Heritage Images/Getty Images
Avaruuskoiria

Avaruusseikkailujen tähdet

Vuonna 1961 Nikita Hruštšov antoi Yhdysvaltain ensimmäiselle naiselle Jacqueline Kennedylle lahjaksi Pušinka-nimisen koiranpennun. Sen emä oli Neuvostoliiton avaruuskoira Strelka (oik.), joka oli edellisenä vuonna lähetetty avaruuteen Sputnik 5:llä.

Kohti Kuun kamaraa!

Lukuisat ihmiset Kennedy Space Centerin lähistöllä ja kotona televisioiden ääressä odottivat malttamattomina Saturn V -kantoraketin laukaisua ja kolmen astronautin lähettämistä avaruuteen Apollo 11 -avaruuslennolla. Viiden päivän kuluttua maailma näki Neil Armstrongin astuvan ensimmäisenä ihmisenä Kuuhun.

Getty Images

Florida, Yhdysvallat
Heinäkuu 1969

Getty Images

Yksin avaruudessa

Rakettirepulla varustautunut Bruce McCandless on astunut ulos Nasan Challenger-avaruussukkulasta ja leijuu avaruudessa ilman turvavaijeria. Vuosia
myöhemmin McCandless muisteli, että avaruuskävely oli hyytävää hupia: ”Se oli varmasti pieni askel Neil Armstrongille, mutta minulle se oli hemmetinmoinen loikka.”

Getty Images

Avaruus
Helmikuu 1984

Getty Images

Avaruustutkimuksen tähdet

Vuonna 1960 Neuvostoliitto lähetti Sputnik-5-lennolla avaruuteen muun muassa kaksi koiraa, useita hiiriä ja kanin. Lento onnistui ja kaikki eläimet palasivat Maahan elossa. Belka- ja Strelka-koirista tuli tähtiä, ja kun Strelka sai seuraavana vuonna pentuja, Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov antoi yhden niistä, Pušinkan, lahjaksi Yhdysvaltain ensimmäiselle naiselle Jacqueline Kennedylle.

Heritage Images/Getty Images

Neuvostoliitto
Elokuu 1960

Heritage Images/Getty Images

Kuukaranteeni

Presidentti Nixon onnittelee astronautteja Neil Armstrongia, Michael Collinsia ja ”Buzz” Aldrinia onnistuneesta kuulennosta. Lennon jälkeen miesten piti viettää kolme viikkoa karanteenissa ”mobiileissa karanteeniolosuhteissa” eli karanteenitiloiksi muutetussa asuntovaunussa. Muista ihmisistä eristäminen oli välttämätöntä siltä varalta, että astronautit olisivat tuoneet Kuusta Maahan tuntemattomia tartuntatauteja.

MPI/Stringer/Getty Images

Houston, Yhdysvallat
1969

MPI/Stringer/Getty Images

Kotka palasi Kuusta

Yhdysvaltojen kuumoduuli Eagle leijuu Kuun hohtavan pinnan yllä ja kuljettaa Neil Armstrongia ja Edwin Aldrinia kohti Apollo 11 -avaruusalusta, jolla nämä palaavat Maahan ihmisen ensimmäiseltä käynniltä Kuussa. Armstrong ja Aldrin ottivat Kuusta lukuisia näytteitä ja pystyttivät sinne Yhdysvaltojen lipun. Miljoonat ihmiset seurasivat lentoa Maan pinnalla televisiosta.

Science & society

Kuu,
1969

Science & society

Venäläistä avaruuslentäjää juhlitaan Tanskassa

Ensimmäisen avaruuslennon tehneestä Juri Gagarinista tuli maailmankuulu. Vuonna 1962 hän kävi muun muassa Tanskassa ja siellä B&W-telakalla, jonka työntekijät ottivat avaruuslentäjän vastaan suurin suosionosoituksin. Tämän jälkeen Gagarin pääsi vielä tapaamaan Tanskan kuningasparia Fredrikiä ja Ingridiä.

p. pedersen/polfoto

P. Pedersen/Polfoto

p. pedersen/polfoto

Laukaisu kohti Kuuta

Sää oli kirkas, kun Apollo 11 laukaistiin historian näyttävimmälle tutkimusmatkalle. 12 minuuttia myöhemmin alus oli Maan kiertoradalla, jonka se kiersi puolitoista kertaa, ennen kuin apuraketti kiidätti sen kohti Kuuta. Neljän päivän päästä Neil Armstrong astui ensimmäisenä ihmisenä Kuun pinnalle.

Life/Getty images

Florida, Yhdysvallat
16.7.1969 kello 13.32

Life/Getty images