Bettmann/Getty Images
Tytöt tervehtivät Hitleriä

GALLERIA: Natsien Führeriä rakastettiin ja vihattiin

Harva mies on saanut osakseen niin paljon huomiota kuin Adolf Hitler. Saksassa monet tytöt, pojat, miehet ja naiset palvoivat Führeriään kiihkeästi – kun taas muu maailma kirosi häntä ja lähetti hänelle räjähtäviä joulutervehdyksiä.

Yllätyssuukko

Yhdysvaltalainen Carla de Vries yllätti Hitlerin suudelmalla Berliinin olympialaisissa 1936. De Vries selitti myöhemmin, että kun hän oli mennyt pyytämään katsomossa istuneelta Hitleriltä nimikirjoitusta, tämä oli vaikuttanut niin hyväntahtoiselta, että hän oli kumartunut suutelemaan tätä. Vaivaantunut Hitler taputti nauraen muun yleisön mukana, kun de Vries ohjattiin takaisin omalle paikalleen.

keystone press/imageselect

Berliini, Saksa
1936

keystone press/imageselect

Viirit liehuvat Führerille

Tuhansia Bund Deutscher Mädel -tyttöjärjestön (BDM) jäseniä on kokoontunut Berliinin Wilhelmplatzille nähdäkseen Adolf Hitlerin. BDM:n tarkoitus oli opettaa 14–18-vuotiaille tytöille valmiuksia täyttää tuleva tehtävänsä äiteinä ja vaimoina Saksan valtakunnassa.

Bettmann/Getty Images

Berliini, Saksa
Syyskuu 1938

Bettmann/Getty Images

Joulutervehdys Hitlerille

Kaikkihan tietävät, että jouluposti on lähetettävä hyvissä ajoin. Niinpä yhdysvaltalaisen ”lentäväksi linnoitukseksi” kutsutun B-17-pommikoneen miehistö oli valmiina pudottamaan joulutervehdyksen Adolf Hitlerille jo marraskuussa 1942. B-17-pommikoneet pudottivat Eurooppaan kaikkiaan 640 000 tonnia pommeja toisen maailmansodan aikana.

Getty images

Britannia
Marraskuu 1942

Getty images

Johtaja ja kannattajat

Saksan vastavalittu valtakunnankansleri puhui tuhansille ruskeapaitaisille kannattajilleen. Pääasiassa toimettomista vetelehtijöistä kootut SA-joukot olivat ennen vaaleja vaientaneet Hitlerin arvostelijat väkivalloin. Valintansa jälkeen Hitler kavahti SA:n valtapyrkimyksiä, ja vain vuosi Dortmundin puheen jälkeen hän murhautti SA:n johdon niin sanottuna pitkien puukkojen yönä.

Keystone/Polfoto

Dortmund
1933

Keystone/Polfoto

Hitlerin kylpyammeessa

Samana päivänä, jona Adolf Hitler teki itsemurhan Berliinissä sijaitsevassa bunkkerissaan, yhdysvaltalainen lehtikuvaaja Lee Miller kuvautti itsensä Hitlerin kylpyammeessa tämän tyhjilleen jääneessä asunnossa Münchenissä. Miller oli saapunut Müncheniin hieman aiemmin yhdysvaltalaisten sotilaiden mukana.

Scherman/lee miller archive

München
Huhtikuu 1945

Scherman/lee miller archive

Natsit eivät vilkuile taakseen

Adolf Hitler tarkastelee Ferdinand Porschen (vas.) suunnitteleman ”kansanauton” pienoismallia. Auton hinta oli 990 valtakunnanmarkkaa. Suunnittelu-
vaiheessa Porsche työntekijöineen pohti, tarvitseeko auto takalasia, sillä ”eihän kukaan vilkuile taakseen kilpailijoitaan”. mutta lopulta takaikkunan katsottiin olevan tarpeen.

heinrich hoffmann/getty images

Saksa
1935

heinrich hoffmann/getty images