Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Väkijuomat: Viinan historia

Milloin venäläiset keksivät vodkan ja mihin akvaviittia alun perin käytettiin? Lue eteenpäin, niin löydät vastaukset kysymyksiin.

Polfoto/Corbis

Viiniä on juotu 10 000 vuotta, mutta vasta keskiajalla keksittiin, että kun alkoholipitoista nestettä lämmitettiin, sen sisältämä alkoholi höyrystyi vettä alhaisemmassa lämpötilassa.

Kun höyrystynyt alkoholi otettiin talteen ja jäähdytettiin, se tiivistyi jälleen nesteeksi, ja näin saatiin korkean alkoholipitoisuuden omaavaa tislettä – viinaa.

Erilaisia viinoja on syntynyt, kun alkoholia on valmistettu muun muassa sokeriruo’osta ja perunoista ja maustettu esimerkiksi katajalla ja koiruoholla.

Toisessa maailmansodassa neuvostosotilaiden vodka-annos oli puoli desiä päivässä.

© Voices from Russia

VODKA: Vodkaa valmistettiin valtavia määriä

Keksitty: Ennen 1400-lukua
Raaka-aine: Vilja ja peruna (myös rypäleet)
Käyttäjät: Venäläiset ja puolalaiset

Venäjällä ja Puolassa valmistettiin vodkan kaltaista viinaa viinistä jo ennen 1400-lukua. Alussa juoman alkoholipitoisuus oli vain noin 14 %, mutta tislausmenetelmien kehittyessä siitä saatiin vahvempaa.

1500-luvulla Puolassa ja Venäjällä saattoi jopa olla 500 tislaamoa yhdessä kaupungissa.

Tsaarin ajan Venäjällä 40 prosenttia valtion tuloista tuli jossakin vaiheessa vodkaan liittyvistä veroista.

 • Yhdyvalloissa kehitettiin oma viskityyppi, bourbon, joka tehdään maissista.

  © Polfoto/Corbis

  VISKI: Skotit valmistivat elämän vettä

  Keksitty: 1400-luvulla
  Raaka-aine: Ohra ja muut viljat
  Käyttäjät: Skotlantilaiset ja irlantilaiset

  Skotlantilaiset ja irlantilaiset omaksuivat nopeasti tislausmenetelmän, ja kotipolttoisen viinan salavalmistus periytyi isiltä pojille satojen vuosien ajan. Viljaa saatiin pelloista, vettä joista ja mehevää turvetta maasta, joten viinaa pidettiin luonnon lahjana ihmiselle.

  Sitä kutsuttiin gaelin kielellä nimellä uisge beatha, ”elämän vesi”, mistä sana whisky juontuu. Ensimmäinen laillinen tislaamo perustettiin Skotlantiin vuonna 1690. Se tuotti Ferintosh-nimistä viskiä.

 • Akvaviitiksi latinan aqua vitaen (elämän vesi) mukaan kutsuttua maustettua viinaa käytettiin myös lääkkeenä esim. ruttoon ja reumaan.

  AKVAVIITTI: Viinalla hoidettiin ruttoa

  Keksitty: 1400-luvulla
  Raaka-aine: Vilja ja peruna, kumina
  Käyttäjät: Skandinaavit ja pohjoissaksalaiset

  Tislaus opittiin Pohjolassa 1400-luvulla. Vuodelta 1467 peräisin olevissa ruotsalaisissa kirjoituksissa kerrotaan paloviinaa käytetyn ruudinvalmistukseen.

  Akvaviitiksi latinan aqua vitaen (elämän vesi) mukaan kutsuttua maustettua viinaa käytettiin myös lääkkeenä esim. ruttoon ja reumaan.

 • Tequilaa valmistetaan agavekasvin varresta, josta lehdet on poistettu.

