Köyhyys on kasvanut Lontoossa 2020-luvulla, mutta se ei ole mitään verrattuna viktoriaanisen ajan köyhyyteen. Nämä valokuvat kertovat kurjaliston elämästä yhteiskunnan pohjalla 1800-luvulla.
Lontoon köyhät joutuivat taistelemaan elämästään. Vain onnekkaimmat saivat väliaikaisia töitä, kuten kuvan mainoskyltin kantaja vuonna 1877.
Kun kuningatar Viktoria nousi Britannian valtaistuimelle vuonna 1837, maa velloi suurissa yhteiskunnallisissa ongelmissa teollistumisen houkuteltua miljoonia ihmisiä maaseudulta kaupunkeihin työn perässä.
Väestönkasvu oli nopeinta Lontoossa, jonka asukasluku oli kaksinkertaistunut 1800-luvun alusta yli kahteen miljoonaan, ja kasvu jatkui edelleen. Vuonna 1891 Lontoo oli maailman selvästi suurin kaupunki 5,5 miljoonalla asukkaallaan.
Kaikille ei kuitenkaan riittänyt työtä, ja niidenkin, joilla sitä oli, oli vaikea tulla toimeen surkealla palkallaan. Tämän seurauksena köyhyys lisääntyi valtavasti.
1800-luvun lopun tilastot kertovat, että noin 35 prosenttia Lontoon asukkaista eli köyhyydessä ja kymmenettuhannet olivat kodittomia.
Valtiolta oli turha odottaa mitään todellista apua, sillä köyhiä pidettiin vain kelvottomina työnvieroksujina.
Estääkseen tämän ”työn vieroksunnan” leviämisen muihin yhteiskuntaluokkiin poliitikot julistivat sodan köyhille, joita alettiin kohdella yhteiskunnassa kuin rikollisia.
Seuraavat kymmenen pikku tarinaa antavat käsityksen siitä, miten julmaa ja toivotonta elämä köyhyydessä oli ennen vanhaan.
Niille, jotka halusivat yöpyä hieman mukavammin, oli tarjolla kahden pennyn hangover. Se tarkoitti vapaaehtoisjärjestöjen ylläpitämää yöpaikkaa, jossa sai nukkua istualtaan köyteen nojaten.
Köysi esti yöpyjää kopsahtamasta lattialle nukkuessaan.
Nukkujat istuivat rivissä penkillä köyden takana, ja kello 5 tai 6 aamulla köysi yksinkertaisesti katkaistiin ja kodittomat ajettiin ulos.
Luksusmajoitus
Neljällä pennyllä arkkuun
Arkkusängyt eivät olleet kovin mukavia, mutta ne tarjosivat hieman yksityisyyttä.
Köyhäin hierarkian pohjalla olivat niin sanotut crawlers eli ryömijät.
He olivat usein vanhoja naisia, jotka olivat liian nälissään kerjätäkseen kaduilla.
Sen sijaan he ”ryömivät” muiden köyhien joukossa toivoen saavansa näiltä jonkin murusen. Onnekkaimmat saivatkin leivänpalasen esimerkiksi vahtiessaan köyhän äidin lasta äidin ollessa tilapäistöissä.
Sitten he siirtyivät hoitamaan seuraavaa lasta.
Köyhät lapset
Kadut vilisivät köyhiä lapsia
Köyhälistökortteleissa asunnot olivat niin pieniä, että lapset viettivät suurimman osan ajasta ulkona.
Vuonna 1848 Lontoossa oli yli 30 000 koditonta lasta.
Osa pääsi kaupungin lastenkotiin, mutta monet joutuivat elämään kadulla.
Lisäksi olivat ne lukemattomat lapset, jotka elivät slummeissa ja joiden vanhemmat olivat päivät pitkät kurjissa töissä maksaakseen asumisen ja ruuan.
Lapsikuolleisuus oli valtavaa, ja useimmat lapset menettivät monia sisaruksiaan Lontoon köyhälistökortteleissa tämän tästä leviävissä kulkutautiepidemioissa.
Lapsityöläiset
Lapset toivat pötyä pöytään
Jopa vasta viisivuotiaat lapset ansaitsivat rahaa perheelleen esimerkiksi myymällä kadulla tulitikkuja.