattiliitot ja puo­lueet olivat pyrkineet tekemään lopun Barcelonan vauraan yläluokan mielivallasta.

Anarkistit pitivät myös kirkkoa ja Madridiin keskittynyttä val­tionhallintoa vihollisinaan, ja anar­kis­tinen ideologia, joka vastusti vallan keskittämistä, sai runsaasti kannattajia Kataloniassa.

Kommunistit voittivat

Vasemmiston sisällä oli myös kilpailua ja ristiriitoja, jotka kär­jistyivät keväällä 1937. Yksi keskeisimmistä kiistakysymyksistä oli se, pitäisikö Kataloniasta tehdä Neuvostoliiton mallin mukainen kommunistivaltio vai ei. Vasemmiston sisäiset ristiriidat jakoivat Katalonian paikallishallinnon leireihin, mikä johti lopulta katutaisteluihin eri ryhmien välillä. Toukokuussa 1937 ­anarkistit hävisivät valtataistelun kommunisteille. Barcelonan ris­tiriitaisen menneisyyden jäljet näkyvät kuitenkin yhä kaupungin katukuvassa.

Lataa koneellesi Historian kaupunkiopas anarkistien Barelonaan. Reitti kiertää kahdeksan kiinnostavan kohteen kautta.

Huom! Sinun pitää olla rekisteröitynyt Historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Jos et ole rekisteröitynyt käyttäjä, voit rekisteröityä nyt. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...