











Keisarin sotakoneisto
Saksan asevarustelu kiihtyi ensimmäistä maailmansotaa edeltävinä vuosina. 90 prosenttia valtion tuloista käytettiin asevoimiin, joiden ylipäällikkö keisari oli. Keisari Vilhelm II (toinen ratsastaja vasemmalta) johti sotaharjoitusta ja piti huolen siitä, että hänen uusin aseensa, zeppeliini, lisättiin kuvaan jälkeenpäin.
Uckermark, Berliinin pohjoispuoli
1911
Tanssia raunioissa
Kiertävä posetiivari keventää tanssimusiikilla ”raunionaisten” raskasta työpäivää Berliinissä. Kaikki terveet 15–50-vuotiaat saksalaisnaiset määrättiin vuosina 1945–46 raivaamaan pommitettujen kaupunkien raunioita. He seuloivat kivikasoja hakuin ja lapioin ja ottivat talteen kaiken niistä löytyvän käyttökelpoisen tavaran, kuten tiilet, kylpyammeet ja wc-istuimet.
Berliini
1945
Musiikki teki Hitleriin vaikutuksen
Richard Wagnerin elämä oli sekä ikuista rahapulaa että musikaalisia onnistumisia. Yhtenä 1800-luvun suurimmista säveltäjistä hän jätti jälkensä historiaan. Hänen ihailijoihinsa kuului Adolf Hitler, joka näki 17-vuotiaana Wagnerin oopperan Rienzi. Musiikki teki Hitleriin suuren vaikutuksen, ja myöhemmin hän muisteli: ”Kaikki alkoi siitä hetkestä.”
Bayreuth, Saksa
Noin 1875
”Voimaa ilosta”
Tunnelma oli katossa höyrylaiva Der Deutschella, joka kuljetti saksalaisia työläisiä lomalle Madeiralle. Laivan matkustajat olivat Saksan kansallissosialistisen hallinnon perustaman Kraft durch Freude eli Voimaa ilosta -järjestön järjestämällä edullisella lomamatkalla, joiden kansallissosialistit uskoivat parantavan työläisten tuottavuutta. Esimerkiksi vuonna 1938 yli 10 miljoonaa saksalaista nautti KdF:n lomista.
Lomalaiva Der Deutsche
1935
Keisarikunnan kaunotaidetta
Keisari Vilhelm II:n Saksassa kansa rakasti taidetta, ja joka kodin olohuoneessa piti olla vähintään yksi maalaus – tai ainakin värillinen vedos jonkun mestarin teoksesta. Ekspressionismi oli päivän sana taiteilijoiden keskuudessa, kun taas Berliinin
taideakatemiassa pidettiin edelleen arvossa vanhoja kauneusarvoja.
Berliini
1909
Kalastusta Hampurissa
Saksa oli toisen maailmansodan jälkeen raunioina niin kirjaimellisesti kuin taloudellisestikin. Lähes kaikesta oli pulaa, mutta kaikkia puute ei vaivannut. Kuvassa mustanpörssin kauppiaat huvittelevat Hampurin syntisessä Sankt Paulin kaupunginosassa harrastamalla ”bikiniongintaa”.
Hampuri
1948