Library of Congress / Väritys: Benjamin Thomas @Coloursofyesterday

GALLERIA: Viimeiset hyvästit

Kuolema on ihmiselämässä väistämätöntä. Toisille se merkitsee vain viimeistä etappia elämän taipaleella, toisille siihen liittyy toivoa jostain suuremmasta. Hyvästien jättämisen tapoja on monia – kuten näet.

Kultin joukkoitsemurha

Maaliskuussa 1997 Yhdysvaltoja järkytti uskonnollisen liikkeen 39 jäsenen joukkoitsemurha San Diegossa. Heaven’s Gate -kultin jäsenet olivat vakuuttuneita siitä, että heidän kuolemansa jälkeen ufo veisi heidän sielunsa ihmisyyttä korkeammalle olemassaolon tasolle. Kaikki menehtyneet olivat pukeutuneet samanlaisiin mustiin vaatteisiin ja Niken kenkiin.

Lenny Ignelzi/AP/Ritzau Scanpix

Kalifornia, Yhdysvallat
Maaliskuu 1997

Lenny Ignelzi/AP/Ritzau Scanpix

Vainajan muisto ikuistetaan kipsiin

Kuolinnaamiot on tunnettu kautta historian, ja tapa valmistaa niitä eli vielä pitkälle 1900-luvulle. Kaksi newyorkilaista kuolinnaamioiden muotoilijaa onnistui tekemään monien makaaberina pitämästä perinteestä itselleen elinkeinon. Vainaja istutettiin tuolille ja hänen päänsä tuettiin työtasoon, ja sitten kasvoista otettiin kipsivalos.

Library of Congress / Väritys: Benjamin Thomas @Coloursofyesterday

New York, Yhdysvallat
1908

Library of Congress / Väritys: Benjamin Thomas @Coloursofyesterday

Perheen kuollut tytär ikuistettiin

Suorina eteen sojottavat jalat, tummanpuhuva käsi ja tyhjä katse paljastavat, että kuvan keskellä oleva lapsi oli kuollut, kun hänet valokuvattiin sisarustensa kanssa 1800-luvun puolivälissä. Niin sanotut post mortem -valokuvat, joissa vainaja kuvattiin kuin elävä, olivat yleisiä 1800-luvulla ja usein osa omaisten surutyötä.

Kolding stadsarkiv

Kolding, Tanska
1800-luku

Kolding stadsarkiv

Sotilaat muistelivat kuolleita tovereitaan

Yhdysvaltalaiset sotilaat pitivät muistotilaisuuden seitsemälle toverilleen, jotka olivat kaatuneet search and destroy -tehtävällä. Search and destroy (etsi ja tuhoa) -tehtävissä Vietnamissa Yhdysvallat lähetti sotilasjoukon viidakkoon etsimään ja tappamaan vihollisia, minkä jälkeen sotilaat haettiin turvaan helikoptereilla.

AP/polfoto. originalt farvefoto.

Lai Khê, Vietnam
Joulukuu 1965

AP/polfoto. originalt farvefoto.