Bettmann/Getty Images
Charlie Chapling stumfilm

GALLERIA: Saitko sen filmille?

Elokuva on mullistanut tapamme ajatella, oppia ja ymmärtää. Se on vienyt meidät mukanaan ja pitänyt otteessaan aina rakeisista mustavalkofilmeistä huimaaviin 3d-illuusioihin!

Varhaista ”realityä”

Mainostajien piti keksiä aina uusia hätkähdyttäviä keinoja saadakseen kuluttajien huomion. Vuonna 1955 eräs tavaratalo palkkasi Russel E. Lee -nimisen naisen vetonaulakseen. Hän nukkui, katseli televisiota, söi ja joi näyteikkunassa kahden viikon ajan esitellen tavaratalon tuotteita ihmisten töllistellessä häntä kadulta.

Getty Images

New York, Yhdysvallat
1955

Getty Images

Ulvova koirakuoro

Disneyn piirroselokuvaa Kaunotar ja Kulkuri tehtäessä ääninäyttelijöillä oli tärkeä rooli jo varhaisessa vaiheessa, kun he nauhoittivat koirien ulvontaa animaatioluonnoksen edessä, jotta äänet ja koirahahmojen ilmeet vastaisivat varmasti toisiaan. Kaunotar ja Kulkuri oli ensimmäinen animaatioelokuva, jota esitettiin Cinemascope-laajakuvamuodossa.

Getty Images

Kalifornia, Yhdysvallat
1953

Getty Images

Hiljaa, katselen elokuvaa!

Mykkäelokuva mullisti viihdeteollisuuden, ja sen suurin tähti oli Charlie Chaplin. Hänen elokuvansa Shoulder Arms eli Kivääri olalle vie vuonna 1918 oli suurmenestys. Elokuva esittää juoksuhaudan kauhut humoristisessa valossa ja osoittaa samalla, että tragedian ja komedian välillä on vain hiuksenhieno ero.

Bettmann/Getty Images

Yhdysvallat
1918

Bettmann/Getty Images

Tanskalaisiin iski Amerikka-kuume

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat oli suuri sankari, mikä näkyi, tuntui ja maistui myös Tanskassa 1950-luvulla. Amerikkalainen populaarikulttuuri oli suuressa suosiossa, ja tanskalaisille oli tarjolla amerikkalaisia elokuvia, sarjakuvia ja musiikkia. Drive-in-elokuvissa tarjoiltiin myös kahvia ja jäätelöä ”amerikkalaisittain”.

Olaf Ibsen/Ritzau Scanpix

Lynge, Tanska
1950-luku

Olaf Ibsen/Ritzau Scanpix

Järjestys verilöylyssäkin

Spartacus-elokuvan kuvauksissa tarvittiin satoja avustajia taistelukohtauksiin ja esittämään tapettuja orjia. Koska suuren avustajajoukon hallinta oli muuten mahdotonta, ohjaaja Stanley Kubrick varusti kaikki numerolapuilla, jotta hän saattoi huutaa ohjeitaan yksittäisille avustajille viittaamalla näiden numeroon.

Getty Images

Madrid, Espanja
1959

Getty Images

Leijona vaani Kööpenhaminassa

Ensimmäiset 3D-elokuvat Tanskassa esitettiin pääkaupungin Kööpenhaminan elokuvateattereissa. Elokuva Viidakon paholainen kertoo kahdesta ihmissyöjäleijonasta, jotka söivät Keniassa rautatietä rakentavia työläisiä. Vain harva katsoja pystyi olemaan aloillaan, kun villipedot ”loikkasivat” valkokankaalta.

Polfoto/Ritzau Scanpix

Kööpenhamina, Tanska
Toukokuu, 1953

Polfoto/Ritzau Scanpix

Täydellisyyden tavoittelijat

Disneyn piirrosfilmeissä kaiken piti näyttää mahdollisimman aidolta pienimpiä yksityiskohtia myöten. Valokuvaaja Gene Lester pääsi vuonna 1955 kurkistamaan elokuvastudion kulissien taakse, kun piirtäjät harjoittelivat Walt Disneyn valvovan silmän alla kuvaamaan saippuakuplien liikettä ilmassa.

Gene Lester/Getty Images

Anaheim, Kalifornia
1955

Gene Lester/Getty Images