Afp/gerard malie/polfoto
Berliinin muuri murtuu

GALLERIA: Muurin eri puolilla

Berliinin muuri oli kylmän sodan symboli 28 vuoden ajan. Yhdysvaltojen presidentti vieraili Länsi-Berliinissä, kun taas Itä-Berliinissä muistettiin kaatuneita neuvostosotilaita.

”Ich bin ein Berliner”

Elettiin kylmän sodan aikaa. Berliinin muuria oli alettu rakentaa kaksi vuotta aiemmin, ja suurvaltojen välinen jännite oli käsinkosketeltavaa erityisesti Länsi-Berliinissä. Yhdysvaltojen presidentti John F. Kennedy lupasi puheessaan Schönebergin raatihuoneella lännen tuen Länsi-Berliinille kuuluisilla sanoilla: ”Olen berliiniläinen.”

AP/POLFOTO

Schöneberg, Länsi-Berliini,

  1. kesäkuuta 1963
AP/POLFOTO

Miekka ja hakaristi

30 vuotta toisen maailmansodan päättymisen jälkeen DDR:ssä järjestettiin muistotilaisuus Berliinin taisteluissa kaatuneille 80 000 neuvostosotilaalle. Pääosassa oli 12 metrin korkuinen neuvostosotilaan patsas, joka murskaa jättimäisen hakaristin saappaallaan ja miekallaan.

TASS/Getty Images

Itä-Berliini, Saksa

  1. toukokuuta 1975
TASS/Getty Images

Muurin viime hetket

Berliinin muuri oli murtunut kaksi päivää aikaisemmin, ja kymmenettuhannet itäberliiniläiset vaativat pääsyä länteen. Kukaan ei tiennyt, mitä tuleman piti, ja hämmentyneet itäsaksalaissotilaat määrättiin vielä vartioimaan muuria ilkivallan varalta. Parin tunnin päästä he poistuivat, ja kansa alkoi repiä muuria kappaleiksi.

polfoto/corbis

Berliini

  1. marraskuuta 1989
polfoto/corbis

Rajavartijat repivät Berliinin muuria

Väkijoukkojen painostuksesta Itä-Saksan rajavartijat avasivat Itä- ja Länsi-­Berliinin välisen raja-aseman illalla 9. marraskuuta 1989. ­Rajanylityspaikkoja ­tarvittiin nopeasti lisää, joten seuraavina päivinä yli sata kilometriä pitkään ­Berliinin muuriin revittiin sinne tänne aukkoja, mutta symbolisesti koko muuri oli jo murtunut.

Afp/gerard malie/polfoto

Berliini, Saksa

  1. marraskuuta 1989
Afp/gerard malie/polfoto