Roger Viollet/Getty Images
Mona Lisa löydettiin

GALLERIA: Ihminen ja kulttuuripääoma

Siellä, missä on ihmisiä, on myös kulttuuria! Mitä kulttuurilla sitten tarkoitetaan? Onko kulttuuria se, kun Dalì haastoi painovoiman? Tai entisten presidenttien kivikasvot? Entä syvänmerenkuvaajan sukellusvene?

Dalí haastoi painovoiman

Avustajien ja kissojen piti toistaa sama kohtaus 28 kertaa, ennen kuin espanjalainen taiteilija Salvador Dalí oli tyytyväinen tulokseen. Taiteilijan vaimo nosti tuolin ilmaan, avustajat heittivät kissat oikealta ja vettä vasemmalta ja Dalí hyppäsi ilmaan, ja juuri oikealla hetkellä valokuvaaja Philippe Halsman painoi laukaisinta ja otti kuuluisan Dalí Atomicus -kuvan.

Library of congress

New York
1948

Library of congress

Presidentti Lincolnin kasvojenkohotus

Mount Rushmoren 18 metrin korkuisia veistoksia Yhdysvaltojen entisistä presidenteistä huolletaan vuosittain. Silloin korkeita paikkoja pelkäämättömät huoltoryhmän jäsenet laskeutuvat köysien varassa tarkistamaan veistosten kunnon, etsimään esimerkiksi sään veistoksiin aiheuttamia vaurioita ja korjaamaan ne.

Getty Images

Etelä-Dakota, Yhdysvallat
1962

Getty Images

”Sukeltava lautanen”

Ranskalainen merentutkija Jacques-Yves Cousteau esittelee uusinta ”leluaan” tutkimusaluksensa Calypson kannella. Pienoissukellusvene SP-350 Denise oli ensimmäinen tutkimuskäyttöön tarkoitettu sukellusvene. Se ja kapteeni Cousteau punaisine pipoineen tulivat tutuiksi miljoonille televisionkatsojille ohjelmasta Merten salaisuudet.

Granger/Ritzau Scanpix

New Yorkin satama,
elokuu 1959

Granger/Ritzau Scanpix

Vapauden symboli

Kuvanveistäjä Auguste Bartholdi apureineen rakentaa mallia vapaudenjumalatarta esittävän Vapaudenpatsaan vasemmasta kädestä. Käteen lisättiin myöhemmin taulu, jossa lukee roomalaisin numeroin päivämäärä 4. heinäkuuta 1776. Se oli päivä, jolloin Yhdysvallat julistautui itsenäiseksi ja irtautui Britannian siirtomaavallasta.

Library of Congress/Getty Images

Ranska
1882

Library of Congress/Getty Images

Mona Lisa karkuteillä

Vuonna 1911 Vincenzo Peruggia teki jotain ennenkuulumatonta: hän varasti Leonardo da Vincin Mona Lisan. Taidevaras piiloutui Louvren siivouskomeroon ja poistui lukitsemattomasta takaovesta maalaus piilossa takkinsa alla. Kului kolme vuotta, ennen kuin maailmankuulu naishahmo saatiin jälleen takaisin Pariisiin.

Roger Viollet/Getty Images

Pariisi
1914

Roger Viollet/Getty Images