Bob Thomas/Getty Images
Maradona ja Jumalan käsi

GALLERIA: Urheilun maailma

Urheilu on riemua, raivoa ja surua. Suru: yli 80 ihmistä kuoli Le Mansin turmassa vuonna 1955. Riemu ja raivo: Maradonan ”Jumalan käsi” -maali MM-jalkapallon puolivälieräottelussa vuonna 1986.

Taudit kuriin kurlaamalla

Britit pyrkivät 1930-luvulla tukahduttamaan influenssaepidemioita mitä moninaisimmin keinoin – aivan kuten koronapandemia on saanut ihmiset kokeilemaan kaikkea kotitekoisesta käsidesistä vodkashotteihin. Jalkapalloseura Tottenham Hotspurin pelaajat torjuivat influenssaa marraskuussa 1938 kurlaamalla kurkkunsa ennen harjoituksia.

Imagno/Getty Images

Britannia,
1938

Imagno/Getty Images

Minne pallo livahti?

Liian rivakka ratin käännös lennättää yhden joukkueen jäsenen ilmaan autopoolossa. Vauhdikas laji oli erittäin suosittu 1900-luvun alkupuoliskolla. Otteluissa autot vaurioituivat usein niin pahasti, että korjauskustannukset alkoivat lopulta verottaa lajin suosiota.

Dana keller

Yhdysvallat,
noin 1915

Dana keller

Le Mansin tragedia

Le Mansin kuuluisissa 24 tunnin kilpa-ajoissa tapahtui vuonna 1955 moottoriurheilun historian pahin onnettomuus, kun kisaan osallistunut Pierre Levegh törmäsi autollaan toiseen kilpailijaan Lance Mackliniin. Yli 80 katsojaa kuoli, kun Levegh’n Mercedes-Benz 300 SLR:n osia lensi yleisön joukkoon. Onnettomuuden jälkeen Mercedes-Benz vetäytyi moottoriurheilusta kolmeksi vuosikymmeneksi.

Bernard Cahier/Getty Images

Le Mans, Ranska,
kesäkuu 1955

Bernard Cahier/Getty Images

Jumala ojensi auttavan kätensä

Argentiina ja Englanti kohtasivat jalkapallon MM-kisojen puolivälierissä, ja Argentiina painosti vahvasti. Ottelun 51. minuutilla tehtiin jalkapallohistorian ehkä kiistellyin maali, kun Diego Maradona huitaisi pallon Englannin maaliin vasemmalla kädellään ja vei Argentiinan 1–0 johtoon. Argentiina voitti ottelun, ja viikon päästä se voitti maailmanmestaruuden.

Bob Thomas/Getty Images

México,
kesäkuu 1986

Bob Thomas/Getty Images

Jaksaa jaksaa!

Roosevelt Hospitalin sairaanhoitajakoulun lukujärjestykseen kuului myös liikuntaa ja voimistelua. Oppilaitoksen tavoite oli kouluttaa Yhdysvaltojen pätevimmät sairaanhoitajat, ja opiskelemaan pyrkijöille asetettiin tarkat vaatimukset: heidän tuli olla muun muassa 23–35-vuotiaita, naimattomia ja naisia sekä valmiita henkilökohtaisiin uhrauksiin tulevan ammattinsa vuoksi.

Alfred Eisenstaedt/Getty Images

New York, Yhdysvallat,
1938

Alfred Eisenstaedt/Getty Images