Ystäviä ei ole, ja kuninkaalliset pitävät heitä alhaisina alamaisina. Silti paparazzikuvaajat onnistuvat joka viikko täyttämään maailman juorulehtien sivut, eivätkä lukijat tunnu saavan tarpeekseen.
Paparazzikuvaajien aikakausi alkoi vuonna 1898 rautakansleri Bismarckin kuolinvuoteella. He kukoistivat viihdeteollisuuden varjossa, ja heidät kirottiin prinsessa Dianan kuoleman jälkeen vuonna 1997. Sittemmin julkkisten omat Instagram-postaukset ovat vaikeuttaneet röyhkeiden kuvaajien elinkeinoa. Mutta keitä he ovat – ja miten he suhtautuvat työhönsä?
Amerikkalainen Ron Galella oli yksi pioneereista. Hän väijyi 1960-luvulta lähtien Manhattanin keskustassa ottaakseen kuvia usein vastentahtoisista uhreistaan. Galella kuitenkin torjui kaikki vastalauseet:
"Jos olet julkkis, olet aina julkkis. Se on ymmärrettävä. Julkkiksena olet vapaata riistaa", hän sanoi.
Termi paparazzi kattaa sekä yksinäisen valokuvaajan (paparazzo), joka jahtaa saalista, että paparazzien suuren joukon, joka tungeksii punaisella matolla. Galella ei halunnut olla osa laumaa, joten hän työskenteli yksin. Hänelle kyse oli vain aidon kasvojen ilmeen vangitsemisesta ja katsekontaktin ottamisesta saaliiseensa.
Hän kutsui Jacqueline Kennedyä ”kultatytökseen" kuvattuaan pitkällä urallaan tuhansia julkisuuden henkilöitä. Galella väitti onnistuneensa ottamaan hänestä miljoona kuvaa.
Tässä on katsaus paparazzikuvauksen historiaan ikonisimpiin kuuluvien kuvien ryydittämänä.
Valokuvaajat Willy Wilcke ja Max Priester tiesivät, että kuva Saksan edesmenneestä rautakanslerista saisi aikaan melkoisen kohun. He murtautuivat vainajan kotiin samana yönä, jona Otto von Bismarck kuoli vuonna 1898. Samalla kun Priester viritti kameran sängyn jalkopäähän, Wilcke nosti vainajan päätä niin, että se oli korkeammalla tyynyllä. Sitten Priester laukaisi magnesiumruudin, ja maailman ensimmäinen paparazzikuva oli napattu!
Eräs berliiniläinen sanomalehti halusi maksaa kuvista 30 000 Reichsmarkia eli noin 270 000 nykyistä euroa, mutta Bismarckin perhe oli hälyttänyt poliisin. Valokuvaajakaksikko päätyi vankilaan.
Kuolleen Bismarckin kuvaa säilytettiin perheessä 60 vuotta ennen kuin se julkistettiin.
”Neljän suuren" (Yhdysvallat, Neuvostoliitto, Iso-Britannia ja Ranska) edustajat tapasivat vuonna 1955 Genevessä keskustellakseen Vietnamin tulevaisuudesta. Turvatoimet olivat kattavat, ja salaisia neuvotteluja kuvatakseen valokuvaajien oli oltava nokkelia.
Sitä ei tiedetä, käyttikö tämä valokuvaaja koria yksinkertaisesti unohtuneiden tikkaiden korvikkeena vai salakuljettiko avustaja hänet paikalle viinintekijää teeskennellen.
Geneven kokouksella ei ollut merkittäviä seurauksia, ja Vietnamin sota jatkui.
Termi "paparazzo" on italialaisen elokuvaohjaajan Fellinin keksimä. Elokuvan La dolce vita (1960) parissa työskennellessään hän tarvitsi erityisen ärsyttävälle valokuvaajalle nimityksen. Fellini sai inspiraationsa mahdollisesti sisilialaisesta sanasta "papataceo", joka tarkoittaa isoa hyttystä.
Elokuvassa valokuvaajat parveilevat filmitähti Sylvian (Anita Ekberg) ympärillä, kun hän laskeutuu Rooman lentokentälle.
Elokuvassa Anita Ekbergillä ei ollut ongelmia valokuvaajien kanssa – mutta niitä ilmeni myöhemmin...
Kylpy Trevin suihkulähteessä (La dolce vita -elokuvassa) teki Anita Ekbergistä tähden. Eräänä iltana vuonna 1960 hän tuli myöhään kotiin roomalaiseen taloonsa. Tiellä odotti neljä paparazzia, ja Ekberg kimmastui. Hän vaati valokuvaajien filmirullia jousi ja nuoli kädessään. Ekberg ryyditti vaatimustaan nuolilla. Yksi niistä osui kameraan, toinen tuhosi salaman ja kolmas haavoitti valokuvaajaa olkapäähän.
