SCANPIX/GRANGER
Naiset soittavat musiikkia lypsykarjalle

GALLERIA: Musiikin taikavoima

Hysteeriset fanit uhmaavat poliiseja nähdäkseen vilauksen idoleistaan, mies soittaa lohdukseen pianoa pommitetussa kaupungissa ja lehmien maidontuotantoa yritetään lisätä jazzinsoitolla. Musiikilla on aina ollut ihmisiin erityinen, lohduttava ja iloa tuottava vaikutus.

We love you Beatles!

Hysteeriset fanit yrittävät tunkeutua poliisiketjun läpi Lontoossa Buckinghamin palatsin edustalla nähdäkseen edes vilauksen Johnista, Paulista, Ringosta ja Georgesta, jotka ovat vastaanottamassa kuningatar Elisabetilta MBE-kunniamerkkejä. Neljä vuotta myöhemmin John Lennon palautti kunniamerkkinsä protestina sille, että Britannia tuki Vietnamin sotaa.

corbis/scanpix

Lontoo, Britannia
1965

corbis/scanpix

Pianonsoittoa raunioissa

Saksan yöllisen pommituksen jälkeisissä raivaustöissä Lontoossa yksi työmiehistä on päättänyt piristää päivää pianonsoitolla. Pommitukset oli suunnattu nimenomaan Britannian siviiliväestöä vastaan, ja niiden tarkoitus oli pakottaa Britannia antautumaan. Britit pitivät kuitenkin pintansa, ja Saksa joutui antamaan periksi. Saksan ilmahyökkäyksissä Britanniaan kuoli arviolta jopa 42 000 ihmistä.

MARY EVANS

Lontoo, Britannia
1940

MARY EVANS

Musiikkia lehmille

Kuvan jazzyhtye pääsi soittamaan varsin erikoiselle yleisölle tieteellisessä tutkimuksessa, jossa selvitettiin musiikin vaikutusta lehmien maidontuotantoon. Kyseessä oli yksi ensimmäisistä alan tutkimuksista, ja sen toteutti Wisconsinin yliopisto Madisonissa Yhdysvalloissa.

SCANPIX/GRANGER

Kostald, Madison, Yhdysvallat
1930

SCANPIX/GRANGER

Jazzin mestarit yhteiskuvassa

Miesten aikakauslehti Esquire antoi kesällä 1958 nuorelle valokuvaajalle Art Kanelle haastavan tehtävän: hänen piti koota tuon ajan suurimmat jazzmuusikot yhteiskuvaan. Lehden päätoimittaja arveli, että kuvaan saataisiin houkuteltua kymmenkunta muusikkoa, mutta heitä tulikin paikalle peräti 57. Saavutus oli melkoinen, sillä kuva otettiin kello 10 aamulla, jolloin useimmat muusikot olivat yleensä vielä unten mailla.

Art kane, courtesy of Art Kane Archive

New York, Yhdysvallat,
Elokuu 1958

Art kane, courtesy of Art Kane Archive

Mistä se ääni tulee, isi?

Pikkutyttö kurkistelee tuuban sisään ja isä polttelee piippua iloisen vaskimusiikin soidessa kansallisilla soitinyhtyeiden festivaaleilla. Kaksi berliiniläistä oli kehittänyt tuuban klassisen musiikin orkestereille vajaat sata vuotta aiemmin.

Topical Press Agency/Getty Images

Lontoo, Britannia
Lokakuu 1923

Topical Press Agency/Getty Images