Escobar teki myös hyvää
Kolumbian ilmasto on ihanteellinen kokapensaiden kasvatukseen, ja 1970-luvulla kokaiini syrjäytti kullan ja kahvin kaupungin tärkeimpänä rahan tuojana.
Sille oli kysyntää varsinkin yhdysvaltalaisissa suurkaupungeissa, ja medelliniläinen autovaras ja tupakan salakuljettaja Pablo Escobar tarttui tilaisuuteen.
Escobar järjesti kokaiinin salakuljetuksen tukikohdastaan Medellínistä Yhdysvaltoihin ja muualle maailmaan käyttäen osin reittilentoja ja osin yksityisiä pienkoneita.
Toiminta osoittautui erittäin kannattavaksi. Escobarin huumekartelli tuotti parhaimmillaan 1980-luvulla jopa 70 miljoonaa dollaria joka päivä.
Escobar käytti osan omaisuudestaan rakentaakseen kaupunkiin asuntoja, sairaaloita ja jalkapallokenttiä.
Se sai kansan katsomaan sormiensa läpi sitä, että suurin osa huumerahoista kului silti Escobarin luksuselämään, kalliisiin taloihin, autoihin, moottoripyöriin ja jopa yksityiseen eläintarhaan.
Myös rikollisten keskinäisen väkivallan kasvu hyväksyttiin kaupungissa välttämättömänä pahana.
Vankila oli käytännössä luksushotelli
Vuonna 1991 Yhdysvallat painosti Kolumbiaa ryhtymään toimiin Escobaria vastaan.
Viranomaiset eivät uskaltaneet luovuttaa Escobaria Yhdysvaltoihin, sillä hän oli jo tehnyt korkea-arvoisiin poliitikkoihin kohdistuneita onnistuneitakin murhayrityksiä, mutta hänet saatiin sentään vankilaan Medellínin laitamille.
Escobar oli tosin itse rakennuttanut La Catedral -nimisen yksityisvankilansa, ja se muistuttikin enemmän luksushotellia kuin vankilaa.
Hän palkkasi itse vartijat ja otti siellä vastaan ystäviä, prostituoituja ja muita vieraita, kuten jalkapallotähtiä.
Kun Kolumbian hallitus ymmärsi Escobarin jatkavan yhä rikollista toimintaa, hänet haluttiin siirtää oikeaan vankilaan.
Hän sai vihiä asiasta, ja kun poliisi saapui 22. heinäkuuta 1992, hän karkasi. Escobar eli loppuelämänsä pakoillen poliisia. Väkivalta sen kuin lisääntyi, kun hän lupasi palkkioita poliisien tappamisesta.
- joulukuuta 1993 poliisi sai ahdistettua Escobarin erään talon katolle, missä hänet ammuttiin. Henkirikokset vähenivät Medellínissä välittömästi, ja sen jälkeen kaupunki on uusiutunut perusteellisesti myös slummien osalta.
”Maailman vaarallisimmasta kaupungista” on tullut ”maailman innovatiivisin” – tämän nimityksen Medellín sai Urban Land Institutelta vuonna 2013.