royal geographical society
Menn på Mount Everest

Hyytävät seikkailut

40 000 kullankaivajaa vaeltaa 50 kilometriä pakkasessa, ja napatutkija jahtaa 20 vuotta unelmaansa pääsystä pohjoisnavalle. Ihmiset etsivät äärikokemuksia, ja mikä olisi hurjempaa kuin vuorikiipeily tai tutkimusretki hyytävässä kylmyydessä?

Turisteja jäätiköllä

Sekalainen joukko harrastamassa uutta urheilulajia: vuorikiipeilyä. 1800-luvulla britit löysivät Sveitsin Alpit, ja turisteja lähti muun muassa valtaville jäätiköille, jotka saattoivat helposti nielaista koko matkaseurueen.

Otto Herschan Collection/Getty Images

Alpit,
1865

Otto Herschan Collection/Getty Images

Pohjoisnavan valloitus

Yhdysvaltalainen naparetkeilijä Robert Peary järjesti joukkonsa riviin valokuvaa varten, kun hän vuonna 1909 vihdoinkin saavutti maapallon pohjoisimman pisteen. Monet nykytutkijat eivät usko Pearyn koskaan päässeen aivan pohjoisnavalle asti, vaikkakin lähemmäksi sitä kuin kukaan koskaan häntä aikaisemmin.

Getty images
  1. huhtikuuta 1909
Getty images

Vaarallinen taival huipulle

Vuorikiipeilijät olivat 30 vuotta pyrkineet maailman korkeim­man vuoren huipulle – ja epäonnistuneet. Vasta vuonna 1953 uusiseelantilainen Edmund Hillary ja sherpa Tenzing Norgay valloittivat Mount Everestin. Mukana oli myös kantajia, jotka ylittävät kuvassa railoa puunrunkoja pitkin apunaan köysi ja jykevin jääpiikein varustetut kengät.

royal geographical society

Mount Everest, Nepal
1953

royal geographical society

Kultakuumetta pakkasessa

Kymmenettuhannet ihmiset vaelsivat jään peittämän Chilkootin vuoristosolan kautta Klondikeen koettamaan onneaan kullankaivajina.
Moni joutui kulkemaan 50 kilometrin pituisen vaativan reitin pariinkymmeneen kertaan saadakseen vaadittavat varusteet ja ruuat leiriin. Yli sadastatuhannesta matkaan lähtijästä vain vajaat 40 000 pääsi perille.

University of washington libraries

Chilkoot Pass, Alaska
1898

University of washington libraries

Tutkimusalus ahdingossa

Napatutkija Ernest Shackletonin johtaman retki­kunnan tutkimusalus Endurance juuttui tiukasti Etelä­mantereen rannikon ahtojäihin vuonna 1915. Valokuvaaja Frank Hurley pystytti oitis jäälohkareiden väliin 20 valonheitintä ja ikuisti laivan napaseudun sysipimeää
taivasta vasten.

Royal Geographical society

Weddellinmeri, Etelämanner
1915

Royal Geographical society