S. Dullaway/Detroit Publishing Co.
Lapset nuolevat suurta jääkimpaletta

GALLERIA: Ihmisillä on aina nälkä ja koko ajan jano

New Yorkissa nuoleskeltiin jääkimpaleita helleaallon keskellä, Saksassa tuopillisesta kylmää olutta sai maksaa peräti neljä miljardia markkaa ja Yhdysvalloissa alkoi kieltolain aika.

Viini virtasi – viemäriin

Punaviini virtaa Los Angelesissa suoraan sadevesiviemäriin sankan ihmisjoukon silmien edessä, kun liittovaltion poliisi tuhoaa noin 3  400:n litran alkoholierää kieltolain vuoksi. Vuosina 1920–33 voimassa olleen alkoholin kieltolain piti vapauttaa Yhdysvallat viinan kiroista, ja sitä valvoivat erityisesti tehtävään määrätyt liittovaltion ”viinapoliisit”.

Polfoto/corbis

Los Angeles, Yhdysvallat
1920

Polfoto/corbis

Rahaa lensi taivaan tuuliin

Koulupojat tarkastavat tuulen suunnan ennen kuin laskevat seteleistä tehdyn leijansa ilmaan. Hyperinflaatio koetteli Saksaa 1920-luvulla, kun ensimmäisen maailmansodan sotakorvaukset söivät valtion kassan tyhjäksi. Seteleitä painettiin yötä päivää, ja ihmisille maksettiin palkka monta kertaa päivässä rahan arvon laskiessa minuutti minuutilta. Esimerkiksi lasillinen olutta maksoi vuonna 1923 neljä miljoonaa markkaa.

AOP/Getty Images

Saksa
1922

AOP/Getty Images

Joulu oli ovella

Ankeat sotavuodet olivat takana, ja kalkkunoita oli taas yllin kyllin tarjolla lontoolaisten joulupöytiin. Iloa ei kuitenkaan kestänyt loputtomiin. Talous ei kohentunutkaan toivottua vauhtia, ja yritys laskea kaivostyöläisten palkkoja johti 10 päivää kestäneeseen yleislakkoon vuonna 1926.

Getty Images

Lontoo, Britannia
Joulukuu 1919

Getty Images

Jääkuljetus sumussa

Jääkaappi oli jo keksitty, mutta useimmat lontoolaiskodit säilyttivät yhä elintarvikkeitaan jäälohkareilla viilennettävissä kaapeissa. Kun jää suli, sitä tilattiin lisää ja myyjä kuljetti sen perille. Jäälohkareet tuotiin Norjasta, jossa ne oli hakattu jäätyneistä järvistä. Jäänvienti oli Norjalle tuottoisaa toimintaa; se myi vuosittain satojatuhansia tonneja jäätä.

Getty images

Britannia
Lokakuu 1919

Getty images

Leivonnaiset ovat pääasia

Itsevarma pyörälähetti kiitää Rooman katukiveyksellä. Päivän ensimmäinen tehtävä on kuljettaa uunituoreita leivonnaisia kaupungin kahviloihin. Tässä kuljetuksessa pienikin horjahdus voi vaarantaa leipomon koko edellisyön työn tulokset.

Bettmann/Getty Images

Rooma, Italia
1949

Bettmann/Getty Images

Jäistä viilennystä kesähelteellä

New Yorkissa kaupan eteen tuodut jäät tarjosivat tervetullutta viilennystä lapsille, jotka janoissaan nuolivat kylmän jäälohkareen pintaa. Koillis-Yhdysvaltoja piinasi yksitoista päivää kestänyt helleaalto, jolloin lämpötila ylitti reippaasti 30 astetta. Viranomaisten arvion mukaan helle tappoi yli 2 000 ihmistä.

S. Dullaway/Detroit Publishing Co.

New York, Yhdysvallat
Heinäkuu 1911

S. Dullaway/Detroit Publishing Co.