Anders Hanser & Shutterstock
Taistelukenttä Waterloo

Waterloossa turisteja pommitetaan ABBAn jättihitillä

Waterloossa käy vuosittain neljännesmiljoona historiasta kiinnostunutta turistia, jotka haluavat tutustua Napoleonin kohtaloksi koituneeseen taistelutantereeseen. Nyt jotkut valittavat, että yläilmoihin nostettu ravintola pilaa kohteen vakavamielisen tunnelman.

Arvioiden mukaan jopa 20 000 ihmistä kuoli 18. kesäkuuta 1815 pelloilla Waterloon kaupungin liepeillä, kun Napoleon Bonaparten 72 000 miehen vahvuiset joukot hävisivät taistelun Wellingtonin herttuan 120 000-päiselle armeijalle.

Nerokkaaksi sotilasjohtajaksi tiedetty Napoleon pani miesalivoimasta huolimatta Waterloossa kaiken yhden kortin varaan ja lähti viimeiseksi osoittautuneeseen hyökkäykseensä.

Waterloon taistelu tunnetaan 12 vuotta Euroopassa riehuneiden Napoleonin sotien päätepisteenä, ja sen jälkeen alkoi mantereella lähes 50 vuotta kestänyt rauhan aika.

Nykyään paikalla vierailee vuosittain neljännesmiljoona kävijää, jotka pääsevät kävelemään ympäri taistelutannerta ja nauttimaan hienoista näköaloista ja rauhallisesta ympäristöstä.

Näin oli ainakin tämän vuoden kesäkuuhun saakka.

Illallista kuulun kukkulan yllä

Paikalle, jossa Wellington lopulta löi Napoleonin, on pystytetty kesäkuun ajaksi Dinner in the Sky -yrityksen nosturi, jossa seikkailunhaluiset pääsevät nauttimaan illallista 50 metrin korkeudessa.

The Brussels Times -lehden mukaan yhteensä 3 000 ihmistä pääsee illastamaan 50 metrin korkeudessa Waterloon taistelun muistomerkiksi rakennetun Butte du Lionin eli Leijonakukkulan yllä.

43 metriä korkean Leijonakukkulan huipulla on suuri leijonapatsas, jonka Alankomaiden Vilhelm I pystytti vuonna 1826 poikansa Oranian prinssi Vilhelmin kunniaksi – rohkeudestaan tunnettu prinssi oli osallistunut kenraalina taisteluun ja haavoittunut vihollisen luodista olkapäähän. Prinssistä tuli myöhemmin Alankomaiden kuningas Vilhelm II.

ABBA kaikuu taistelukentällä

Ravintolayritys tarjoaa illastajille myös historiatietoa, sillä vieraita viihdyttävät historiallisiin univormuihin pukeutuneet sotilaat tykkeineen ja rumpuineen sekä taistelun kulkua kuvaava animaatio. Tarkoituksena on tarjota yläilmoissa illastaville kokonaisvaltainen elämys.

Kaikki eivät kuitenkaan ole ravintolan ilmaantumisesta mielissään. Paikalle taistelun 208-vuotispäivän vuoksi saapuneet turistit saattoivat odottaa arvokkaampaa ilmapiiriä kuin mikä taistelukentällä nyt pop up -ravintolan saavuttua vallitsee.

Vierailijat ärsyyntyivät erityisesti 18. kesäkuuta, kun ravintola soitti ABBAn jättihittiä Waterloo niin kovaa, että renkutus kuului taistelukentän joka kolkkaan.

Twitteriin tulvikin vierailijoiden närkästyneitä kommentteja. Eräs kuvaili kokemusta todeten, että Belgian ahneus on tehnyt Waterloosta Disneylandin.

Lippuja korkeuksiin on turha enää kysellä, sillä illalliset ovat olleet loppuunmyytyjä jo pitkään. Elämys ei ole halpa, sillä cocktailit yläilmoissa maksavat 150 euroa ja illallinen 295 euroa – eikä ruokalistalla ole edes Beef Wellingtonia.