Polfoto/Corbis
Kerjäläinen juoksee kuninkaan vaunujen vierellä

GALLERIA: Kuninkaallisten elämää

Monarkia on tuhansia vuosia vanha instituutio, ehkä ihmiskunnan vanhin. Yksikään kruunupää ei kuitenkaan ole voinut tuntea oloansa turvatuksi, sillä vuosituhansien kuluessa kuninkaita ja kuningattaria on niin ylistetty, pilkattu kuin teloitettukin.

Leppoisasti linnassa

Tanskan kuningatar Margareeta II ja 3-vuotias prinssi Joachim kuuntelevat kuningattaren puolison, prinssi Henrikin soittamia klassista musiikkia lp-levyiltä Fredensborgin linnan kirjastossa. Perhe asui aiemmin puolet vuodesta Fredensborgissa, missä kuvaaja sai käydä ikuistamassa heidän yksityiselämäänsä. Margareetan tuolloin erittäin muodikkaan 1970-luvun asun täydensivät näyttävät neliskulmaiset korvakorut.

Getty images

Fredensborgin linna, Tanska
1973

Getty images

Kuninkaallinen tarkastus

Britannian armeijan naisyksikön rivi on viivasuorana ojennuksessa nuoren prinsessa Elizabethin tarkastuksessa kuninkaallisessa maatalousnäyttelyssä. Yhdelle naisista jännitys on kuitenkin ilmeisesti ollut liikaa, sillä hän on pökertynyt kesken tarkastuksen.

Topfoto/Polfoto

Shrewsbury, Britannia
Heinäkuu 1949

Topfoto/Polfoto

Keisari lähetti miehensä sotaan

Keisari Nikolai II kiersi hevosensa selässä kannustamassa jalkaväen sotilaitaan. Miehet olivat lähdössä Venäjän–Japanin sotaan, jota käytiin Mantšurian ja Korean hallinnasta. Edessä ollut koitos päättyi lopulta karvaaseen ja kiusalliseen tappioon.

Apic/Getty Images

Pietarhovi, Venäjä
Tammikuu 1905

Apic/Getty Images

Luokat kohtasivat

Britannian luokkayhteiskunnassa köyhät ja rikkaat eivät käytännössä juuri koskaan joutuneet tekemisiin toistensa kanssa. Kuvan nukkavieru sotaveteraani kuitenkin äkkäsi kuningas Yrjö V:n vaunut maineikkaissa Derbyn laukkakilpailuissa ja yritti anoa lanttia hallitsijalta sekä tämän seurassa olleilta herroilta.

Polfoto/Corbis

Epsom Downs, Britannia
1920

Polfoto/Corbis

Kuningatar kunnioitti rykmenttiä

Kuningatar Elisabet II vieraili Brittiläisen kansainyhteisön kiertomatkallaan muun muassa Nigeriassa. Siellä hän tarkasti Nigeria-rykmentin, jonka sotilaat olivat taistelleet ansiokkaasti molemmissa maailmansodissa. Kuningatar osoitti rykmentille kunnioitustaan antamalle sille uuden nimen ”The Queen’s Own Nigeria Regiment”.

Getty Images

Kaduna, Nigeria
Helmikuu 1956

Getty Images

Kuninkaan murhaaja lynkattiin

Jugoslavian kuningas Aleksanteri I oli valtiovierailulla Ranskassa, kun yleisön joukosta ryntäsi bulgarialainen nationalisti ja ampui 10 laukausta kuninkaan autoa kohti. Aleksanterin tehdessä kuolemaa auton takapenkillä ranskalainen poliisi haavoitti hyökkääjää miekallaan. Sitten väkijoukko piiritti hyökkääjän ja pieksi hänet henkihieveriin. Hän kuoli muutaman tunnin päästä.

Corbis

Marseille, Ranska
Lokakuu 1934

Corbis

Uusi kuningas saapuu Norjaan

Norjan vastavalittu kuningas tervehtii maan pääministeriä Alexander-poika sylissään. Norja oli juuri irtautunut personaaliunionista Ruotsin kanssa, ja maan uudeksi kuninkaaksi oli viikkoa aiemmin valittu Tanskan prinssi Carl, joka otti hallitsijanimekseen Haakon VII. Pienestä Alexanderista tuli kruununprinssi Olav.

Ritzau Scanpix

Oslo
Marraskuu 1905

Ritzau Scanpix