Fox Photos/Stringer/Getty Images
Nainen lajittelee jätteitä sota-aikana

GALLERIA: Maailmansodan arkea

Maailmansota raivosi, mutta arjen oli jatkuttava. Pommitettujen alueiden siviilien piti pystyä peseytymään, sotilaat kaipasivat hiustenleikkuuta ja kotirintamalla naiset lajittelivat jätteitä säästääkseen vähäisiä materiaaleja.

Saksalaiset saunassa

Talvisodan aikana 1939–40 saunaa pidettiin Suomen salaisena aseena Neuvostoliittoa vastaan, sillä saunan lauteilla suomalaiset sotilaat saattoivat lämmitellä ja rentoutua taistelujen välillä. Itärintamalla taistelevat saksalaiset omaksuivat tavan suomalaisilta. Saksalaisissa lehdissä julkaistiin saunomiskuvia ja kerrottiin ihmetellen, kuinka saksalaissotilaat kävivät löylyjen välillä lumisotaa hangessa: ”Se ei suinkaan vahingoita heitä vaan on päinvastoin terveellistä ja virkistävää.”

DPA/SCANPIX

Itärintama
Tammikuu 1943

DPA/SCANPIX

Hiukset ojennukseen sodasta huolimatta

Britannian ilmavoimien lentäjä Francis Mellersh istuu parturin käsittelyssä kiitoradan vierellä Fairlopin lentotukikohdassa. Toinen maailmansota oli täydessä vauhdissa, mutta lentojen välissä Mellershillä oli aikaa leikkauttaa hiuksensa, poltella piippua ja lukea John Buchanin I maailmansotaan sijoittuvaa seikkailuromaania Greenmantle.

New York Daily News/Getty Images

Essex, Britannia
1942

New York Daily News/Getty Images

Pesulla Blitzin aikaan

”The Blitz” oli ajanjakso, jolloin Saksan ilmavoimat pommitti Lontoota yhtäjaksoisesti kymmenien päivien ajan. Kotinsa menettäneet saivat huuhtoa sodan pölyt kehostaan Unilever-saippuayhtiön pystyttämissä kylpyteltoissa.

Keystone/Getty Images

Lontoo, Britannia
1941

Keystone/Getty Images

Sota-ajan kierrätystä

Nainen tuo jätteitään kierrätykseen. Toisessa maailmansodassa sotilaallisen kaluston, aseiden ja ammusten tuotanto oli suuresti riippuvaista kotitalousjätteistä, ja kaikkea tarvittiin: niin rasvaa, kumia, metallia kuin paperiakin voitiin uudellenkäyttää ja hyödyntää siten sotaponnistelujen tukena.

Fox Photos/Stringer/Getty Images

Cheltenham, Britannia
Tammikuu 1941

Fox Photos/Stringer/Getty Images

Sotilaat hankkivat D-vitamiinia

Ranskalaissotilaat kylpivät ilkialastomina niin sanotun alppiaurinkolampun valossa syvällä Maginot-linjan maanalaisissa bunkkereissa, jonne aurinko ei paistanut. Lampun ultraviolettivalolla pyrittiin saamaan sotilaiden iho tuottamaan terveydelle tärkeää D-vitamiinia. Valohoidon toimivuudesta ei ole tietoa.

Getty Images

Maginot-linja, Ranska
1940

Getty Images