Photo 12/Imageselect
Mies piilossa hevosen ”ruhossa”

Vaihtoehtoiset aseet

Maailmansodat kylvivät kauhua ja kuolemaa, mutta ne synnyttivät myös innovatiivisia sodankäyntitapoja. Asemasodan aikana Ranskassa tehtiin hevosenraatoja paperimassasta, ja vuonna 1944 liittoutuneet toteuttivat yhden historian onnistuneimmista hämäysoperaatioista.

Komppaniassa herätys!

Megafonin vahvistama torvensoitto herätti Yhdysvaltojen laivaston alokkaat harjoitusleirillä Seattlessa. Aamusoitto ei ollut läheskään yhtä suosittu kuin ruokailukutsu. Megafonin kaltaisia laitteita käytettiin jo antiikin Kreikan teatterissa, ja Thomas Edison patentoi oman mallinsa äänenvahvistimesta vuonna 1878.

Corbis/All over

Yhdysvallat
1917-1918

Corbis/All over

Kumitankeilla Saksaa vastaan

Kuvan panssarivaunu näyttää aidolta, mutta tosiasiassa se oli puhallettava ja tehty kumista. Liittoutuneet rakensivat lentokoneita, panssarivaunuja ja maihinnousualuksia muistuttavia ”kulisseja”, joiden oli tarkoitus kääntää saksalaisten huomio pois Normandian maihinnousun todellisista kohteista. Hämäysoperaatio Fortitude South, jossa käytettiin muun muassa valeagentteja ja tekaistuja radioviestejä, oli yksi sotahistorian onnistuneimmista harhautuksista.

POLFOTO/ROGER-VIOLLET

Kent, Britannia
1944

POLFOTO/ROGER-VIOLLET

Vakooja piiloutui hevosen ruhoon

Ensimmäisessä maailmansodassa oli elintärkeää tietää, mitä vihollinen suunnitteli juoksuhaudoissaan ei-kenenkään-maan toisella puolella. Siksi ranskalaiset valmistivat paperimassasta hevosenraadoilta näyttäviä tähystyspaikkoja. Sotilas saattoi piiloutua ”ruhoon” aivan lähelle Saksan etulinjaa ja tarkkailla vihollisen liikkeitä.

Photo 12/Imageselect

Ranska
1914–1918

Photo 12/Imageselect