







”Ich bin ein Berliner”
Elettiin kylmän sodan aikaa. Berliinin muuria oli alettu rakentaa kaksi vuotta aiemmin, ja suurvaltojen välinen jännite oli käsinkosketeltavaa erityisesti Länsi-Berliinissä. Yhdysvaltojen presidentti John F. Kennedy lupasi puheessaan Schönebergin raatihuoneella lännen tuen Länsi-Berliinille kuuluisilla sanoilla: ”Olen berliiniläinen.”
Schöneberg, Länsi-Berliini,
- kesäkuuta 1963
Miekka ja hakaristi
30 vuotta toisen maailmansodan päättymisen jälkeen DDR:ssä järjestettiin muistotilaisuus Berliinin taisteluissa kaatuneille 80 000 neuvostosotilaalle. Pääosassa oli 12 metrin korkuinen neuvostosotilaan patsas, joka murskaa jättimäisen hakaristin saappaallaan ja miekallaan.
Itä-Berliini, Saksa
- toukokuuta 1975
Muurin viime hetket
Berliinin muuri oli murtunut kaksi päivää aikaisemmin, ja kymmenettuhannet itäberliiniläiset vaativat pääsyä länteen. Kukaan ei tiennyt, mitä tuleman piti, ja hämmentyneet itäsaksalaissotilaat määrättiin vielä vartioimaan muuria ilkivallan varalta. Parin tunnin päästä he poistuivat, ja kansa alkoi repiä muuria kappaleiksi.
Berliini
- marraskuuta 1989
Rajavartijat repivät Berliinin muuria
Väkijoukkojen painostuksesta Itä-Saksan rajavartijat avasivat Itä- ja Länsi-Berliinin välisen raja-aseman illalla 9. marraskuuta 1989. Rajanylityspaikkoja tarvittiin nopeasti lisää, joten seuraavina päivinä yli sata kilometriä pitkään Berliinin muuriin revittiin sinne tänne aukkoja, mutta symbolisesti koko muuri oli jo murtunut.
Berliini, Saksa
- marraskuuta 1989