Corbis/Ritzau Scanpix
Politi holder fans tilbage

GALLERIA: Beatles-huuma valtasi maailman

1950-luvun lopussa Liverpoolissa syntyi yksi vuosisadan merkittävimmistä pop-yhtyeistä. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ja Ringo Starr valloittivat koko maailman brittiläisellä charmillaan.

Kovan päivän ilta junassa

The Beatles oli suosionsa huipulla A Hard Day’s Night -elokuvan kuvausten aikaan, ja kirkuvat tytöt piirittivät nelikon kaikkialla. Elokuvassa bändin jäsenet pakenevat jatkuvasti fanejaan – kuten todellisuudessakin. Niinpä ei ollutkaan vaikeaa löytää avustajia oheiseen kohtaukseen, jossa George Harrison matkustaa junassa.

Getty Images

Britannia,
1964

Getty Images

Siitäs sait, Beatles!

1960-luvun alussa beatlemania oli kuumimmillaan. Kaikki halusivat tavata brittiläiset maailmantähdet – myös nyrkkeilijä Muhammad Ali. Hän oli harjoitusleirillä, kun The Beatles kävi Yhdysvalloissa ensimmäistä kertaa. Tapaaminen järjestettiin kiireen vilkkaa, sillä kukapa ei haluaisi voida sanoa maistaneensa Muhammad Alin rautanyrkkiä?

Bettmann/Getty Images

Yhdysvallat,
helmikuu 1964

Bettmann/Getty Images

We love you Beatles!

Hysteeriset fanit yrittävät tunkeutua poliisiketjun läpi Lontoossa Buckinghamin palatsin edustalla nähdäkseen edes vilauksen Johnista, Paulista, Ringosta ja Georgesta, jotka ovat vastaanottamassa kuningatar Elisabetilta MBE-kunniamerkkejä. Neljä vuotta myöhemmin John Lennon palautti kunniamerkkinsä protestina sille, että Iso-Britannia tuki Vietnamin sotaa.

Corbis/Ritzau Scanpix

Lontoo,
1965

Corbis/Ritzau Scanpix

Suositumpi kuin Jeesus?

Yhdysvaltojen etelän ”raamattuvyöhykkeellä” poltetaan Beatlesin levyjä John Lennonin todettua yhtyeen olevan suositumpi kuin Jeesus. Britanniassa lausahdus ei herättänyt suurta huomiota, mutta Yhdysvaltojen etelävaltioiden kristillisissä piireissä se aiheutti kuohuntaa ja johti Beatlesin radioboikotteihin sekä yhtyeen levyjen tuhoamiseen.

POLFOTO/CORBIS

Waycross, Georgia, Yhdysvallat,
elokuu 1966

POLFOTO/CORBIS

LUE MYÖS: Katkera fani ampui John Lennonin