Alcatraz: Yhdysvaltain vaarallisimpien rikollisten vankila

Vangit pelkäsivät siirtoa Alcatraziin – ja hyvästä syystä. ”The Rockissa” istuivat tuomioitaan maan vaarallisimmat rikolliset ilman toivoa pakomahdollisuudesta.

Vangit pelkäsivät siirtoa Alcatraziin – ja hyvästä syystä. ”The Rockissa” istuivat tuomioitaan maan vaarallisimmat rikolliset ilman toivoa pakomahdollisuudesta.

The Rock – Kallio. Pelkkä nimi sai lainkuuliaiset – ja etenkin vähemmän lainkuuliaiset – amerikkalaiset värähtämään.

”The Rockiksi” kutsuttu karu Alcatrazin vankilasaari ­kohoaa keskellä San Franciscon lahtea noin kahden kilometrin päässä mantereelta.

Alcatrazia pidettiin Yhdysvaltojen turvallisimpana vankilana, ja siellä tuomiotaan suorittivat maan vaarallisimmat rikolliset. Yleisen käsityksen mukaan Alcatrazista ei voinut paeta – ainakaan elossa.

Vankila sijaitsee vain 511 metrin pituisella ja 180 metrin levyisellä kalliosaarella San Franciscon edustalla. Ensimmäisen kerran siitä kirjoitti espanjalainen tutkimusmatkailija ja upseeri Juan Manuel de Ayala, joka kävi siellä vuonna 1775.

Ayala antoi saarelle nimen La Isla de los Alcatraces eli ”Pelikaanisaari”. Saari oli yksityisomistuksessa vuoteen 1846, jolloin Kalifornian senaattori John C. Frémont osti sen valtiolle 5 000 dollarilla.

Vankilat täyttyivät gangstereista

Valtio rakennutti saarelle linnoituksen vartioimaan San Franciscoon johtavaa ­laivaväylää. Yhdysvaltojen sisällissodassa 1860-luvulla linnoitus toimi etelävaltalaisten sotavankien vankilana, mutta sen järeitä tykkejä ei koskaan laukaistu vihollista vastaan.

1930-luvulla kieltolaki ja suuri lama ­lisäsivät rikollisuutta rajusti, ja pakovarmoista vankilaselleistä tuli pian huutava pula, sillä gangsterit olivat kovia pakenemaan ja auttamaan tovereitaan pakoon.

Alcatraz oli oiva paikka vaarallisille vangeille. Saari sijaitsi kaukana mantereelta, ja lahden poikki uiminen oli lähes mahdotonta kylmien merivirtojen vuoksi. Ensimmäiset liittovaltion vangit saapuivat Alcatraziin 11. elokuuta 1934.

Alcatrazissa tuomiotaan suorittivat monet kuuluisat gangsterit, kuten Mickey Cohen, George ”Machine Gun Kelly” Barnes ja jopa itse Al Capone.

Alcatraz sai nopeasti maineen Yhdysvaltojen karuimpana vankilana, ja sinne tuomitut vangit olivat valmiita tekemään lähes mitä vain päästäkseen Alcatrazin kauhuista.

Viisi vankia teki itsemurhan, mutta kukaan ei onnistunut pakenemaan – ainakaan virallisen totuuden mukaan.

Vangit tekivät lautan sadetakeista

Kesäkuussa 1962 kolme vankia – Frank Morris ja veljekset John ja Clarence Anglin – karkasivat selliensä seiniin tekemistään aukoista. Sitten he pakenivat vankilasaarelta sadetakeista kyhätyllä lautalla.

Kolmikko hukkui luultavasti San Franciscon lahteen, mutta heidän ruumiitaan ei koskaan löydetty. Seuraavina vuosina heidät nähtiin huhujen mukaan mantereella. Tapaus on yhä auki, eikä kolmikon kohtalosta ei vieläkään varmuutta.

Pääsipä kolmikko elossa mantereelle tai ei, Alcatraz oli joka tapauksessa hyvin pakovarma vankila, mutta sen ylläpitäminen oli hyvin kallista.

1950-luvulla sen käyttökustannukset olivat 10 dollaria päivässä vankia kohti, kun muissa vankiloissa ne olivat kolmasosan siitä.

Yksi syy korkeisiin kustannuksiin oli vankilan sijainti. Merivesi rapautti rakennuksia, ja kun vankila vuonna 1963 oli kalliin remontin tarpeessa, valtio päätti sulkea sen ja siirtää vangit muualle.

Vuonna 1973 Alcatrazista tehtiin museo. Lautat kuljettavat sinne vuosittain yli miljoona matkailijaa – jotka astuvat karulle vankilasaarelle täysin vapaaehtoisesti.