Bettmann/Getty Images

GALLERIA: Jakautunut USA

Yhdysvallat ei ole aina ollut yhtenäinen niin ideologisesti kuin maantieteellisestikään. Maata sisäisesti repinyt viha ja kahtiajako johtivat veriseen sisällissotaan vuosina 1861–1865. Muutaman vuoden kuluttua rautatie kuitenkin yhdisti lännen ja idän pysyvästi.

Strategiapalaveri kirkon penkeillä

Kenraali Ulysses S. Grantin sotilaat ovat kantaneet kirkonpenkkejä pihalle, jotta Grant voi pitää palaverin upseeriensa kanssa etelävaltioita vastaan käydyn taistelun jälkeen. Grant, joka on vasta kaksi kuukautta aiemmin nimitetty kaikkien unionin joukkojen komentajaksi, istuu puiden alla olevalla penkillä toisena vasemmalta.

Library of Congress

Massaponaxin kirkko, Virginia
Toukokuuta 1864

Library of Congress

Sisällissodan todelliset kasvot

Sotilaiden leiri on raunioina, ja taistelut ovat siirtyneet edemmäs. Pari muista jäänyttä pohjoisvaltioiden sotilasta yrittää kerätä voimiaan. Kuvan on ottanut arvostettu valokuvaaja Matthew Brady, jolla oli studio New Yorkissa. Kun sisällisota puhkesi vuonna 1861, hän rakensi siirrettävän pimiön päästäkseen aivan taisteluiden tuntumaan välittämään sodan julmuuden suurelle yleisölle.

Bettmann/Getty Images

Yhdysvallat, 1865

Bettmann/Getty Images

Itä kohtasi lännen

Seitsemän vuoden uurastuksen jälkeen Union Pacificin ja Central Pacificin rautatiet kohtasivat Promontory Pointissa Utahissa 10. toukokuuta 1869. Rautatie yhdisti Yhdysvallat idästä länteen, New Yorkista Los Angelesiin. Uusi yhteys synnytti muuttoliikkeen entiseen Villiin länteen ja loi pohjan modernille Yhdysvalloille.

Topfoto/polfoto

Utah
1869

Topfoto/polfoto