American Stock Archive/Getty Images
Kodittomaksi jäänyt pariskunta

GALLERIA: Yhdysvallat laman kourissa

Iloinen 1920-luku päättyi pörssiromahdukseen ja sitä seuranneeseen painajaiseen: suureen lamaan. Talouden taantuma koetteli yhdysvaltalaisia ankarasti. Työttömyys oli valtavaa, moni menetti kotinsa – ja gangsteri avasi soppakeittiön.

Gangsteri ryhtyi Robin Hoodiksi

Työttömät yhdysvaltaismiehet jonottavat Al Caponen soppakeittiöön. Kun suuri lama koetteli Yhdysvaltoja vuosina 1929–1939, tavallisten ihmisten vatsat olivat yhtä tyhjiä kuin heidän kukkaronsa. Gangsteri Al Caponen soppakeittiö Chicagossa tarjosi kolmesti päivässä lämpimän aterian noin 2 200 vähävaraiselle.

Bettmann/Getty Images

Chicago, Yhdysvallat
Marraskuu 1930

Bettmann/Getty Images

Kodittomat kadulla

Nuori pariskunta näyttää toivottomalta, sillä heidät on juuri häädetty kodistaan ja he ovat joutuneet kantamaan tavaransa kadunkulmaan vailla muuta paikkaa, mihin asettua. Jo vuosia kestäneen vakavan taloudellisen taantuman vaikutukset olivat musertavia monille yhdysvaltalaisille.

American Stock Archive/Getty Images

Los Angeles, Yhdysvallat
Syyskuu 1937

American Stock Archive/Getty Images

Vanhana ehtii nukkua!

Suuren laman aikana Yhdysvalloissa järjestettiin maratontansseja, ja voittaja oli pari, joka jaksoi tanssia yhtäjaksoisesti pisimpään. Jopa 1–2 kuukautta kestäneissä kilpailuissa ruoka syötiin tanssien ja levätä sai 10 minuuttia tunnissa. Moni torkahteli kuitenkin tanssiessaankin ja pysyi pystyssä vain parinsa kannattelemana.

Bettmann/Getty Images

Washington, Yhdysvallat
1934

Bettmann/Getty Images

New Yorkin kattojen yllä

Työmies kiristää tyynen rauhallisena mutteria – lähes 400 metrin korkeudessa. Yli kolmetuhatta työläistä rakensi vuosina 1930–31 Empire State Buildingia, joka valmistuikin ennätysajassa ja oli aikanaan maailman korkein rakennus. 1900-luvun pahimman laman alkuvuosina rakennetun pilvenpiirtäjän oli tarkoitus symboloida kasvua ja uskoa tulevaisuuteen.

SCANPIX/AKG

Manhattan, Yhdysvallat
1930

SCANPIX/AKG

Amerikkalaiset leipäjonossa

Köyhät yhdysvaltalaiset jonottavat valtion varattomille jakamaa ruokaa. Vuonna 1937 amerikkalaiset uskoivat vuosisadan pahimman talouskriisin olevan ohi, mutta pian talous romahti taas. Tuotanto laski vuodessa 40 prosenttia, ja seitsemän miljoonaa ihmistä joutui työttömyyskortistoon.

Getty Images

Yhdysvallat
1937

Getty Images