Artefact/Imageselect

Brittien turva Eurooppaa vastaan

Doverilla on vuosisatojen ajan ollut tärkeä asema Britannian puolustuksessa. Valloitushaluisten vihollisten oli ensin ohitettava rannikolla kohoavat 110 metrin korkuiset jyrkät liitukivikalliot ja niiden päälle rakennetut jykevät puolustusrakennelmat.

Sisältökatsaus

  1. 5 vinkkiä vierailijalle

Normanniherttua Vilhelm armeijoineen nousi maihin Etelä-Englantiin syyskuun lopulla 1066.

Muutamaa viikkoa myöhemmin, 14. lokakuuta, Vilhelm kukisti ja surmasi Englannin kuninkaan Harald Godwininpojan Hastingsin taistelussa.

Hän eteni Lontooseen, ja joulupäivänä hänet kruunattiin Englannin kuninkaaksi Westminster Abbey -katedraalissa.

Varmistaakseen, ettei Englantia enää valloitettaisi, nykyään Valloittajanakin tunnettu Vilhelm rakennutti Englannin etelärannikolle useita linnoituksia.

Niistä tärkein rakennettiin Doveriin Englannin kanaalin pohjoisrannikolle 110 metrin korkuisen jyrkän liitu- ja piikivikallion laelle estämään vihollisia tunkeutumasta Englannin sisämaahan.

Vilhelm Valloittaja tiesi Doverin olevan avain koko Englannin hallintaan. Jos hyökkääjä halusi alistaa saarivaltakunnan valtaansa, hänen piti ensin valloittaa Dover.

Myöhemmät kuninkaat olivat samaa mieltä ja vahvistivat Doverin puolustusrakennelmia, jotka suojelivat Englantia mantereelta tulevia uhkia vastaan.

Henrik VIII laajensi linnoituksia

Vuosina 1154–1189 hallinnut Henrik II käytti peräti 6 500 puntaa eli yli puolet kruunun vuosituloista Doverin linnan laajentamiseen.

Sijoitus osoittautui kannattavaksi. Vuonna 1216 Doverin linna vastusti ainoana linnoituksena Ranskan prinssi Ludvigin hyökkäystä tämän valloitettua Englannin aateliston tuella laajoja alueita maasta.

Ranskalaiset piirittivät linnaa yli vuoden ajan, kunnes he lopulta päättivät vetäytyä Englannista ja palasivat tyhjin toimin kotiin.

Myös Henrik VIII vahvisti Doverin linnoitusrakennelmia.

Hän irrotti Englannin katolisen kirkon alaisuudesta vuonna 1534 voidakseen erota vaimostaan Katariina Aragonialaisesta ja naida hovineito Anna Boleynin, jolloin katoliset suurvallat Espanja ja Ranska uhkasivat hyökätä Englantiin ”vapauttamaan englantilaiset Henrikin protestanttisesta tyranniasta”.

Valloitusaikeet jäivät puheen asteelle, mutta Henrik VIII päätti silti vahvistaa Doverin puolustuslinnoituksia ja kävi jopa itse tarkastamassa työn tulokset.

Doverin sataman kautta kulkee vuosittain 11,7 miljoonaa matkustajaa.

© Shutterstock

Puolustus vaati uhrauksia

Seuraavat vuosisadat olivat Doverille rauhallista aikaa, kunnes kaupungista tuli 1800-luvulla Englannin ja sen entisen perivihollisen Ranskan välisen rautatie- ja lauttaliikenteen solmukohta.

Dover sai mainetta myös kylpyläkaupunkina, jonne saapui vieraita ulkomailta asti.

Rauha rikkoontui vuonna 1914, kun Britannia 4. elokuuta julisti Saksalle sodan.

Doverista tuli tärkeä puolustuksen keskus sekä tukikohta Dover Patrol -laivasto-osastolle, jonka tehtävä oli saattaa liittoutuneiden aluksia Englannin kanaalissa ja estää Saksan sotalaivojen kulku siellä.

Doverin strategisesti tärkeä sijainti kävi kuitenkin kalliiksi, sillä Saksan pommit ja ilmahyökkäykset tappoivat siellä peräti 4 000 siviiliä.

Doverilla oli tärkeä rooli myös toisessa maailmansodassa. Kaupungin linnoitus toimi vuonna 1940 komentokeskuksena noin 340 000 brittisotilaan evakuoinnille Englannin kanaalin etelärannikolta Ranskan Dunkerquesta.

Saman vuoden kesällä ja syksyllä brittilentäjät kävivät saksalaisia vastaan kiivaita ilmataisteluita Doverin valkoisten kallioiden yllä.

Nyttemmin brittiarmeija on poistunut Doverista ja ainoita maihinnousijoita ovat tuhannet matkailijat, jotka saapuvat sinne lautoilla Calais'sta Ranskasta.

5 vinkkiä vierailijalle

Dover Patrolin muistomerkki

Saksalaisten sotalaivojen lyhyin reitti Atlantille kulki ensimmäisessä maailmansodassa Englannin kanaalin kautta.

Reitti oli vaarallinen, sillä kanaalissa saksalaisia vaani sekalainen hävittäjistä ja muokatuista kalastusaluksista koostuva Dover Patrol -partiolaivasto.

Se saattoi liittoutuneiden laivoja turvaan, ja sen ansiosta Saksan sukellusveneet osuivat vain 23:een 125 000 laivasta. Doveriin pystytettiin muistomerkki partion 2  000 kaatuneen kunniaksi.

Shutterstock

800 vuotta puolustusta

Doverin linna on vartioinut Englannin etelärannikkoa jo 800 vuotta.

Siellä voi tutustua tunneleihin, joita Ranskan kruununperijä Ludvig kaivautti Doveria piirittäessään vuosina 1216–17, vierailla II maailmansodan aikaisessa maanalaisessa kenttäsairaalassa ja ihailla I maailmansodan aikaisia tykkiasemia.

Linnassa on myös kuningattaren ja Walesin prinsessan nimikkorykmenttien museo.

Shutterstock

Näe ikoninen hävittäjä

Britanniasta käydyn taistelun kiivaimmat yhteenotot käytiin kesällä 1940 Doverin yllä, kun Britannian kuninkaalliset ilmavoimat ja Saksan Luftwaffe mittelivät voimiaan.

Battle of Britain -muistomerkki kunnioittaa 544 taistelussa kuolleen brittilentäjän muistoa. Siellä voi tutustua myös taistelun kuuluisimpaan hävittäjäkoneeseen Spitfireen.

Serge Ottaviani

Dunkerquen sankarin patsas

Keväällä 1940 Britannian laivasto evakuoi tuhansien yksityisalusten avustuksella lähes 340 000 Dunkerqueen loukkuun jäänyttä brittisotilasta.

Operaatio Dynamoksi kutsutun evakuoinnin järjestäneen vara-amiraali Ramsayn patsas komeilee Doverin linnan edustalla.

Imperial War Museum

Kiertele linnoituksia

Doverin länsipuolisella ylängöllä levittäytyy The Citadel -puolustuslinnoitus vallihautoineen ja tykkiasemineen.

Se rakennettiin 1700- ja 1800-luvuilla, ja siellä palveli noin 500 sotilasta.

Linnoitus oli käytössä vielä toisessa maailmansodassa, mutta se jäi tyhjilleen vuonna 1961. Nykyään linnoituksen alueella on luonnonpuisto.