Getty Images
Taifuuni Japanissa

GALLERIA: Luonnonvoimien armoilla

Ihmiskunta on taistellut koko historiansa ajan, mutta luonnonvoimille emme mahda mitään. Japanin taifuunista Itä-Pakistanin sykloniin, tulvaan ja nälänhätään: luontoa emme ole kyenneet voittamaan.

Kaupunki peittyi pölyyn

Tumma pilvi lähestyi kaupunkia paksuna seinämänä ja uhkasi peittää kaiken alleen. Tuhoisat hiekkamyrskyt kiusasivat Yhdysvaltojen preeriakaupunkeja 1930-luvun puolivälissä, kun kuivuus tappoi viljan ja muutti maan pölyksi. Yli puoli miljoonaa amerikkalaista joutui lähtemään kodistaan kesken pahimman taloudellisen lamakauden.

National oceanic and Atmospheric Administration

Stratford, Texas, USA
1935

National oceanic and Atmospheric Administration

Tappava savusumu

Tyynellä säällä Lontoon tehtaiden ja miljoonien kaakeliuunien tupruttama savu laskeutui kaupungin ylle kuin paksu täkki. Viikon aikana kuoli yli 4 000 ihmistä: jotkut putosivat Thamesjokeen ja jotkut jäivät auton alle, mutta suurin osa menehtyi vakaviin keuhkovaivoihin.

Keystone/Getty Images

Lontoo, Britannia

  1. joulukuuta 1952
Keystone/Getty Images

Taifuunin tuhoja

1950-luvulla Japanin talous oli vielä heikko toisen maailmansodan jäljiltä, ja kun maa oli juuri pääsemässä jaloilleen, sinne iski taifuuni Vera. Myrsky aiheutti suuria hyökyaaltoja ja tulvia, ja esimerkiksi Nagashiman saaresta 95 prosenttia joutui veden valtaan. Vera on Japanin historian tuhoisin taifuuni. Sen seurauksena yli 5 000 ihmistä kuoli, 1,5 miljoonaa menetti kotinsa ja lähes 39 000 loukkaantui.

Getty Images

Nagashima, Japani

  1. syyskuuta, 1959
Getty Images

Luonto kuritti Itä-Pakistania

Vuosisadan pahimmat luonnonmullistukset koettelivat Itä-Pakistania (nykyinen Bangladesh) vuonna 1970. Ensin rannikolla riehui sykloni, ja sitä seurasi hyökyaalto, joka hävitti kaiken tieltään ja aiheutti valtavan nälänhädän. Yli 500 000 ihmistä kuoli, kun tulva tuhosi sadot ja tappoi kotieläimiä.

Getty images

Nykyinen Bangladesh

  1. marraskuuta 1970
Getty images