Polfoto/corbis
Kulturrevolution i Kina

GALLERIA: Keskustan valtakunta

Kiinan kansantasavalta syntyi vuonna 1949, mutta maan historia on huomattavasti pidempi. 1800-luvulta alkaen siihen ovat kuuluneet muun muassa suuri oopiumiongelma, verinen kulttuurivallankumous ja Pekingin eläintarhan suloiset pandat.

Oopiumin orja

Mies imee uneliaana piippua paetakseen arjen kurjuutta. Piipussa palaa oopiumiunikon kuivattua, huumaavaa nestettä. Kiina tuotti 1800-luvulla valtavat määrä oopiumia, ja toista maailmansotaa edeltävinä vuosina oopiumin myynnistä tuli kommunistipuolueelle merkittävä tulonlähde.

Bettmann/Getty Images

Hongkong
1943

Bettmann/Getty Images

Pandat houkuttelivat turisteja Kiinaan

Kiinan maahantulopolitiikka muuttui vuonna 1974 niin, että ulkomaiden kansalaiset saivat matkustaa sinne. Yhdysvaltalaisturisteja ei Kiinaan kuulunut, ennen kuin kommunistijohtaja Mao Zedong kuoli kaksi vuotta myöhemmin. Etenkin Pekingin eläintarhan uhanalaisiin eläimiin kuuluneet pandat houkuttelivat amerikkalaisia.

Getty images

Pekingin eläintarha
Noin 1976

Getty images

Väkinäinen hymy

Toisen maailmansodan jälkimainingeissa Japanin antauduttua yhdysvaltalaiset halusivat estää sisällissodan jatkumisen Kiinassa. Se saikin toistensa veriviholliset kommunistien Mao Zedongin ja kansallismielisten Tšiang Kai-šekin neuvottelupöydän ääreen. Maon kohottaessa maljan Tšiang Kai-šek sai vaivoin pakotettua hymyn huulilleen. Yrityksistä huolimatta Kiinan sisällissota jatkui, ja vuonna 1949 Tšiang Kai-šek pakeni Taiwaniin.

polfoto/corbis

Chongqing, Kiina
Elokuu 1945

polfoto/corbis

Yksi mies pysäytti mahtavan armeijan

Kiinalaiset opiskelijat ja työläiset alkoivat vuonna 1989 protestoida demokratiauudistusten puolesta. Kiinan hallitus määräsi armeijan tukahduttamaan mielenosoitukset, mutta kun panssarivaunut vyöryivät kohti protestoijia, joukosta astui esiin mies ja esti niiden etenemisen. Hän seisoi paikoillaan puoli tuntia, ennen kuin hänet vietiin pois.

Getty images

Peking, Kiina
Kesäkuu 1989

Getty images

Johtajan tahtoa mukaillen

Tiukkaan puristetut nyrkit kohosivat kohti taivasta, kun Xiangjiangin kaupungin harrastelijänäyttelijät esittävät filosofi Kungfutsen vastaista kuvaelmaa puhemies Maon käynnistämän kulttuurivallan-kumouksen hengen mukaisesti. Mao halusi korvata vanhat opit kommunistisella aatteella ja julisti filosofin pannaan. Kulttuurivallan-kumouksen aikana 1966–1976 miljoonat kiinalaiset joutuivat vainojen uhriksi.

Polfoto/corbis

Kiina, Xiangjiang,
1974

Polfoto/corbis