Mirrorpix/Getty Images
Vauva rannalla sodan aikana

Rantapäivä edessä?

Uimaranta tuo useimmille mieleen paljaat jalat, huvittelun ja rentoutumisen – mutta niin ei ole aina ollut. 1920-luvulla naisten uimapukuja säänneltiin tiukasti, ja 1940-luvulla rannoista tuli vaarallisia maihinnousualueita.

Ottakaa tuo nainen kiinni!

Uimapukuun pukeutuneita naisia ei ole aina katsottu hyvällä – kuten kuvasta näkyy. Kaksi nuorta naista on juuri pidätetty, koska heidän uimapukunsa jättävät liikaa reittä paljaaksi. Moista naisten ”rivoa käytöstä” pidettiin vakavana rikoksena, joten poliisilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin pidättää heidät.

Topical press agency/Stringer/Getty Images

Chicago, USA
Heinäkuu 1922

Topical press agency/Stringer/Getty Images

Turvassa saksalaisilta

Vauva odottaa kärsivällisesti vanhempiaan, jotka polskivat meressä Eastbournessa Englannin etelärannikolla. Vain sadan kilometrin päässä miehitetystä Ranskasta sijaitsevassa kaupungissa pelättiin saksalaisten maihinnousua. Piikkilankaesteiden ja muiden puolustusvarustusten oli määrä pysäyttää saksalaiset, mutta ne haittasivat myös brittien lomailua.

Mirrorpix/Getty Images

Turvassa saksalaisilta

Eastbourne, Britannia
1941

Mirrorpix/Getty Images

Piiloon katseilta

Miten kunniallinen nainen toimi rannalla kuumana kesäpäivänä Viktorian ajan Britanniassa? Hän tietysti pujahti vaunumaakari Hooperin uimakoppiin. Ne olivat pieniä hevosvetoisia vaunuja, joissa saattoi kenenkään näkemättä vaihtaa uima-asuun ja joista pääsi siveästi suoraan aaltojen syleilyyn virkistävää uintihetkeä varten.

AOP/Getty Images

Britannia,
1890

AOP/Getty Images

Rohkeat naiset rannalla

Poliisi mittasi neitien uimapuvun pituuden. Syynä on viranomaisten hiljattain käyttöön ottama sääntö, jonka mukaan uimapuvun alta sai näkyä korkeintaan 15 senttimetriä reittä. Jos uima-asu osoittautui liian lyhyeksi, naiset joutuivat pukeutumaan ja poistumaan rannalta.

The library of congress

Uimaranta lähellä Washingtonia,
Kesä 1922

The library of congress