Anita Ekberg oli harjoitellut nuolten ampumista seuraavaa elokuvaansa varten. Kolme laukausta osui maaliin.
Fiatin tehtaiden johtaja Gianni Agnellille nautti vapauden tunteesta, kun hän sai hypätä alasti veteen jahdiltaan Agnetalta. Valokuvaaja James Andanson halusi siitä täysosuman. Hän tarkkaili toimintaa jahdilla toimintaa voimakkaan teleobjektiivin läpi, ja sukeltaja veti Agnetan ankkuriketjua niin, että alus pysyisi koko ajan oikeassa kulmassa.
Playboy, kilpa-ajaja ja monimiljonääri Gianni Agnelli herätti italialaisten huomion.
Ray Bellisarion vanhemmat olivat kotoisin Italiasta, ja temperamentti oli mitä ilmeisimmin periytynyt. Hänet tunnettiin "Englannin ensimmäisenä paparazzina", koska hän rikkoi valokuvaajien kunniasääntöä, jonka mukaan laukaisinta sai painaa vain silloin, kun kuningatar Elisabet antoi siihen luvan.
Bellisario väijyi kuninkaallista perhettä vuodesta 1955 lähtien ja kuvasi monia kiusallisia hetkiä, kuten prinsessa Margaretin hassussa suihkumyssyssä ja prinsessa Annen putoamisen hevosen selästä. Raivostunut prinssi Philip vaati Belisarion telkeämistä Lontoon Toweriin.
"Olen syvästi loukkaantunut paparazziksi leimaamisesta", Ray Bellisario sanoi. Hän piti itseään vakavasti otettavana toimittajana.
Prinsessa Caroline kävi sotaan viikkolehtiä vastaan
Monacon ruhtinas Rainierin ja elokuvatähti Grace Kellyn lapsena ruhtinatar Caroline oli iltapäivälehtien suosikki syntymästään lähtien. Hän ei kuitenkaan sietänyt sitä, että hänet ja lapsensa pakotettaisiin esiintymään mediassa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi vuonna 2004 Carolinan hyväksi tuomion, jonka mukaan saksalaiset lehdet olivat loukanneet hänen oikeuttaan yksityisyyteen.
Carolinen aviomies Stefano Casiraghi kuoli vuonna 1990 veneonnettomuudessa. Paparazzit seurasivat surevaa leskeä tiiviisti.
Julkkikset ovat jo pitkään yrittäneet pilata paparazzien mahdollisuudet käyttämällä aurinkolaseja tai ainakin välttämällä katsekontaktia. Näyttelijä Brad Pitt hallitsi tämän tempun vuonna 1995, kun hän yritti välttää paparazzeja New Yorkissa. Kuvista ei olisi voinut päätellä, että People-lehti nimesi hänet samana vuonna seksimmäimmäksi elossa olevaksi mieheksi.
Elokuvatähtenä, Jennifer Anistonin poikaystävänä ja Angelina Jolien aviomiehenä Brad Pitt on ollut kiireidensä keskellä myös paparazzien saaliina.
Diana Spencer eli ensimmäiset 20 vuottaan kaikessa rauhassa, mutta se päättyi äkillisesti, kun hän kihlautui Britannian kruununprinssin kanssa vuonna 1981. [Dianasta] (https://historianet.fi/yhteiskunta/kuninkaalliset/prinsessa-diana-viime-hetket) tuli lähes päivittäin huutavien valokuvaajien ja sykkivien salamavalojen keskipiste.
Vihdoin omiin oloihinsa päästyään hän joutui pelkäämään, että pensasaidan takana oli paparazzi. ”Maailman kuvatuin nainen" oli paparazzien ympäröimä vielä silloinkin, kun hän lojui kuolleena autossa Pariisissa vuonna 1997 tapahtuneen onnettomuuden jälkeen.
Missä tahansa prinsessa Diana esiintyikin, niin valokuvaajat seisoivat huutamassa "katso tänne!" saadakseen häneen katsekontaktin.
Valokuvaaja Ron Galella sai elämänsä kohujutun, kun hän huomasi Jacqueline Kennedyn kävelevän yksin kadulla. Hän seurasi naista taksilla. Kuljettaja soitti torvea, ja Jacqueline käänsi katseensa.
"Hän hymyili, koska ei ollut vielä tajunnut, että se olin minä", Galella sanoi. Hän kutsui valokuvaa "Mona Lisaksi", koska hymy, pehmeä valo ja tuuli naisen hiuksissa olivat niin kauniita. Se oli paras niistä miljoonasta Jackie-kuvasta, jotka mies väitti ottaneensa.
Jacqueline yritti vältellä Ron Galellaa, joka sai jossain vaiheessa jopa lähestymiskiellon.