Scala/Bpk
En dans i ruiner

GALLERIA: Saksan mammutti

Sotaa, kulttuuria ja risteilijöitä – Saksassa oli kaikkea. Keisari Vilhelm II piti ennen ensimmäistä maailmansotaa näyttäviä sotaharjoituksia, Berliinin taideakatemiassa vaalittiin perinteitä ja työläisiä vietiin lomalle Madeiralle.

Keisarin sotakoneisto

Saksan asevarustelu kiihtyi ensimmäistä maailmansotaa edeltävinä vuosina. 90 prosenttia valtion tuloista käytettiin asevoimiin, joiden ylipäällikkö keisari oli. Keisari Vilhelm II (toinen ratsastaja vasemmalta) johti sotaharjoitusta ja piti huolen siitä, että hänen uusin aseensa, zeppeliini, lisättiin kuvaan jälkeenpäin.

Barch-136-coo87/Oscar Tellgmann

Uckermark, Berliinin pohjoispuoli
1911

Barch-136-coo87/Oscar Tellgmann

Tanssia raunioissa

Kiertävä posetiivari keventää tanssimusiikilla ”raunionaisten” raskasta työpäivää Berliinissä. Kaikki terveet 15–50-vuotiaat saksalaisnaiset määrättiin vuosina 1945–46 raivaamaan pommitettujen kaupunkien raunioita. He seuloivat kivikasoja hakuin ja lapioin ja ottivat talteen kaiken niistä löytyvän käyttökelpoisen tavaran, kuten tiilet, kylpyammeet ja wc-istuimet.

Scala/Bpk

Berliini
1945

Scala/Bpk

Musiikki teki Hitleriin vaikutuksen

Richard Wagnerin elämä oli sekä ikuista rahapulaa että musikaalisia onnistumisia. Yhtenä 1800-luvun suurimmista säveltäjistä hän jätti jälkensä historiaan. Hänen ihailijoihinsa kuului Adolf Hitler, joka näki 17-vuotiaana Wagnerin oopperan Rienzi. Musiikki teki Hitleriin suuren vaikutuksen, ja myöhemmin hän muisteli: ”Kaikki alkoi siitä hetkestä.”

Adoc-photos/Getty Images

Bayreuth, Saksa
Noin 1875

Adoc-photos/Getty Images

”Voimaa ilosta”

Tunnelma oli katossa höyrylaiva Der Deutschella, joka kuljetti saksalaisia työläisiä lomalle Madeiralle. Laivan matkustajat olivat Saksan kansallissosialistisen hallinnon perustaman Kraft durch Freude eli Voimaa ilosta -järjestön järjestämällä edullisella lomamatkalla, joiden kansallissosialistit uskoivat parantavan työläisten tuottavuutta. Esimerkiksi vuonna 1938 yli 10 miljoonaa saksalaista nautti KdF:n lomista.

SZ-PHOTO

Lomalaiva Der Deutsche
1935

SZ-PHOTO

Keisarikunnan kaunotaidetta

Keisari Vilhelm II:n Saksassa kansa rakasti taidetta, ja joka kodin olohuoneessa piti olla vähintään yksi maalaus – tai ainakin värillinen vedos jonkun mestarin teoksesta. Ekspressionismi oli päivän sana taiteilijoiden keskuudessa, kun taas Berliinin
taideakatemiassa pidettiin edelleen arvossa vanhoja kauneusarvoja.

Polfoto/Ullstein Bild

Berliini
1909

Polfoto/Ullstein Bild

Kalastusta Hampurissa

Saksa oli toisen maailmansodan jälkeen raunioina niin kirjaimellisesti kuin taloudellisestikin. Lähes kaikesta oli pulaa, mutta kaikkia puute ei vaivannut. Kuvassa mustanpörssin kauppiaat huvittelevat Hampurin syntisessä Sankt Paulin kaupunginosassa harrastamalla ”bikiniongintaa”.

SZ Photo

Hampuri
1948

SZ Photo