Bettmann/Getty Images
Hestetrukken brandvogn

GALLERIA: Ihmisiä liikenteessä

Liikkuminen on ihmisille välttämätöntä – niin maalla, vesillä kuin ilmassakin – ja siinä on hyödynnetty niin vetojuhtia ja veden virtausta kuin koneita ja moottoreitakin.

Maailma muutoksessa

Hevosten vetämät vaunut olivat kadonneet Lontoon katukuvasta, ja niiden sijaan ihmiset liikkuivat modernisti polttomoottorilla kulkevilla busseilla. Brittiläinen imperiumi ulottui maailman joka kolkkaan, ja sen pääkaupunki kuhisi elämää ja optimismia. Kolmen vuoden kuluttua alkoi ensimmäinen maailmansota.

Getty Images/Hulton Deutsch

Lontoo, Britannia
1911

Getty Images/Hulton Deutsch

Vinhaa vauhtia velosipedilla

Pikkupoika istuu velosipedinsa päällä valmiina starttaamaan jokavuotiseen pitkänperjantain kilpailuun Herne Hillin pyöräilyradalla Etelä-Lontoossa, jossa pyöräilyn ammattilaiset ja amatöörit ovat kisanneet vuodesta 1903 lähtien. Velosipedin suosio oli suurimmillaan 1870-luvulla, mutta britit pyöräilivät niillä innokkaasti vielä 50 vuotta myöhemminkin.

Corbis/Polfoto

Herne Hillin rata, Britannia
1922

Corbis/Polfoto

Moottorivika täydessä lastissa

Tämän miehen päivä ei alkanut hyvin. Hänen autonsa hajosi hänen lähdettyään muuttomatkalle kohti uutta työpaikkaa mukanaan koko omaisuutensa. 1930-luvun lama ja Yhdysvaltoja koetellut ankara kuivuus vaikeuttivat elämää etelävaltioissa. Konkurssit ja irtisanomiset olivat jokapäiväisiä, vaikka presidentti Franklin D. Roosevelt kuinka yritti korjata tilannetta New Deal -politiikallaan.

POLFOTO/CORBIS

Hamilton County, Tennessee, Yhdysvallat
1936

POLFOTO/CORBIS

Sammutustöihin hevosvoimin

Tuli oli irti Los Angelesissa! Hälytyksen saatuaan sammuttajat säntäsivät liikkeelle kolmen hevosen vetämillä vaunuilla päästäkseen nopeasti perille. Vuonna 1886 kaupungin palolaitoksella oli 11 hevosta – 15 vuotta myöhemmin määrä oli noussut jo 163:een.

Bettmann/Getty Images

Los Angeles, Yhdysvallat
1890

Bettmann/Getty Images

Tankkaus ennen lähtöä kohti Intiaa

Imperial Airways -yhtiön konetta tankataan Britannian hallinnoimassa Palestiinassa. Yhtiö perustettiin vuonna 1924 lentämään Britannian siirtomaiden ja emämaan välillä, ja se oli edelläkävijä sääolosuhteiden ja taloudellisuuden huomioimisessa pitkien reittien suunnittelussa. Yhtiö lopetettiin sodan syttyessä vuonna 1939.

Brittanica

Samakh, Palestiina
Lokakuu 1931

Brittanica

Taksikuskit hyppäsivät polkimille

Toisen maailmansodan aikana polttoaineen säännöstely pakotti taksikuskit vaihtamaan autot muihin kulkupeleihin, ja moniin kaupunkeihin ilmestyi rakenneltuja polkupyörätakseja, kuten tämä sivuvaunullista moottoripyörää muistuttava pyörätaksi Kööpenhaminassa. Polttoaineen säännöstely jatkui paikoin 1950-luvulle asti.

T. Christensen/Polfoto

Kööpenhamina, Tanska
1940–1945

T. Christensen/Polfoto

Felukit purjehtivat Niilillä

Kolmionmuotoisilla latinalaispurjeilla varustetut purjeveneet eli felukit olivat olleet tärkeitä kuljetusvälineitä Niilillä faraoiden ajoista asti. Yleensä niillä purjehdittiin tuulen mukana etelään ja tultiin virran mukana pohjoiseen. 1900-luvulla moottoriveneet syrjäyttivät tavaraliikenteessä felukit, joilla alettiin kuljettaa lähinnä turisteja.

Musée Albert-Kahn

Niili, Egypti
Tammikuu 1914

Musée Albert-Kahn

Ruotsiin tuli oikeanpuoleinen liikenne

Ruotsin valtiopäivät päätti vuonna 1963, että maa siirtyisi vasemmanpuoleisesta oikeanpuoleiseen liikenteeseen. Siirtymää valmisteltiin huolella, ja siitä sävellettiin jopa tiedottava popkappale. Kun muutos sitten tapahtui 3. syyskuuta 1967, liikenne ajautui monin paikoin kaaokseen mutta vakavilta onnettomuuksilta vältyttiin.

Jan Collsiöö/TT Nyhetsbyrån

Tukholma, Ruotsi
Syyskuu 1967

Jan Collsiöö/TT Nyhetsbyrån

Tukkijätkien työ oli vaarallista

Ennen vanhaan tukkipuut kuljetettiin paikasta toiseen vesitse uittamalla. Työhön tarvittiin tukkijätkiä, jotka ohjasivat suuret puunrungot kulkemaan oikeaan suuntaan ja estivät ja purkivat tukkisumia. Työ oli vaarallista, ja joskus sattuikin, että tukkijätkä putosi veteen ja hukkui tai musertui raskaiden tukkien väliin.

Bettmann/Getty images

Idaho, Yhdysvallat
1930-luku

Bettmann/Getty images