Harold M. Roberts/Stringer/Getty Images
Keskitysleirivanki osoittaa natsivartijaa

GALLERIA: Natsien julmat leirit

Toisessa maailmansodassa miljoonat Euroopan juutalaiset, saksalaiset homoseksuaalit, venäläiset sotavangit, romanit ja monet muut joutuivat historian järjestelmällisimmän joukkotuhonnan uhreiksi. Natsien työ- ja tuhoamisleireillä odotti varma kuolema nälkään, uupumukseen, tauteihin tai kaasukammiossa.

Sotavanki katsoi kuolemaa silmiin

Saksa sulki miljoonia venäläisiä sotavankileireille hyökättyään Neuvostoliittoon vuonna 1941. Kun SS-johtaja Heinrich Himmler muutaman kuukauden kuluttua tarkasti vankileiriä Minskissä, puna-armeijan lentäjä asettui aivan aidan viereen ja tuijotti Hitlerin pahinta natsijohtajaa järkähtämättä suoraan silmiin.

Getty Images

Neuvostoliitto
Elokuu 1941

Getty Images

Hitlerin ”lopullinen ratkaisu”

Keväällä 1944 natsit alkoivat tuhota Unkarin juutalaisia. Alle kolmessa kuukaudessa jopa 430 000 juutalaista kuljetettiin junilla erityisesti Puolaan Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirille. Valtaosa uhreista oli lapsia ja naisia, jotka vietiin suoraan leirin asemalta kaasukammioihin.

väritys: Dana Keller

Auschwitz, Puola
Toukokuu 1944

väritys: Dana Keller

Syyttävä sormi

Yhdysvaltalaisjoukot ovat vapauttaneet yhden natsien keskitysleireistä ja alkavat välittömästi vangita leirin vartijoita. Venäläinen pakkotyövanki osoittaa syyttävällä sormella vartijaa, joka on syyllistynyt lukemattomiin julmuuksiin häntä ja hänen vankitovereitaan kohtaan.

Harold M. Roberts/Stringer/Getty Images

Puola
Huhtikuu 1945

Harold M. Roberts/Stringer/Getty Images

Keskitysleirivankeja kuljetetaan turvaan

Punaisen Ristin tunnuksin merkityt linja-autot kuljettivat tuhansia keskitysleirivankeja turvaan Ruotsiin toisen maailmansodan viime kuukausina. Autojen reitti kulki Tanskan halki, ja siellä pelastetut saivat muun muassa lääkärin hoitoa. Kaikkiaan leireiltä evakuoitiin noin 20  000 vankia, joista noin puolet oli Pohjoismaiden kansalaisia.

Nationalmuseet

Padborg, Tanska
Kevät 1945

Nationalmuseet