Hulton Archive/Stringer/Getty Images
Sotilaan suudelma

GALLERIA: Sotilaan vaarallinen elämä

Historia on täynnä hetkiä, jolloin äidit ovat joutuneet hyvästelemään poikansa. Olipa kyse sotilaista, partisaaneista tai vapaustaistelijoista, he vaaransivat henkensä jonkin asian puolesta.

Vammautuneiden hiljainen protesti

Kun Versaillesin rauhansopimus piti allekirjoittaa vuonna 1919, Ranskan pääministeri Georges Clemenceau oli kutsunut paikalle viisi sotamiestä, joiden kasvot olivat vammautuneet pahasti saksalaisten vastaisissa taisteluissa. Clemenceau ajatteli, että miesten vammojen näkeminen saisi Saksan delegaation olon tukalaksi.

Bridgeman Images

Versailles, Ranska
1919

Bridgeman Images

Rauhanpiippu vaihtui savukkeisiin

Ranskalainen osasto on juuri asettunut asemiinsa Aisnen toisessa taistelussa ensimmäisen maailmansodan hävityksen keskellä. Vasemmalla oleva sotilas polttelee savuketta – mikä oli täysin tavallista. Nikotiinin mieltä rauhoittavan vaikutuksen katsottiin olevan niin tärkeää, että tupakka kuului sotilaiden kenttäannoksiin.

Galerie bilderwelt/Getty Images

Aisne, Ranska
1917

Galerie bilderwelt/Getty Images

Puna-armeija lähtee sotaan

Hitler käynnisti historian suurimman aseellisen hyökkäyksen, operaatio Barbarossan, 22. kesäkuuta 1941. Sotilas suutelee äitiään hyvästiksi. Toinen maailmansota on levinnyt Neuvostoliittoon, ja nuorukaisen on lähdettävä puolustamaan maataan kolmea miljoonaa saksalaista vastaan.

Hulton Archive/Stringer/Getty Images

Neuvostoliitto,
1941

Hulton Archive/Stringer/Getty Images

Sotilaat pilkkaavat Hitleriä

Toinen maailmansota oli päättynyt, ja liittoutuneet olivat vallanneet Berliinin. Korpraali Russell M. Ochwad ei voinut vastustaa kiusausta pilkata Adolf Hitleriä amerikkalaisten, venäläisten ja brittiläisten taistelutoveriensa edessä valtiopäivätalon parvekkeella, josta Hitler oli julistanut Kolmannen valtakunnan kestävän tuhat vuotta.

Getty Images

Berliini, Saksa
Heinäkuuta 1945

Getty Images

Kadulla kapinoitiin

Dublinin kaduille nousi nopeasti kokoon kyhättyjä barrikadeja niin sanotun pääsiäiskapinan aikaan. Kapinaa johtivat nationalistiset Irlannin tasavaltalaisveljeskunta ja Irlannin kansalaisarmeija, jotka yrittivät nostattaa maanlaajuisia protesteja brittihallintoa vastaan. Britit kuitenkin kukistivat kapinan nopeasti järeämmillä aseillaan, ja kapinajohtajat, muun muassa suosittu kirjailija ja poliitikko Patrick Pearse, teloitettiin.

Hulton Archive/Stringer/Getty Images

Dublin, Irlanti
Huhtikuuta 1916

Hulton Archive/Stringer/Getty Images

Terrorin kasvot

Punaisten khmerien sissit pakenivat viidakkoon hallinnon romahdettua Kamputseassa (nyk. Kambodža). Pol Poltin johtama maolainen
Punaiset khmerit -liike piti Kamputseassa valtaa vuosina 1975–1979. Tuona aikana arviolta 1,5 miljoonaa ihmistä kuoli kansan pakkosiirroissa, nälkään sekä vähemmistöihin, älymystöön ja muslimeihin kohdistuneen vainon ja teloituksien seurauksena.

Alex Bowie/Getty Images

Kamputsea
1981

Alex Bowie/Getty Images