Fred Ramage/Getty Images
Børn på tank

GALLERIA: Historiaa lasten näkökulmasta

Vuonna 1908 he työskentelivät 10–12 tuntia päivässä, vuonna 1945 he leikkivät panssarivaunun päällä Berliinin raunioissa, ja vuonna 1962 he pelkäsivät ydinsotaa. Historia lasten silmin on raakaa ja sydäntäsärkevää!

Pojat treenaavat tulevaa sotaa varten

Kun Hitler nousi valtaan Saksassa vuonna 1933, nuorisojärjestö Hitlerjugendissa oli jo 2,3 miljoonaa jäsentä. Nuorille pojille opetettiin natsien rotuoppia, ja asekoulutus ja urheiluharjoitukset valmistelivat heitä sotaa varten. Pojat saivat näyttää taitojaan muun muassa kansallissosialistisen puolueen vuosittaisilla puoluepäivillä Nürnbergissä.

M. Evans/Ritzau Scanpix

Nürnberg, Saksa
1933

M. Evans/Ritzau Scanpix

Leikkiä sodan raunioissa

Saksa on antautunut ja rauha laskeutunut Eurooppaan. Ennen niin upeassa Berliinissä lapset leikkivät raunioissa ja hylättyjen sotakoneiden seassa. Vain viisi vuotta aiemmin he olivat vielä roikkuneet kiipeilytelineissä, mutta leikkikentät olivat tuhoutuneet taistelussa Saksan pääkaupungista.

Fred Ramage/Getty Images

Berliiini, Saksa
Huhtikuu 1945

Fred Ramage/Getty Images

Suu auki kalanmaksaöljylle!

Lontoon Islingtonissa toimivan Robert Blairin poikakoulun rehtorin vaimo näyttää mallia tarjoillessaan päivittäistä kalanmaksaöljyannosta koulun oppilaille. Kalanmaksaöljyllä haluttiin ehkäistä D-vitamiinin puutoksesta aiheutuvaa ”englannintautia” eli riisitautia, joka voi aiheuttaa lapsille luustovaurioita.

SSPL/Polfoto

Lontoo
Joulukuu 1939

SSPL/Polfoto

Paluu koulutielle sodan jälkeen

Natsit oli kukistettu, rauha laskeutui vihdoin Saksaan, ja uusi sukupolvi lähti raunioiden keskellä opintielle. Saksassa oli kuitenkin heti sodan jälkeen pulaa opettajista, sillä Hitlerin valtakaudella suurin osa opettajista oli ollut natsismin kannattajia, ja sodan voittaneet liittoutuneet erottivat kymmeniätuhansia opettajia tai lähettivät heitä uudelleenkoulutukseen.

AKG-images

Saksa
Toukokuu 1945

AKG-images

8-vuotiaat kaivostyöläiset

Pienessä amerikkalaisessa South Pittstonin kaivoskaupungissa nuoret pojat erottelivat kivihiiltä liuskekivestä pölyisissä halleissa. Työpäivät olivat 10–12-tuntisia. Vuonna 1908 noin kaksi miljoonaa amerikkalaislasta työskenteli teollisuudessa. Oheisen kaltaiset kuvat edistivät lapsityövoiman käytön kieltämistä Yhdysvalloissa.

Getty images/hulton archive/Lewis W. Hine

South Pittston, Yhdysvallat
1908

Getty images/hulton archive/Lewis W. Hine

Maastoutukaa!

Yleinen näky kylmän sodan aikana: Pienet oppilaat harjoittelevat suojautumista pulpettien alle ydinpommin varalta. Lasten oli vaikea käsittää ydinsodan uhkaa, ja sitä varten Yhdysvalloissa keksittiin piirroshahmo Bert-kilpikonna. Elokuvassa Duck and Cover (1951) Bert suojautuu räjähdykseltä heittäytymällä maahan (duck) ja vetäytymällä kuoreensa (cover) – ja sitä samaa lapset harjoittelivat koulussa.

GraphicaArtis/Getty Images

Brooklyn, New York
1962

GraphicaArtis/Getty Images