  © Shutterstock

  TEQUILA: Espanjalaiset toivat tislauksen Meksikoon

  Keksitty: Noin 1600-luvulla
  Raaka-aine: Agave
  Käyttäjät: Espanjalaiset konkistadorit

  Meksikon alueen intiaanit olivat valmistaneet agavesta alkoholia jo aiemmin, mutta Euroopasta tislauslaitteet mukanaan tuoneet espanjalaiset opettivat heitä tislaamaan väkevää alkoholia.

  Paikallisen kylän mukaan nimensä saanutta tequilaa alettiin valmistaa 1600-luvulla, ja siitä tuli nopeasti suosittua.

 • Jules Robin & Co.

  © Chair Table Lamp Toronto

  KONJAKKI: Pilaantuneesta viinistä jaloa juomaa

  Keksitty: 1600-luvun alussa
  Raaka-aine: Viini
  Käyttäjät: Hollantilaiset

  Viinikauppaa käyvillä hollantilaisilla oli ongelma: viini pilaantui nopeasti merimatkoilla. Niinpä he alkoivat tislata viinistä viinaa, brandyä.

  He opettivat taidon Ranskan Cognacin alueen viininviljelijöille, jotka alkoivat tuottaa kahdesti tislattua brandyä eli konjakkia.

 • Halpa gini aiheutti paljon ongelmia Lontoon köyhälistön parissa.

  © Indymedia London

  GINI: Katajaa ja alkoholia reuman hoitoon

  Keksitty: 1600-luvulla
  Raaka-aine: Vilja tai peruna, katajanmarjat
  Käyttäjät: Brittisotilaat, köyhälistö

  Kerrotaan,että hollantilainen Franciscus Sylvius keksi katajanmarjalla maustetun viinan 1600-luvulla etsiessään lääkettä reuman hoitoon. Juoma sai nimen jenever hollanninkielen katajanmarjaa tarkoittavan sanan mukaan, ja nimi muuntui englanniksi muotoon gin.

  Juomasta tuli suosittua päihdettä, erityisesti Euroopassa 80-vuotisessa sodassa taistelleiden englantilaisten keskuudessa.

  Sodan jälkeen he veivät juoman Englantiin, jonne nousi pian lukuisia ginijuottoloita. Jotkut myyjät laimensivat giniä tärpätillä.

 • Rommi

  © Finest & rarest

  ROMMI: Jätteestä orjien juomaksi

  Keksitty: 1650
  Raaka-aine: Sokeriruoko
  Käyttäjät: Karibian köyhä väestö

  Kolumbus toi Amerikkaan sokeriruo’on, jota alettiin viljellä Karibialla ja Keski-Amerikassa. Sokerin tuotannon sivutuotteena syntyi melassia, ja noin vuonna 1650 keksittiin, että siitä voi valmistaa alkoholijuomaa, rommia.

  Ensimmäiset romminvalmistajat tekivät kokeiluja Euroopasta tuoduilla tislauspannuila mutta eivät hallinneet kunnolla tislauksen kaikkia saloja, joten aluksi rommi oli todella erittäin vahvaa ja maistui pahemmalta kuin Euroopassa tuotetut viinat.

  Rommilla oli kuitenkin yksi etu puolellaan: se oli halpaa, joten etenkin orjat ja köyhät merimiehet ottivat sen nopeasti omakseen.

 • Absinthe Robette

  © Henri Privat-Livemont

  ABSINTTI: ”Vihreä keiju” kiellettiin välillä

  Keksitty: 1700-luvun lopulla
  Raaka-aine: Anis ja koiruoho
  Käyttäjät: Ranskalaiset taiteilijat

  Vuonna 1797 Henri-Louis Pernod ryhtyi valmistamaan 68-prosenttista aniksella ja koiruoholla maustettua viinaa, absinttia.

  Koiruohon sisältämän tujonin uskottiin aiheuttavan hallusinaatioita, minkä vuoksi juoma kiellettiin välillä monissa maissa, myös Suomessa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota