







Kaupunki peittyi pölyyn
Tumma pilvi lähestyi kaupunkia paksuna seinämänä ja uhkasi peittää kaiken alleen. Tuhoisat hiekkamyrskyt kiusasivat Yhdysvaltojen preeriakaupunkeja 1930-luvun puolivälissä, kun kuivuus tappoi viljan ja muutti maan pölyksi. Yli puoli miljoonaa amerikkalaista joutui lähtemään kodistaan kesken pahimman taloudellisen lamakauden.
Stratford, Texas, USA
1935
Tappava savusumu
Tyynellä säällä Lontoon tehtaiden ja miljoonien kaakeliuunien tupruttama savu laskeutui kaupungin ylle kuin paksu täkki. Viikon aikana kuoli yli 4 000 ihmistä: jotkut putosivat Thamesjokeen ja jotkut jäivät auton alle, mutta suurin osa menehtyi vakaviin keuhkovaivoihin.
Lontoo, Britannia
- joulukuuta 1952
Taifuunin tuhoja
1950-luvulla Japanin talous oli vielä heikko toisen maailmansodan jäljiltä, ja kun maa oli juuri pääsemässä jaloilleen, sinne iski taifuuni Vera. Myrsky aiheutti suuria hyökyaaltoja ja tulvia, ja esimerkiksi Nagashiman saaresta 95 prosenttia joutui veden valtaan. Vera on Japanin historian tuhoisin taifuuni. Sen seurauksena yli 5 000 ihmistä kuoli, 1,5 miljoonaa menetti kotinsa ja lähes 39 000 loukkaantui.
Nagashima, Japani
- syyskuuta, 1959
Luonto kuritti Itä-Pakistania
Vuosisadan pahimmat luonnonmullistukset koettelivat Itä-Pakistania (nykyinen Bangladesh) vuonna 1970. Ensin rannikolla riehui sykloni, ja sitä seurasi hyökyaalto, joka hävitti kaiken tieltään ja aiheutti valtavan nälänhädän. Yli 500 000 ihmistä kuoli, kun tulva tuhosi sadot ja tappoi kotieläimiä.
Nykyinen Bangladesh
- marraskuuta 1970