AP/Polfoto
Soldater løber væk fra Napalm eksplosion

GALLERIA: Sotien vuosisata

1900-luvulla koettiin paljon kuolemaa ja tuhoa – ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoista Suomen talvisotaan ja Jugoslavian veriseen sisällissotaan. Harva valtio säästyi sodan kurimukselta.

Joulu länsirintamalla

Saksalaiset sotilaat unohtivat hetkeksi sodan kauhut ja viettivät rauhaisaa joulua rintamalla Ranskassa. Saksa oli elokuussa hyökännyt Ranskaan uskoen helppoon ja nopeaan voittoon. Toive osoittautui turhaksi, ja sotilaat joutuivat viettämään rintamalla kaikkiaan neljä vuotta.

POLFOTO/ULLSTEIN BILD

Länsirintama, Ranska
Joulukuu 1914

POLFOTO/ULLSTEIN BILD

Koira vartioi tarkka-ampujaa

Suomalainen tarkka-ampuja ja sotakoira väijyssä lumihangessa talvisodan aikana alkuvuonna 1940. Koira oli koulutettu varoittamaan vihollisen mahdollisten yllätyshyökkäysten varalta. Tarkan näkö-, kuulo- ja hajuaistinsa ansiosta se havaitsi vihollisen usein jo paljon ennen isäntäänsä.

sakva/media, drum world

Karjalankannas
1940

sakva/media, drum world

Verinen taisto Stalingradista

Saksan joukot olivat edenneet Neuvostoliitossa Stalingradiin asti. Puna-armeija puolusti kuitenkin urheasti kaupunkia vielä silloinkin, kun saksalaiset olivat valloittaneet siitä suuren osan. Ankaraa taistelua käytiin kuukausia talo talolta, kunnes neuvostojoukot lopulta löivät saksalaiset. Taisteluissa kuoli satojatuhansia.

BPK Images

Stalingrad
Syksy 1942

BPK Images

Nuku hyvin ja kauniita unia

Väsynyt sotilas ottaa torkut kesken taistelujen Koreassa. Pohjois-Korea oli kesällä 1950 onnistunut valloittamaan suuren osan Korean niemimaata, mutta YK:n joukot alkoivat Yhdysvaltain johdolla painostaa tunkeutujia takaisin.

Keystone/Stringer/Getty Images

Korean niemimaa,
1950

Keystone/Stringer/Getty Images

Napalmi sytytti Vietnamin palamaan

Vietnamin sodan aikana Yhdysvaltojen armeija tajusi tarvitsevansa uusia aseita pärjätäkseen tiheässä viidakossa lymyileville Vietkongin sisseille. Yksi ratkaisu oli napalmi: tahmea palava aine, jolla pommitettiin vihollisalueita. Napalmin käyttöä kuitenkin arvosteltiin sen vuoksi, että pommitukset osuivat myös kyliin, joissa kuoli ja haavoittui lukuisia siviilejä.

AP/Polfoto

Etelä-Vietnam
1966

AP/Polfoto

Israelin haukankatse seuraa egyptiläisiä

Israelilaissotilas tarkkailee Siinain niemimaalta Suezin kanavan toisella puolella olevia egyptiläisjoukkoja. Muutama päivä aiemmin Israel oli tuhonnut yllätyshyökkäyksessä Egyptin ilmavoimat lähes täysin ja pakottanut egyptiläiset pois Siinailta. Niemimaa palautui Egyptille vasta vuonna 1979 solmitun rauhansopimuksen myötä.

getty images. Originalt farvefoto

Siinain niemimaa, Egypti
Kesäkuu 1967

getty images. Originalt farvefoto

Vukovar tuhottiin maan tasalle

Kaksi voitonriemuista serbialaista sotilasta ajaa moottoripyörällä Vukovarin kaupungissa, jota serbijoukot olivat piirittäneet ja pommittaneet 87 päivää. Vukovar oli toisen maailmansodan jälkeen ensimmäinen sodassa tuhottu Euroopan kaupunki. Sen piiritys oli osa veristä sisällissotaa, joka syttyi Jugoslavian hajottua vuonna 1991.

Getty images

Vukovar, Kroatia
1991

Getty images